Új elemek az érettségi vizsgaszabályzatban A 2004. nyári módosításokról Pongrácz László OKÉV főigh. 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Advertisements

500 pontos felvételi rendszer
2012. Január 24. Érettségi Érettségi formái  Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony.
Az érettségi rendszere
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Az érettségi vizsga.
NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
A kétszintű érettségiről. A kétszintű érettségi vizsga rendszere Középiskola Érettségi vizsga Felsőoktatás Nyilvános és a középiskolában elsajátítható.
P ÁLYAVÁLASZTÁS 2013/2014 Dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 1.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
A 2004/2005-ös tanév rendje Oktatási Minisztérium március 17.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Tudnivalók a kétszintű érettségiről tanév.
A felvételi és érettségi kapcsolata január 11. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE TTK Nyílt Nap.
. J elentkezés a kétszintű érettségire 2004/2005. tanév február 10.
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
2008. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA. KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA ÉRETTSÉGI ELŐKÉSZÍTŐ középszintű emelt szintű ÉRETTSÉGI VIZSGA Feltétele: a tanuló.
A kétszintű érettségiről
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Orosz nyelv TÁMOP / Kép helye április 10.
A francia nyelvi érettségi tapasztalatai. Források: Oktatási Hivatal adatbázisa Országos Közoktatási Intézet Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központjában.
. Előzetes j elentkezés a kétszintű érettségire 2004/2005. tanév január 04.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
9. kétszintű érettségi-felvételi május-június.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
Változások a vizsgarendszerben
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium március 1.
Közoktatás-fejlesztési főosztály Friss Péter főosztályvezető
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Be kell hozni a meglévő előrehozott érettségiről a törzslapkivonatot.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
A prezentációban – ahol rendelkezésre álltak - kis betűvel vagy külön utalással a évi, a évi, a évi és a évi május-júniusi vizsgaidőszak.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és a felvételiről december 10. JAG.
Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium Érettségi eredmények május.
JAG. ÉRETTSÉGI Jelentkezési határidő:február 15. Jelentkezés:iskolában, jegyzőnél JAG FELVÉTELI Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezés: EGYÉNILEG.
Érettségi tájékoztató Vizsgára jelentkezés.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Gyorsjelentés az érettségi eredményeiről július 12.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Kétszintű érettségi.
Érettségi tájékoztató 2016/2017
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Jelentkezés Érettségire jelentkezés határideje: február 15. Helye: Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Új elemek az érettségi vizsgaszabályzatban
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
A kétszintű érettségiről
Előadás másolata:

Új elemek az érettségi vizsgaszabályzatban A nyári módosításokról Pongrácz László OKÉV főigh. 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet

A változások jellege Új szabályok bevezetése Szabályozatlan kérdések rendezése A vizsgaszervezés eljárásainak egyértelműsítése Az átmenet pontosabb szabályozása Egyértelmű és következetes szóhasználat

Vizsgatárgyak – egyedi akkreditáció ISKOLA OKÉV döntés Együttműködési megállapodás a tanterv átvételéről Beillesztés a pedagógiai programba ISKOLA Vizsgáztatási engedély az OKÉV-től (2 év) Akkreditált vizsgatárgy Csak középszinten! Csak a benyújtó iskola vizsgáztathat! (2 év)

A tanulói jogviszony után bármely vizsgatárgyból lehet vizsgázni. Idegen nyelvek esetében csak a Magyarországon középiskolában tanított nyelvekből. A felnőttoktatásban az esti-levelező munkarend szerint tanulók számára a 2009/2010. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában lesz kötelező az idegen nyelvi érettségi. Addig más tárgyat választhatnak. Jelentkezés a vizsgára (1.) A választható vizsgatágyak esetében Bővült a vizsgatárgyak köre Mi a választás feltétele? A vizsgatárgy helyi tantervben szereplő követelményeinek teljesítése A bizonyítványba bejegyzett osztályzat(ok) Kivétel: OKTV

Jelentkezés a vizsgára (2.) t (idő) Rendes érettségi vizsga (máj.-jún.) Jelentkezés (feb. 15.) Van középszintű vizsgája Van emelt szintű vizsgája Érettségi bizonyítvány ? Nyilatkozat arról, hogy melyik kerüljön a bizonyítványba? Van középszintű vizsgája Szintemelő vizsgát tesz Február-márciusi vizsgaidőszak ? A jelentkezés módosításának lehetősége április 1-ig Záróértekezlet

Jelentkezés a vizsgára (3.) Kétféle jelentés Jelentés az érettségi vizsgára jelentkezőkről (statisztikai adatok) Az emelt szintű vizsgázók listája (személyes adatok) OKÉV Fenntartó Főjegyző Kisebbségi önk. OKÉV Érettségi informatikai rendszer

Az írásbeli vizsgák néhány általános szabálya A felügyelő tanár, az elnök és az igazgató, valamint az általa engedélyezett személyek lehetnek jelen a vizsga helyszínén. Jelen lehet a technikai feltételeket biztosító személy (pl. rendszergazda). Feladatlap – vizsgadolgozat

Előzetes értekezlet Két új feladat Az emelt szintű vizsgán elkövetett szabálytalanságok kivizsgálása Az OKTV kérelmek kezelése Eljárás, határozat A vizsgatárgy és az eredmény rávezetése a törzslapra

