A SZECESSZIÓ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
New York - „Neue Galerie” A képtár, mely Manhattan szigetén egy 1914-ben épült neoklasszicista városi villában található, a XX. századi német és osztrák.
Advertisements

Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
RÁD GONDOLUNK... Emlék - Megemlékezés - Kiállítás El Kazovszkij festőművész kiállítása
A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
Amit láthattunk Budapesten és amit nem /2013/
Gustave Courbet: A mindenre elszánt/kiábrándult ember
Realista építészet EKLEKTIKA
KAPOSVÁR A VIRÁGOK ÉS A FESTŐK VÁROSA....
Szecesszió a mindennapokban
Készítette: Kápiszta Gabriella
A századforduló művészetei
A romantika Magyarországon
T.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A NYUGAT
REALIZMUS.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
A romantika irodalmából
Nemzetállamok kora Gyakorló feladatsor.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
Historizmus.
A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottsága és a Pécsi Területi Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi.
A SZÁZADFORDULÓ (POSZTIMPRESSZIONIZMUS, SZECESSZIÓ, SZIMBOLIZMUS)
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
A 19. századi líra átalakulása
A Nyugat.
A líra átalakulása a 19. század második felében
Van Gogh. (Japán fametszet nyomán)
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
III. Szecesszió - A latin secessio: „kivonulás” szóból
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Katona József 16/A.
Szecesszió.
Élete IttSzületett -Élt-ésHalt A Líceum homlokzata A Líceum tornaterme 1939-ben a Baár–Madas Református Leánylíceumban kitüntetéssel érettségizett.
Nemes Nagy Ágnes.
A MAGYAR SAJTÓ A SZABADSÁGHARC BUKÁSÁTÓL A KIEGYEZÉSIG
A SZÜRREALIZMUS.
A szimbolizmus.
A dadaizmus.
Kosztolányi Dezső
Klauzál Gábor és kora Készítette: Domján Andrea és Hízó Ildikó
1914.
Művészettörténet zenészeknek Irányzatok a XIX
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Alfons Mucha A csehországi Ivančicében született polgár szülők gyermekeként ben Bécsbe költözött, és ott színpadi díszleteket készített.
A szecesszió művészete
4. csoport.
Lajta Gábor: Az emmausi vacsora
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
LOUIS MARIE DE SCHRYVER
A SZECESSZIÓ.
BAUHAUS I SZECESSZIÓ DESIGNELMÉLET I KÁDÁR MÁTÉ.
BÚTORTÖRTÉNET Gresham Palota, Budapest (Quittner Zsigmond és a Vágó-fivérek alkotása)
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
BÚTORTÖRTÉNET ARTS AND CRAFTS MŰVÉSZET ÉS KÉZMŰVESSÉG.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
Készítette: Bogdán Petra
20. század.
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
SZECESSZIÓ
Henry van de Velde „Arts without frontiers” Hisnyay – Heinzelmann Luca
Alfons Mucha
Előadás másolata:

A SZECESSZIÓ

A szecesszió fogalma A szó latin eredetű, jelentése : kivonulni. A szecesszió a századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti irányzata. Historizmus és eklektika ellenes mozgalom, ami minden országban másként nyilvánult meg. Önálló értékeire az 1970-es évektől figyeltek fel. Felmerült az az értelmezési lehetőség, hogy a szecesszió az avantgárd legkorábbi fázisa. Az irányzatról kialakult negatív vélemények máig nehezítik az értékelést, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy napjainkban a szecesszió a kereskedelmi festészet forrásává vált.

Az elnevezés Anglia: az Art Nouveau kifejezés Németország: a Jugendstil (fiatal stílus)a müncheni „Jugend”, azaz „Fiatalság” című folyóirat után Spanyolországban a Modernismo, Olaszországban a Stile floreale („virágos stílus”) Amerikai Egyesült Államokban pedig a Tiffany style elnevezés terjedt el. Magyarországon a szecesszió néven vált ismertté.

Jellemzői Első felbukkanása a művészetben John Ruskin (1819-1900) angol író nevével függ össze. Írásai alapján alakultak ki a szecessziós stílus fő motívumai. Főbb jellemzői: nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása. A szecessziós épületeken kevés a derékszög, a tervezők kedvelték a lágy, gömbölyded formákat.

