Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Események formális leírása, műveletek
Adatelemzés számítógéppel
ADATBÁZISOK.
K-Chat Dr. Szepesvári Csaba Kutatási Alelnök mindmaker.
F IGYELMI ALGORITMUSOKKAL VEZÉRELT HELYSZÍNANALÍZIS A BIONIKUS SZEMÜVEGBEN Persa György.
Pac-Man játék tanulása Megerősítéses Tanulással Mesterséges Intelligencia algoritmusok tesztelése játékokon Gyenes Viktor Eötvös Loránd Tudományegyetem.
Képességszintek.
Szenzorfúziós feltérképezés saját építésű mobil robottal
Számítógép, navigáció az autóban
Követelmények Szoftver- környezet SQL ismétlés ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.
Petyus Dániel, Szederjesi Miklós konzulens: Dr. Molnár András
Robotika Helymeghatározás.
GNSS elmélete és felhasználása Fázismérések lineáris kombinációi. A ciklustöbbértelműség feloldása.
Mágneses lebegtetés: érzékelés és irányítás
Térinformatikai elemzések. Megválaszolható kérdések Pozíció - mi van egy adott helyen Feltétel - hol vannak …? Trendek - mi változott meg? Minta - milyen.
Térbeli infinitezimális izometriák
Ideális kontinuumok kinematikája
Matematikai modellek a termelés tervezésében és irányításában
Bayes becslések Boha Roland november 21. PPKE-ITK.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Szűrés és konvolúció Vámossy Zoltán 2004
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
Hogyan alakulnak át az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
A rezgő mozgás kvantummechanikai leírása 1. Miért kell foglalkoznunk ezzel a problémával? 2. Mi a legegyszerűbb modell? 3. Mi a várható eredménye a legegyszerűbb.
A kvantummechanika alapegyenlete, a Schrödinger-féle egyenlet és a hullámfüggvény Born-féle értelmezése Előzmények Az általános hullámegyenlet Megoldás.
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Mesterséges Intelligencia Alapjai II. beadandó Orosz György – Vörös Gyula – Zsiák Gergő Pál.
Mesterséges Intelligencia Alapjai II. beadandó Orosz György – Vörös Gyula – Zsiák Gergő Pál.
Hálózati Bombermen Belicza András Konzulens: Rajacsics Tamás BME-AAIT.
Ciklikus, lineáris kódok megvalósítása shift-regiszterekkel
Közlekedésmodellezés Készítette: Láng Péter Konzulens: Mészáros Tamás.
Intelligens Felderítő Robotok
Intelligens felderítő robotok Készítette: Györke Péter Intelligens rendszerek MSC szakirány Konzulens: Kovács Dániel László Méréstechnika és Információs.
SIMON, a humanoid robot Magyarul: „Szájmon” A fémek életre kelnek
VÉGES AUTOMATA ALAPÚ TERVEZÉSI MODELL
Légi forgalom irányítása konfliktushelyzetek feloldására
Adatleírás.
A sörfüggvény és a női lábak
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
Kézmozdulat felismerő rendszer
Valós idejű adaptív útvonalkeresés
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Szabályzó tervezése intelligens kamerával
A probléma gyökere: a szuperpozíció elve
Valószínűségszámítás II.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Korlátkielégítési problémák Autonóm és hibatűrő információs.
Nagy Szilvia 2. Lineáris blokk-kódok II.
1/19 Hogyan tájékozódnak a robotok? Koczka Levente Eötvös Collegium.
Analóg jel, digitális jel
OpenCV CV = Computer Vision
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Mi a logisztikai szimuláció? Egy logisztikai rendszer szereplői... Gyártás Raktározás Rendelés.
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális kontinuumok kinematikája.
Kontinuum modellek 1.  Bevezetés a kontinuum modellekbe  Numerikus számolás alapjai.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Google Autó Lengyel Róbert Óbudai Egyetem, 2015.
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
European Distance and E-Learning Network
Korreláció, regresszió
Sudoku.
Műholdas helymeghatározás 6. előadás
Numerikus differenciálás és integrálás
Mesterséges intelligencia
Innováció és fenntartható felszíni közlekedés konferencia 2016
C/C++, hobbi játékprogramozás
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Előadás másolata:

Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz

Az ágens egy olyan környezetben helyezkedik el, amelyről semmiféle információval nem rendelkezik. A cél az, hogy a teljes környezetét megismerje. A szenzorai által szolgáltatott információ alapján képesnek kell lennie létrehozni egy térképet, ezen térképet felhasználva képesnek kell lennie tervet készíteni arról, hol kell újabb adatot gyűjteni, és hogyan tud eljutni az adott helyre.

