Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, 2012. március 29. Hornyák László, elnök Hornyák László elnöki szóbeli kiegészítése a közgyűlési beszámolóhoz Az.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Advertisements

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről Dr. Cserháti Péter Egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár FORGALMAZÓK AZ EGÉSZSÉGÉRT.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
G M P Dr. Hetényi László.
XX. Magyarországi Egészségügyi Napok, október 2-4. Mi vagyunk mi? Beszállítók vagy bankok? Rásky László főtitkár, Orvostechnikai Szövetség.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Gyógyszerár-támogatás Budapest, október 30. Lovas Kornélia.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.
Megújul a Sulinet Expressz. Az SZDSZ elnöke felkérte a liberális minisztereket, hogy vizsgálják meg tárcáiknál vannak-e olyan programok, amelyek azokat.
Állam munkavédelmi feladatai
Egészségpolitika.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
Tájékoztató a nyertes bűnmegelőzési pályázatok sikeres szakmai lebonyolításához Ivány Borbála IRM Miniszteri Tárgyaló, Budapest március 17.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Az Orvostechnikai Szövetség szakmai tanácskozása a kórházi adóssághelyzetről, június 27. Az egészségügyi intézményrendszer finanszírozásának problémái.
Magyar Kórházszövetség XXIV. Kongresszusa, április 26. Hornyák László, elnök – Orvostechnikai Szövetség Hornyák László elnök Orvostechnikai Szövetség.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Egészségipar Magyarországon – kitörési pont vagy félrekezelt ágazat? Világgazdaság konferencia, november 14. Hornyák László elnök, Orvostechnikai.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Közbeszerzési Hatóság
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
Megszületett a megoldás
Közbeszerzési szabályok változása és
KÖZBESZERZÉS Emberi Erőforrások Minisztérium
Előadás másolata:

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök Hornyák László elnöki szóbeli kiegészítése a közgyűlési beszámolóhoz Az orvostechnikai, képalkotó diagnosztikai, telemedikai és információtechnológiai eszköz ellátás eredményei és gondjai a magyar egészségügyben Az orvostechnikai, képalkotó diagnosztikai, telemedikai és információtechnológiai eszköz ellátás eredményei és gondjai a magyar egészségügyben

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 2 A beszámoló 36 oldalon keresztül részletesen tárgyalja egyrészt a Szövetség munkáját; másrészt a szekciók tevékenységét és terveit. Az első tíz oldalon összefoglaltuk az Elnökség véleményét a szakmapolitikai körülményekről és az érdekképviseleti munkánk feltételrendszereiről. A második részben, szintén kb. tíz oldalon a Szövetségünk működésével, kapcsolataival, kommunikációjával, nemzetközi tevékenységével, stb. foglalkoztunk. A napirend része a Szövetség évi tevékenysége legfőbb céljainak és elemeinek meghatározása, melyre az írásos javaslatot a tagok szintén megkapták. Mindezek miatt lehetőségem van arra, hogy röviden néhány kiemelten fontos témát vessek fel vitaindítóként a következő néhány percben.

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 3 a év közepétől megvalósult kormányzati változások szakmapolitikai hatása tekintetében is nagy várakozásaink voltak, vannak; az egészségügy átalakítására vonatkozó stratégiai koncepciónkat Szövetségünk a Kórház c. folyóiratban 2010 nyarán publikálta; örömmel láttuk, hogy mind a szakmai közvélemény, mind a Semmelweis Terv hasonlóan gondolkodik, mint amit mi a koncepciónkban fölvetettünk illetve vázoltunk; az egészségügyi intézményrendszer strukturális és funkcionális átalakítása nagy jelentőségű és reményeink szerint sikeres is lehet; 1.A kormányzati szervek, a civil szervezetek és a Szövetség közötti szakmai érdekvédelmi kapcsolatok fejlesztése:

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 4 a gyógyító-megelőző intézményrendszer, különösen a kórházak koncentráltabb hálózata és új munkamegosztásuk a remélt fejlődés döntő eleme; a 61 tagvállalatunkból mintegy 36 vállalat kórházi beszállító, 13 az ún. fogyóanyag-ellátást biztosítja, 12 cég elsősorban a fejlesztések során biztosítja a diagnosztikai, telemedikai és információtechnológiai eszközrendszert; 35 tagvállalatunk (a 61 tagvállalat közül sokan a kórházi terület mellett) a gyógyászati segédeszköz-ellátásban foglalkozik gyártással és a termékek forgalomba hozatalával, sőt kiskereskedelmével is. Összességében a mintegy 130 milliárdos állami piacban a tagvállalataink kb. 100 Mrd Ft-nyi áruval, szolgáltatással vesznek részt évente. A tag cégeinkben kb ember dolgozik. 1.A kormányzati szervek, a civil szervezetek és a Szövetség közötti szakmai érdekvédelmi kapcsolatok fejlesztése (folytatás):

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 5 A kórházi orvostechnikai eszköz ellátás tényei Az orvostechnikai eszközök aránya a kórházak dologi kiadásaiban (melyek értéke kb. 140 milliárd Ft/év):

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 6 A kórházi orvostechnikai eszköz ellátás tényei Az orvostechnikai beszállítói kintlévőségek aránya a lejárt beszállítói követelésből: Látható, hogy a tartozásokban az arányunk majdnem kétszerese a beszállítói arányunknak (25% ill. 14%)!

