Biológia 2.. Petrarca a studiolójában (15. sz., miniatúra)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ahol az élet vize árad, Tiszta, mint a kristály,
Advertisements

Erdélyország.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Ebből keletkezett minden, ami látható és tapintható.
Európa fogalma, fekvése, határai
Donatello és Michelangelo értelmezésében
Róma.
Kiegészítések az 1. előadáshoz. Az előadás anyagai elérhetőek: ai_mihaly/letoeltes.html.
Juhász Gyula: A Tápai Krisztus.
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
Az Ókori Kelet világnézete
Kνωσός Knósszosz.
A Húsvét.
A középkori filozófia főbb kérdései
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Bevezetés az európai gondolkodás történetébe
Biológiai embertan Előadás és szeminárium 2. Az alapok II.
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Jó reggelt!.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Tiéd vagyok, tiéd életem. Uram, Te vagy kegyelmes erős Isten
Folyamodjatok az Úrhoz,
„…Jézus megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett.
A világ teremtése Indiai teremtéstörténet.
Afrikai teremtéstörténet
Örvendjetek, vigadjatok,
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
Örvendjetek, vigadjatok,
Csak Jézusnak szolgálok, az Ő országát várom,
Európa vallásai.
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Jöjj tárjunk ajtót még ma mind! A legnagyobb Király van itt, Kit Úrnak vall a föld s az ég, De mint Megváltó jő közénk, Hogy hozzon békét, életet, Jöjj,
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Új hálaének áldja Istent
Örvendjetek. 1. Örvendjetek, vígadjatok, Mert ím az Úr feltámadott, Szent hitünknek ez ad új erőt, Íme igazat mondott!
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
Adjatok hálát az Istennek, És imádságot szent nevének! Hirdessétek dicséretét És minden jótéteményét! Mondjátok el a nép előtt Nagy csudáit, melyeket.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
A Frank Birodalom Nagy Károly és kora.
Amit szívünk esdve kér, Földi kincsnél többet ér
1. Magyarország Európában
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Naptárunk kialakulása
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
Kialakulása, nyugati és keleti
Mennyből az angyal lejött hozzátok, pásztorok, pásztorok, Hogy Betlehembe sietve menvén, lássátok, lássátok.
Urunk megkeresztelkedése
Az ókori kultúrák.
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
Szent vagy, szent vagy, ó, Uram, a Menny és a Föld Rólad énekel.
„…Jézus megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett.
A RENESZÁNSZ VILÁGKÉPE
A teremtő és gondviselő Atya
2. előadás és szeminárium Az alapok I.
Előadás és szeminárium 2. Az alapok II.
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

Biológia 2.

Petrarca a studiolójában (15. sz., miniatúra)

Az élőlények kultúrába vonódásának útjai Élelemszerzés medicinális-higéniai használat kultikus-vallási használat Legtöbbjének otthona az a tizenkét géncentrum – leírójuk, Nyikolaj Vavilov alapján úgynevezett Vavilov-központok –, amely egyébként a korai civilizációk kialakulási területére esik.

A tudás átörökítésének a típusai mezopotámiai-egyiptomi zsidó görög

Világnézetek Mindazt az ismeretet, amely a világra vonatkozik, azaz a világnézetet, arra használja a kor embere, hogy a maga, a környezete, a világbeli tevékenységét minősítse, önmaga sikerességéhez muníciót találjon, s arra reflektáljon. Világnézetek főbb fajtái Tudományos/filozófiai Vallásos Művészi Köznapi

Történeti formák Archaikus világkép – mitológia kialakulása Mitológiai világkép Filozófiai világkép (esetleg: teológiai) Tudományos világkép Európa kulturális megosztásai római civis – barbár keresztény – iszlám keleti – nyugati kereszténység katolikus -protestáns

[ A KAPA TEREMTÉSE ] „Az úr tökéletes dolgot...” Az úr tökéletes dolgot csinált. Az úr, kinek sorsot szabó parancsa másíthatatlan, Enlil, hogy az Ország magját a földből kisarjassza, eget a földtől eltávolított, önként támadt akarata, földet az égtől eltávolított, önként támadt akarata; hogy a test-termő földből fej növekedhessék, ég s föld köldökévé kötötte el a vágást. Midőn a Nap felragyogott, csinált egy kapát, megszabta a teendőket, a kapálás rendjét, karjával a kapa, a kosár felé nyúlt, Enlil a kapájáról dicsérő dalt énekelt. Kapája színarany, színezüst; feje lazúrkő; kapálja erős kötésű; pántja finom ezüst, a kapa foka lazúrkő, feje öklelő bika, nagy falat rontó. Az úr a kapa nevét kimondta: sorsát megszabta; a földbe mélyedőt, fénylő koronáját, fejét reá illesztette: kapájával mélyen a test-termő földbe vágott.

Az emberiség feje ott volt a kapanyomban. Az Ország népe Enlil felé kibújik a földből, fekete fejű népére ő kegyes szemmel tekint. Az Anunnák mindannyian hozzá sietnek, kezüket szájukhoz emelik: Enlilnek imával hódolnak, fekete fejű népének átadják a kapát A kapa, a kosár városokat épít. Az igaz házat a kapa építi, az igaz házat a kapa emeli, az igaz házat ékessé teszi; ám a házat, mely a király ellen lázad, a házat, mely a királynak nem engedelmes, a kapa a király előtt a földre dönti. Gyom, gaz fejét a kapa levágja, gyökerét tépi, szárát elmetszi; ám a termesztett növényeket gondozza. A kapa sorsát Enlil atya megszabta: a kapa feje dicsértessék! Ó, Niszaba, dicsértessél!