Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hét fiókkönyvtárat is működtet, hogy a város távolabbi részén lakók is könnyen hozzájussanak a számukra.
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Educatio Press Magyar Oktatási Hírügynökség. Előzmények, célok:  Az országban több mint 400 ezer felsőoktatási hallgató van.  A felsőoktatási területhez.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Makovecz Imre ( ) Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös.
HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM TÉRKÉPTÁR digitalizálási program, kiadványok.
Élelmiszeripari Ügyvitelszervezési és Gépi Adatfeldolgozó Vállalat
Könnyűzenei lexikon: Omega
Visszaemlékezés Szabó Gábor professzor oktatói, kutatói, intézetigazgatói és közéleti tevékenységére Biró Sándor.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Számítógépes alapismeretek Bemutató Könnyűzenei lexikon: Omega.
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
2004. október 28. Változó közoktatás a változó világban Általános iskolák Józsefvárosban
PÁSZTOR ÁDÁM NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK V. ÉVF. BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
A Héraklész Program merítési bázisa
Veresegyház Veresegyház fő fejlesztési irányai és céljai meghatározására, alapos információgyűjtést, és széleskörű tájékozódást követően került sor. Az.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Környezeti és társadalmi erőforrások megoszlása közötti kapcsolat makroszintű vizsgálata Gödör Klub május 6. Mohay Linda.
Társadalom,kultúra és művelődés
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
Szeifer Csaba Informatikus könyvtáros II./2.. Ormos Mária : „Voltaképpen az a veszély fenyeget, hogy a társadalom gazdag és jó módú része, - miután kialakította.
4. téma Az Országos Mez ő gazdasági Könyvtár szaktájékoztatási rendszere: hagyományos és elektronikus források.
Könyvtári marketingvizsgálat Debrecen, Eger, Szolnok Szolnok május 26. Vidra Szabó Ferenc Könyvtári Intézet
Hányan élnek fedél nélkül?
eMagyarország Program
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa
Közép-Magyarország településszerkezete
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
A mi földink.
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Számítástechnika az UVATERV-ben
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Hatékony-e az e-olvasás? – e-könyv vs. papír
– Letölthető változat –
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
AZ OLVASÓSAROK MŰKÖDÉSÉNEK ELŐNYEI
Előadás másolata:

Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné

Olvasás és könyvtárszociológiai vizsgálatok Magyarországon Olvasók és nem olvasók: Az első nagyszabású olvasásvizsgálatot 1962-ben a KSH végezte (Mit olvasunk? 1965). A 60-as években jött létre a magyarországi olvasásvizsgálatok két hivatásos műhelye: a Könyvkiadók és Terjesztők Tájékoztató Központja az OSZK KMK

Társadalmi rétegződés szerinti vizsgálatok: falusi lakosság ( Sas, 1968) középiskolás ifjúság (Gereben, 1968) munkások (Kamarás, 1969) vidéki értelmiségi (Kamarás-Polónyi, 1970) Könyvvásárlás és könyvgyűjtés témaköre: Kulcsár – Mándi, 1983; Kulcsár,1991) „Miért” olvasunk vagy nem olvasunk? (Nagy Attila, 1978, 1991) Biblioterápia (Bartos 1989, 1999)

Jelenleg nincs Magyarországon kimondottan olvasáskutatási profillal rendelkező műhely. Működnek olyan személyek és csoportok, akik pályázati pénzből vagy külön megbízásból végeznek olvasáskutatási feladatokat. A hagyományos olvasáskutatás főleg a könyvolvasókat vizsgálta. Az újabb kutatások az emberek információs szükségletét vizsgálják.

Terestyéni Tamás felmérése (1987)!! Az aktív dolgozók mintegy 31 %-ának munkavégzése során nem kell írnia, olvasnia, számolnia. – az írásbeliség elemi formáit se használják. Terestyéni felmérés (1995): Az évi adatok szinte teljes pontossággal megegyeztek a tíz évvel korábbi felmérések eredményével. A munkájuk során olvasásra soha nem késztetett felnőttek aránya még emelkedett is: 44 %-ról 58 %-ra!!! Jellemző a magyar lakosságra, hogy a szóbeli kommunikációt részesíti előnyben.

Az olvasás helye a szabadidős tevékenységek sorában 1948 – országos közvélemény-kutatatás : az olvasást első helyre hozta ki – még az élen áll az olvasás 1975 könyvolvasás csökkenése – elektronikus tömegtájékoztatási eszközök 1998 televízió, rádió az első helyen – számítógép, Internet!

Szabadidős tevékenységre, művelődésre fordított idő: 1964 olvasás napi 0,7 óra – 26 % rádió – 55 % 1972 olvasás napi0,4 óra televízió 1,2 óra 1999 olvasás napi 9 perc! televízió 2,6 óra

A funkcionális analfabétáktól a rendszeres olvasókig: 20. század elején az írástudatlanok aránya elérte a népesség közel egyharmadát. A 2. világháború után 10 %-ra csökkent. (Berend, 1978)

Funkcionális analfabéták: Írási, olvasási és számolási készségük nem felel meg a kor követelményeinek. A felnőtt magyar népesség mintegy %-ára terjed ki (Terestyéni, 1996) Az ún. elit csoport napilapot, hetilapot, rendszeresen könyvet is olvas: 1985-ben a felnőtt népesség 18 %-a 2000-ben 9 %-a!!! ( Az átlagosnál képzettebbek, fiatalabbak és jelentős többségük városban él).

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Időpont: Április (csütörtök-vasárnap) h Helyszín: Kongresszusi Központ