Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium 2010.08.24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
„Együttműködés határok nélkül” Magyar - Horvát Foglalkoztatáspolitikai Szakértői Akadémia kialakítása Szőke István szakmai igazgató Harkány, június.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
általános főig. helyettes
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Szőke István Szakmai igazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 29. Pécs, 2007.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
A Nemzeti Fejlesztési Terv
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
A kistérségi koordinátorok roma integrációs feladatai
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
„Út a munkához” program tapasztalatai
„Út a munkához”program
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium

Romák foglalkoztatása a szocializmusban Teljes foglalkoztatás 1990-ig Teljes foglalkoztatás 1990-ig A foglalkoztatás területei: A foglalkoztatás területei: 1. Nagyüzemi állattenyésztés – 1992 után lényegében megszűnt 2. Bányászat (az ország más területein) – 1991 után megszűnt 3. Anyagmozgatás segédmunkák – 80 %-kal csökkent 4. Építőipari segédmunkák – csökkent 5. Feldolgozóipari munkák – leépülés után átalakult 6. Kommunális munkák – leépülés után növekedett

Romák szociális helyzete Zala megye: az általános iskolát végzettek aránya 1% Zala megye: az általános iskolát végzettek aránya 1% Zala megye: az általános iskolát végzettek aránya 30% Zala megye: az általános iskolát végzettek aránya 30% Jelenleg talán 60-80%. Jelenleg talán 60-80%. Telepek és telepszerű lakóhelyek Telepek és telepszerű lakóhelyek A szocializmusban sok helyen ellenérzés, utána diszkrimináció, néhány helyen ellenségesség A szocializmusban sok helyen ellenérzés, utána diszkrimináció, néhány helyen ellenségesség

A romák helyzete: a magyar társadalom egyik legnagyobb kihívása A foglalkoztatás 20% alá zuhant A foglalkoztatás 20% alá zuhant Iskolai szegregáció Iskolai szegregáció A telepszerű helyzetek újraéledése A telepszerű helyzetek újraéledése A rossz szociális helyzet öröklődik A rossz szociális helyzet öröklődik A szociális segély, a közmunka és a fekete munka ördögi köre A szociális segély, a közmunka és a fekete munka ördögi köre

Pozitív válaszok Roma civil szervezetek létrejötte szerte az országban Roma civil szervezetek létrejötte szerte az országban Cigány kisebbségi önkormányzatok Cigány kisebbségi önkormányzatok Roma foglalkoztatási programok Roma foglalkoztatási programok A kormányok rendre roma középtávú felzárkóztatási terveket készítenek A kormányok rendre roma középtávú felzárkóztatási terveket készítenek A roma évtized A roma évtized Zalában 4 évig közép-európai roma konferencia Zalában 4 évig közép-európai roma konferencia

Aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök Külön roma felzárkóztatási eszköz nincs Külön roma felzárkóztatási eszköz nincs A hátrányos helyzetű célcsoportok támogathatók vagy előnyt élveznek (a bértámogatásban, illetve a képzésben és egyéb eszközökben) A hátrányos helyzetű célcsoportok támogathatók vagy előnyt élveznek (a bértámogatásban, illetve a képzésben és egyéb eszközökben) A nemzeti forrásokban (decentralizált foglalkoztatási alaprész) és az ESZA forrásokban (TÁMOP) hasonló szabályok vannak A nemzeti forrásokban (decentralizált foglalkoztatási alaprész) és az ESZA forrásokban (TÁMOP) hasonló szabályok vannak A romák, mint szakképzettség nélküli réteg kerülnek a célcsoportba A romák, mint szakképzettség nélküli réteg kerülnek a célcsoportba A romák számára leginkább elérhető foglalkozatási támogatás a közfoglalkoztatás A romák számára leginkább elérhető foglalkozatási támogatás a közfoglalkoztatás Sok támogatásban és pályázatban külön előnyt jelent, ha a pályázó hátrányos helyzetű kistérségben pályázik (sem a Nyugat-Dunántúli Régióban, sem Zala megyében ilyen kistérség nincs) Sok támogatásban és pályázatban külön előnyt jelent, ha a pályázó hátrányos helyzetű kistérségben pályázik (sem a Nyugat-Dunántúli Régióban, sem Zala megyében ilyen kistérség nincs)