Szóbeli vizsgák Az emelt szintű szóbeli vizsgán nem lesz magnófelvétel A vizsgázó önhibáján kívül nem tudja teljesíteni az írásbeli vizsgarészt A szóbeli vizsgarészt kétszer teljesíti 110 pont 40 pont 23 pont 32 pont Elérhető pontszám: 80 pont Elért pontszám: 55 pont Százalékos minősítés: 68% Osztályzat (középszint): 4 (jó)

Póttétel húzatás, értékelés Ha a vizsgázó a húzott tétel anyagából teljes tájékozatlanságot árul el, az elnök egy alkalommal póttételt húzat vele. Ebben az esetben az értékelés: 1. tétel Póttétel 50 pont 23 pont felezés 11,5 pont felfelé kerekítés 12 pont Elérhető pontszám a szóbeli vizsgán: 50 pont Elért pontszám a szóbeli vizsgán : 12 pont A szóbeli vizsga százalékos eredménye: 24%

OKTV eredmények - érettségi A döntőn részt vevő versenyzők Az adott vizsgatárgyból teljesítették az érettségi követelményeit. Számukat a versenykiírás határozza meg. Max. 30 fő Emelt szintű jeles, 100% Számukat a versenykiírás határozza meg. 15 fő Középszintű jeles, 100% Felmentés a vizsgatárgy választásának feltételei alól!

Idegen nyelvi érettségi A Ktv. 30.§ (9) szerint vizsgázóknak lehetőségük van „A” vagy „B” típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget szerezni. Csak a Magyarországon középiskolában tanított idegen nyelvekből lehet vizsgázni. Szóbeli vizsga + hallott szöveg értése„A” típusú Olvasott szöveg értése+íráskészség+nyelvhelyesség „B” típusú A középszintű idegen nyelvi vizsgákon az olvasott szöveg értése, az íráskészség, a nyelvhelyesség és hallott szöveg értése együttesen egy vizsgarésznek számít (írásbeli), ezért a 10%-os szabály az együttes eredményre vonatkozik. Emelt szinten marad az összesen öt vizsgarész, ezért a 10%-os szabály mind az ötre külön-külön vonatkozik.

Egyéb rendelkezések Kik tesznek hagyományos érettségi vizsgát? A 13. évfolyamon vizsgázók hagyományos érettségi vizsgát tesznek, de adott vizsgatárgyból választhatják az emelt szintű vizsgát „Arany János program” – a helyi tanterv szerint Azon felsőoktatási szakokon, ahol az emelt szintű idegen nyelvi érettségi felvételi előírás, a felvételi eljárásban nem fogadják el a nyelvvizsgával kiváltott érettségit, csak a ténylegesen teljesítettet.

Új elemek az érettségi szervezésében A évi modellezés tapasztalatai alapján

Emelt szint Kb 1100 érintett középiskola Emelt szintű írásbeli vizsgahelyszínek száma: 250 iskola Emelt szintű írásbeli vizsgacsoportok száma: 4400 Emelt szintű szóbeli vizsgahelyszínek száma: 460 iskola Emelt szintű szóbeli vizsgacsoportok száma: 4800 A javítási helyszínek száma (emelt szint): 100 Teremigény a javításhoz (emelt szint): 540 terem-nap A feladatok országos modellezése a próbaérettségi tapasztalatok és az előzetes adatok alapján január –június A feladat nagyságrendje, tervezési adatok: a vizsgák várható száma: ksz.: , esz.: a feladatlapok várható száma: db a csomagolás várható nagyságrendje: csomag A szállítási feladatokhoz szükséges: 230 gépkocsi-nap

A modellezés eredményei érettségi szoftver Kommunikáció: Középiskolák – OKÉV A jelentkeztetés lebonyolítása Az emelt szintű vizsgaszervezés támogatása A középszintű vizsgaszervezés támogatása A hivatalos dokumentumok előállítása (kivéve: bizonyítvány és tanúsítvány) A kötelező jelentések előállítása Az eredmények begyűjtése és elemzése Kapcsolat a felvételi rendszerrel Kapcsolat az iskolai adminisztrációs rendszerekkel

A modellezés eredményei előzetes jelentkeztetés! Előzetes jelentkeztetés novemberében A jelentkezések feldolgozása - ellenőrzés Előzetes igénybecslés – a nyomdai munkák elkezdése idő Egyeztetés az iskolákkal - hibajavítás A csomagolás megkezdése „Éles” jelentkezés A vizsgahelyszínek tervezésének megkezdése ig ig A tételkidolgozás befejezése tól től Érettségi szoftver A jelentkezést segítő tájékoztatók osztályfőnököknek, szülőknek, diákoknak.

Új kedvezmények a nemzetiségi, ill. két tanítási nyelvű vizsgákon A nemzetiségi, etnikai kisebbségi nyelven és célnyelven folyó írásbeli vizsgákon: Az írásbeli vizsga ideje 25%-kal megnövelhető Az írásbeli vizsgán kétnyelvű szótár használható A történelem írásbelin a forrásszövegeket magyar nyelven kell rendelkezésre bocsátani. A évek vizsgaidőszakaiban: A célnyelven folyó szóbeli vizsgán a magyar történelmi és Magyarországra vonatkozó földrajzi tételek esetén lehet magyar nyelvű is a felelet, de: Vázlat, összefoglalás, nemzetközi vonatkozások - idegen nyelven A két, idegen nyelven tett vizsgatárgy esetében a nyelvvizsga ekvivalencia nincs vizsgaeredményhez kötve.