Az ágenstől az alábbi „képességeket” várjuk el:  Alapvető mozgási funkciók  Elfordulás  Előre haladás  Távolságmérés pásztázva  Szenzor adott állásba fordítása  Távolság mérése

A környezet:  Véges kiterjedésű  Nem teljesen hozzáférhető  Folytonos  Statikus Ezen kívül a környezet információt szolgáltat arról, hol helyezkedik el jelenleg az ágens.

Az elrendezés a valóságban: Ágens-pozíció szenzor Környezet MITMOT robot távolságszenzorral Ágens irányítás, adatfeldolgozás

 Szimulációs környezet létrehozása  Térképezési eljárás kidolgozása  Szenzoradatok feldolgozása, és térképezési eljárás implementációja  Tervkészítési eljárás kidolgozása  Tervkészítés és végrehajtás implementálása  (Átültetés a valós környezetbe - ha marad rá idő)

Legyen:  Moduláris  Jól elosztott absztrakciós szintek  Jól paraméterezhető  Támogassa a mérési hibákra történő tesztelést is Szem előtt tartva, hogy a szimuláció könnyen átültethető legyen a valós környezetbe.

A térkép nem feltétlenül ember számára is értelmezhető, vizuális leírás! Lehet bármilyen egyéb, absztrakt forma is. Az általunk választott eljárás az occupancy grid mapping, mellyel valószínűség-alapú, foglaltsági térkép állítható elő. Szerencsénkre jól vizualizálható:

Az eljárás formálisan: m – térkép, z – szenzoradatok, x – trajektória, p(m) – az adott pont foglaltságának valószínűsége (folytonos térről van szó) A fenti képlet kiszámítása nyilvánvalóan exponenciális számításigényű – egyszerűsítenünk kell. A megoldás a diszkretizálás: a térképet véges számú cellára osztjuk, azaz egy grid-et képzünk. Forrás: Thrun, Burgard - Probabilistic Robotics

A világ grid-re osztása után a térkép: Ekkor a térképezési eljárás az alábbi módon alakul: A teljes térképet az m i értékek minden cellára megtörténő kiszámítása adja. A térképezési eljárás bináris, statikus problémára egyszerűsödött. Forrás: Thrun, Burgard - Probabilistic Robotics

Az Occupancy Grid Mapping algoritmus pszeudo-kódja: Forrás: Thrun, Burgard - Probabilistic Robotics

A szenzoradatból a környezet állapotára történő következtetés elvégzése. Egy egyszerű inverz szenzor modell távolságmérő szenzor esetén: Forrás: Thrun, Burgard - Probabilistic Robotics

A hiedelmi állapot t időpillanatban: Az adott x állapot valószínűsége: Az ismert l értékből a hiedelmi állapot számításának módja: Forrás: Thrun, Burgard - Probabilistic Robotics

A bináris, statikus Bayes-szűrő algoritmus pszeudo-kódja: Első tag a korábbi l értékek, a második tag az új állapot-, míg az utolsó tag a priori valószínűsége az adott állapotnak Forrás: Thrun, Burgard - Probabilistic Robotics

Hisztogram szűrők alkalmasak arra, hogy az állapotteret véges elemszámú régióba képezzék, és az állapotot az egyes régiók egyszerű valószínűségi értékeiként reprezentálják. A diszkrét terekre értelmezett hisztogram szűrő a diszkrét Bayes-szűrő. Az occupancy grid mapping során egy bináris, statikus problémát szeretnénk megoldani:

Legközelebbi mérési pozíció meghatározásához Occupancy Grid Map tekinthető képnek, ekkor képfeldolgozási feladat:  Élkeresés  Él súlypontjának meghatározása (egyetlen pontként történő reprezentáció)

Útvonaltervezéshez egy módosított A* keresést használunk. Módosítások :  Több lehetséges cél – a cella heurisztikájának értéke a legközelebbi célcellától mért háztömb-távolság  Egy cella magassága az adott cellának megfelelő foglaltsági értékek átlaga  Bizonyos magasság fölött nem lépünk a cellára, mivel ott fal van  A celláknak nem csak magasságuk, veszélyességük is van, ami beleszámít a költségbe – fal közeli cellákat inkább kerüljük el