A nagykanizsai kezdeményezés Több évtizedes szervezeti háttér, a szervezet többször átalakult Több évtizedes szervezeti háttér, a szervezet többször átalakult Belőle épült ki a cigány kisebbségi önkormányzat Belőle épült ki a cigány kisebbségi önkormányzat A közösségi ház létrehozása A közösségi ház létrehozása A tanoda program indulása a ’90-es évek végén A tanoda program indulása a ’90-es évek végén Folyamatos kapcsolat az osztrák munkaügyi minisztériummal Folyamatos kapcsolat az osztrák munkaügyi minisztériummal

Egyéb megyei kezdeményezések Más roma szervezetek is kezdeményeztek egy-egy projektet Más roma szervezetek is kezdeményeztek egy-egy projektet Legfontosabbak: Küzdelem a munka világából való kirekesztődés ellen és EQUAL projekt Lentiben Legfontosabbak: Küzdelem a munka világából való kirekesztődés ellen és EQUAL projekt Lentiben Tanulság: szükség van szakmai partnerre (dán típusú termelő iskola) és pénzügyi támogató partnerre (önkormányzatok) Tanulság: szükség van szakmai partnerre (dán típusú termelő iskola) és pénzügyi támogató partnerre (önkormányzatok)

Osztrák-Magyar Szakértői Akadémia A szemináriumok rendszere és összekapcsolása a szombathelyi konferenciákkal A szemináriumok rendszere és összekapcsolása a szombathelyi konferenciákkal Az Akadémia egyik vezérprojektje a Roma Centrum Az Akadémia egyik vezérprojektje a Roma Centrum

A Roma Centrum A folyamatos működés szervezeti és finanszírozási kerete A folyamatos működés szervezeti és finanszírozási kerete Önálló projektek generálása: Önálló projektek generálása: 1. ROTFA 2. OFTEK

Osztrák-Magyar Szakértői Akadémia 2. A nagykanizsai roma szervezet projekt partnerré lépett elő, finanszírozott partner lett A nagykanizsai roma szervezet projekt partnerré lépett elő, finanszírozott partner lett Az osztrák partnerek a projektek területi kiterjesztését kérik és támogatnák Az osztrák partnerek a projektek területi kiterjesztését kérik és támogatnák Az OFTEK megjelent Zalaegerszegen, Győrben Az OFTEK megjelent Zalaegerszegen, Győrben www. Expak.com www. Expak.com

Meg nem valósult elemek Foglalkoztatási projektek a 2. munkaerő- piacon Foglalkoztatási projektek a 2. munkaerő- piacon A roma vállalkozók támogatása (egy roma/szegények bankja) A roma vállalkozók támogatása (egy roma/szegények bankja)

Romák a közigazgatásban Az RMK-ban 3 köztisztviselő roma dolgozik 2006 óta – közmegelégedésre Az RMK-ban 3 köztisztviselő roma dolgozik 2006 óta – közmegelégedésre Az RMK-ban EU-s (TÁMOP) program keretében újabb 3 köztisztviselő dolgozik 2009 óta Az RMK-ban EU-s (TÁMOP) program keretében újabb 3 köztisztviselő dolgozik 2009 óta Az RMK-ban EU-s (ÁROP) program keretében újabb 1 köztisztviselő dolgozik Az RMK-ban EU-s (ÁROP) program keretében újabb 1 köztisztviselő dolgozik

Rövid távú célok Újabb pályázatok a magyar EU-s programokból Újabb pályázatok a magyar EU-s programokból Közös határmenti projektek, többek között az IPA-ból (mik legyenek ezek?) Közös határmenti projektek, többek között az IPA-ból (mik legyenek ezek?) Nagy ötlettel közvetlenül kereshetjük az EU foglalkoztatási biztosát Nagy ötlettel közvetlenül kereshetjük az EU foglalkoztatási biztosát

Kiss Ambrus