A szecesszió a világirodalomban A szecesszió a századforduló sajátos jelensége. Ellenhatás a naturalizmusra. Az 1890-es évtizedben alakul ki Nyugat-Európában, de Közép-Európában is jelentékeny. Társadalmi bázisa a tehetős polgárság. Az irodalomban a szecesszió kedvelt műfajai: a mese, a verses dráma, a fantasztikus novella, a lélekábrázoló regény és a lélekfeltáró lírai vers. Az irodalmi szecesszió eszköztára: a különleges hatású jelzők, a metafora. Angliában Oscar Wilde és Swinburne költészete képviseli az új stílust. A Monarchiában Bécs kiemelkedő szecessziós centrum. Az osztrák "Jugendstil" irodalmi képviselői Hofmannstahl és Rilke. A drámában az impresszionista és szimbolista színművekhez, csatlakozik a szecesszió, pl. Maeterlinck és Hauptmann szimbolista korszaka után —került közel a szecesszióhoz is.

ÉPÍTÉSZET Az építészetben és az iparművészetben egyaránt a tartalom és a forma közeledését hozta a szecesszió. Mind a használati tárgyak, mind az épületek tervezése során a funkcióból indultak ki, és ennek megfelelően alakították a formát.

Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások Spanyolország, Barcelona: Sagrada Família (tervező: Gaudí (1852-1926) „Az anyag tisztán, a maga asztrális görbületeiben tárulkozik majd ki, s ekkor majd a világ végre megsejtheti a paradicsom alakzatait.” Antonio Gaudi

Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások Osztrák–Magyar Monarchia: a Bécsi Iskola mesterei Otto Wagner(1841-1918): a bécsi szecesszió vezető építészmestere. Kiemelkedő épületei Bécsben a Majolikahaus, az Ankerhaus és a Wiener Stadtbahn 30 megállóhelye, köztük a Karlsplatz Pavilonjai. Josef Hoffmann (1870-1956): a Stoclet Palota és a Kapfenbergi Színház építője.

Otto Wagner Ankerhaus Majolikahaus

Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások Belgium: Victor Horta (1861-1947) Palais Solvay, Bruxelles

Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások Franciaország: Hector Guimard (1867-1942) Párizs, metro

A SZECESSZIÓ MAGYARORSZÁGON Magyarországon a magyar népművészeti formák átvételén keresztül alakult ki sajátos szecessziós stílus. Ennek iskolateremtő mestere volt az építész Lechner Ödön (1845-1914) és Lajta Béla (1873-1920). Kozma Lajos, a Budapesti Műhely megalapítója, kiváló építész, belsőépítész és illusztrátor. A festészetben Rippl-Rónai József, de található szecessziós elem Csontváry Tivadar és Gulácsy Lajos műveiben is, és pályája kezdetén Vaszary János, Egry József is festett szecessziós képeket.

A SZECESSZIÓ A MAGYAR IRODALOMBAN A szecesszió a magyar irodalomban többnyire a szimbolizmussal együtt jelenik meg. 1890-től A Hét c. folyóirat biztosít fórumot az új irányzatnak, Kiss József (1843—1921) szerkesztésében. A korszak jelentős alkotói:Bródy Sándor, Csáth Géza, Ambrus Zoltán, Balázs Béla Czóbel Minka (1855—1947) a magyar szimbolista-szecessziós formanyelv egyik kialakítója. Verseiben az álom, a fantázia képei jelennek meg: a hó, a halál, a köd és a tükör. Hatott Weöres Sándor költészetére. Lesznai Anna (Moscovitz Amália, 1885—1966) költő, író és iparművész a magyar szecesszió fontos képviselője. Versei is figyelemre méltók, de hímzései és főképp könyvborítói (pl. Ady versesköteteihez) széles körben ismertek voltak. Fő motívumai: kert, virág, fa, föld.

Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások Magyarországon Lechner Ödön (1845-1914) Magyar Földtani Intézet Iparművészeti Múzeum

Jellegzetes szecessziós építészeti alkotások Magyarországon Kós Károly (1883-1977) Budapest, Állatkert Kakasos templom Kolozsvár Budapest, Állatkert Wekerle telep

Festészet, grafika Neves festők, grafikusok, illusztrátorok: Alfons Mucha (1860-1939), cseh festőművész Gustav Klimt (1862-1918), osztrák festőművész Magyar festők, grafikusok Rippl-Rónai József (1861-1927) – második festői korszakában a legjelentősebb képviselője a szecesszió stílusirányzatának Vaszary János (1867-1937) posztimpresszionista, de egy korszakában ő is híve az irányzatnak Róth Miksa (1865-1944) üvegfestő

Alfons Mucha (1860-1939)

Gustav Klimt (1862-1918)

Szecesszió az iparművészetben kerámiakészítés üvegfestés, csipkekészítés, ötvösművészet és az épületek belső dekorációjának kivitelezése

Róth Miksa (1865-1944)

Amerikai Egyesült Államok Louis Tiffany (1848-1933)

Anglia William Morris (1834–1896)