A közvélemény mérése, a politika reakciói és a média torzításai Sik Endre TÁRKI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
É RZELMEK ÉS PREFERENCIÁK Pártok félidőben– A Republikon Intézet konferenciája, április © 2012 Ipsos. All rights reserved. Contains Ipsos'
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
Merengés a hidakról… Forrás: :01 9/egy_picit_drgabb_lesz.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Ezennel bemutatjuk a Bunkósági Rt. legújabb találmányát……
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
Orbán Viktor és az Európai Unió vezetése
Statisztika Érettségi feladatok
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest,
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
MLSZ Marketing és Média Bizottságának munkája
Mi várható az EP-választáson? Mandátumbecslés: Európa és Magyarország Krekó Péter, igazgató, Political Capital Institute.
Hány szavazó hiányzik az ellenzéknek? január 30.
Pártok között botladozva az utolsó hetek lehetséges választói mozgásai Mérők Klubja, március 28. Előadó: Závecz Tibor.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
A fülke magánya Minden, amit a rejtőzködő választói magatartásról tudni lehet Mérők Klubja, október 26. Előadó: Závecz Tibor.
Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?
Tagja-e a politikus a mosóporszabásúak rendjének? Perlaky - Papp József főiskolai docens, pr szakvezető.
 Kutatási kérdés  Euroszkepticizmus – és hogyan kell viszonyulni hozzá   Módszertani probléma: EU-val kapcsolatos attitűdök mérése  pontosan mekkora.
Olcsóbb és több demokrácia II. A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai a választások állami költségeinek csökkentésére.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Miért készítenek választási prognózist a kutatók? A választók miatt, akik szeretnék tudni, hogy a)kedvenc pártjuk hol áll a versenyben b)melyik párthoz.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Mi várható gazdasági téren? - az ország gazdasági helyzetének megítélése Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon - Szeitl Blanka.
Felmérés a MÚOSZ-tagok üdülési szokásairól, igényeiről Készítette: Bellai László, Horváth Zoltán – január 25.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Török Gábor  Kockázatelemzés nehézségei  Egy új módszer  Politikai kockázatok Magyarországon (és Kelet-Európában) 
1 BÚTORSZÖVETSÉG OAFSZ BKIK A FÁTÓL A BÚTORIG ÁGAZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS CONSTRUMA DR. FIXLER LÁSZLÓ IGAZGATÓ QUALIFORUM ELŐADÁSA TERVVEL.
Országgyűlési választások Magyarországon. A választásokat szabályozza: az1989. évi XXXIV. törvény Ideje: négy évente tavasszal A köztársasági elnök írja.
Parlamenti választások 2014-ben a 10 ezer főnél népesebb települések eredményeinek néhány sajátossága, érdekessége A Politikatörténeti Intézet konferenciája,
Az öt legveszélyesebb kérdés, amit a nő feltehet a férfinak: 1. Mire gondolsz? 2. Szeretsz? 3. Kövér vagyok? 4. Szerinted ő csinosabb nálam? 5. Mit csinálnál,
ÜGYFELEK ÉS CSOMAGOK: mindenki elégedett? A fogyasztók és a bizalom kérdése.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Merengés a hidakról… Forrás: :01
Közvélemény-kutatási eredmények
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
A legnagyobb köztéri médiaköltők (2009
Leonardo a Szabadság Teológiájának egyik megújítója.
Egyenletek.
Statisztika Érettségi feladatok
Baloldali, liberális pártok 2016 elején Reiner Roland
Statisztika Érettségi feladatok
Előadás másolata:

A közvélemény mérése, a politika reakciói és a média torzításai Sik Endre TÁRKI

Mérés és kölcsönös csalódás – És ön nem politikus véletlenül? – De igen, miből gondolta? – Nem tudja hol van, segítséget kér, a válaszommal nem tud mit kezdeni, és engem hibáztat ezért. Egy hőlégballon pilótája eltéved, és egy tölgyerdő közepén, egy tisztás fölött leereszkedik 4-5 méteres magasságra. Onnan lekiabál egy kirándulónak: – Meg tudná mondani, hol vagyok? – Maga egy szivárványszínű hőlégballon kosarában van egy tölgyerdő közepén lévő tisztás felett 4-5 méterrel. – Nem közvélemény-kutató maga véletlenül? – De igen, honnan tudja? – Mert pontosan válaszolt a kérdésre, csak éppen semmire se tudom használni.

A vágyálmon alapuló ál-elemzés A közvélemény-kutatások adatainál jobb választási eredményre számít az MSZP részéről Kovács László volt pártelnök. A politikus, aki a Duna Televízió reggeli műsorának nyilatkozott, optimizmusát főként a félelem miatt rejtőzködő MSZP-szavazókra építi.

A szellemes semmibevevés Kovács László klasszikus mondása szerint az MSZP nem közvélemény-kutatást szeretne nyerni, hanem választásokat.

A lebarmolás atv.hu: A legújabb Medián-felmérés szerint, ha a Bajnai Gordon-féle Együtt 2014-et pártnak vesszük, akkor a második legerősebb párt. Ez mennyire okoz aggodalmat a Fidesz vezetésében? Kövér László: Szerintem ez Bajnai Gordonéknak egy nem különösebben ügyes PR-akciója. Annak a cégnek pedig, amelyik azt kihozta, kifejezetten a szégyenére válik.

A „Cui prodest?” alapú összeesküvés-elmélet Lukács Zoltán azt mondta: a Tárki a Századvég csoport tagja, amelynek 3 milliárd forintot adott a kormány anélkül, hogy nyilvánosságra hozta volna, mit teljesít ezért a csoport. „Most már világossá vált, hogy mit teljesít” – jelentette ki, hozzátéve: „én a miniszterelnök helyében elégedetlen lennék, mert 3 milliárd forintért azt is kihozhatták volna, hogy az MSZP be se jutna a parlamentbe". Hangsúlyozta: pártja nem veszi figyelembe a Tárki által közölt eredményt.

Egy példa a média torzító hatására: szakszerűtlen vagy félrehúzó címadás (2011. január) Nem igazolható „Egyre bizonytalanabb a FIDESZ szavazótábora” (stop.hu) Nem tudjuk, kire szavazzunk, ha „csak a Fideszre nem” (vg.hu) TÁRKI az MTI-nek „Tovább nő a bizonytalanok, és olvad a Fidesz tábora” MTI a médiának „TÁRKI: tovább csökken a Fidesz szavazótábora” Igaz, de leegyszerűsítő állítás: az eredeti állítás első vagy második része csupán Nőtt a bizonytalanok aránya” (mandiner.hu) „Csökken a Fidesz-tábor” (fn.hu) „Csökken a FIDESZ népszerűsége” (hirmedia.hu) „Csökkent a FIDESZ támogatottsága” (budapestnet.hu) Igaz, de nem azt hangsúlyozza, ami a hír „Csaknem négyszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben” (inforadio.hu) „Négyszeres a Fidesz–KDNP fölénye az MSZP-vel szemben” (MNO) „Jelentős kormánypárti előnyt mért a Tárki” (lánchidradio.hu) Nem igaz „Erősödött a Jobbik, csökken a Fidesz népszerűsége (egerjobbik.hu) „Erősödik a Jobbik” (barikád.hu)

A közvélemény-kutatási adatokon túl… A harmadik nem oka, hogy a külföldi és a hazai szavazók részvételi arány számításának vetítési alapja eltérő (volt?): a külföldi szavazók részvételi arányát nem az ott élők teljes köréhez, hanem egy előzetesen bejelentkezett népességhez képest számolják. Összevethető-e az idei és a négy évvel ezelőtti második fordulók részvételi aránya? Összehasonlítható-e az első és a második forduló részvételi aránya? Összemérhető-e a hazai és a külföldi részvételi arány? A három kérdésre a válasz három feltételes és eltérő erősségű nem. A második nem oka: a választókörzetek országos halmazának adatai nem hasonlíthatók össze egy (sokkal) kisebb és nem véletlenszerűen kialakult halmaz adataival. A korrekt összevetés egy lehetséges módja… Az első nem oka, hogy eltérő méretű, illetve összetételű halmazok nem hasonlíthatók össze. A korrekt összevetés egy lehetséges módja…