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 7 Ezekből a változásokból most a következőket emelem ki: új közbeszerzési szabályozás lépett életbe, mind általánosan, mind az ágazatunkra vonatkozóan; az évek óta meglévő adósságcsapdából való kitörés lehetősége reális, mert  a kormányzat pluszforrásokat adott a lejárt adósságállomány felszámolása érdekében, bár ez teljes mértékben nem sikerült;  a központi állami tulajdonlás, kórházirányítás és finanszírozás lehetőséget ad új finanszírozási módszerek bevezetésére. 2.Az egészségügyi intézményrendszer és irányításának valamint működtetésének átalakítása, különösen a kórházak tekintetében nagymértékben megváltoztatja a gazdasági, piaci kapcsolatokat a kórházak és a cégeink között.

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 8 Mindezek miatt aktívan, sok javaslattal vettünk részt a közbeszerzés új jogi feltételeinek kialakításában és számos kezdeményezést tettünk a lejárt tartozásállomány felszámolására. Legutóbbi – múlt heti – kompromisszumos javaslatunk az egészségügyi Államtitkárságnak az volt, hogy a még meglévő lejárt tartozásállományt fokozatosan számolják fel, lehetőleg fél év alatt; ezt követően vezessék be az ún. nettó finanszírozás módszerét, melynek lényege, hogy az igazoltan leszállított áruk és elvégzett szolgáltatások értéke a cégek adóbefizetéseivel legyen központilag összevezetve (erre vonatkozóan részletes tanulmányt készíttettünk és jutattunk el ez év januárban az egészségügyért felelős miniszter úrnak);

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 9 a nem közbeszerzés körében végzett szállítások illetve szolgáltatások tekintetében ez évben egy, az eddigieknél rövidebb határidőt javasoltunk (szemben az Európai Unió irányelve szerinti maximum 60 nappal, melyet 2013 január 1-től érvényesíteni kell!); és végül javasoltuk a cégeinknek, hogy mérlegeljék, hogy a késedelmi kamatokat vagy egy részüket úgymond elengedjék, azzal, hogy ezek az összegek vagy az államadósság csökkentésére vagy a kórházak fejlesztésére, de legfőképpen a szerényen dotált orvosok és más kórházi szakdolgozók anyagi megbecsülésének javítására fordítódjanak; kértük, hogy az utóbbi célokra ily módon forrást biztosító cégek a közbeszerzési pályázatoknál kapjanak konkrét prioritásokat; és végül, a tavalyi év folyamán, de a mostani ajánlatunknál is kértük, hogy a minisztérium illetve az Egészségügyi Államtitkárság a vonatkozó törvények szerinti, ún. stratégiai partneri megállapodást kössön az Orvostechnikai Szövetséggel. Pozitív választ kaptunk, a szándékaink egybeesnek a kormányzatéval, a konkrétumokról még tárgyalni kell. Erről Beneda Attila kabinet főnök úr fog szólni.

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 10 Számos témakörben még meg kell találni az optimális szabályozást és megoldásokat a hatékony működtetés érdekében: Azért, hogy a beszállítók közvetlen kapcsolata megmaradjon az intézményekkel. Azért, hogy az ún. központi beszerzések az orvostechnikai eszközök tekintetében csak olyan területekre terjedjenek ki, amelyeknél azok hasznosak, és nem veszélyeztetik a beszállítók és az intézmények közötti közvetlen kapcsolatokat, de főképp az ellátást, a gyógyítást és nem drágítják azt! És végül, hogy az árumozgatás, a logisztika, a termékkövetés és a raktározás témakörei is megfelelően szabályozottak legyenek.

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 11 Itt most csak a betegek, az egészségügyi ellátást igénybe vevők forrásairól szólva, meggyőzősédünk, hogy a várhatóan tartósan fennmaradó állami forrás szűkösséget csak a magánforrások bevonása, a két forrás megfelelő kombinációja biztosíthatja. Ennek megoldása nem egyszerű szakmapolitikai feladat, és túlmutat a mi kompetenciánkon. De a jó megoldások megtalálása nekünk is érdekünk. Talán a szakmai tapasztalatainkkal segíthetjük a megfelelő döntések és szabályozás kialakítását e téren is. 3.Nagy jelentőségű elvi és gyakorlati témakör a magánforrások bevonása általában az egészségügyi ellátásba és ennek részeként az állami egészségügy működésébe.

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 12 Sajnos a gyógyászati segédeszköz ellátás rendje az első tizenhat évben spontán folyamatok és érdekharcok nyomán alakult, de néhány alapvonásában – pl. az egy-két évenként megvalósuló ártárgyalások – a 2006 után bevezetett szociál-liberális „reformszisztémánál” jobban működött. A 2007-től bevezetett, „a biztonságos és gazdaságos gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ellátásról” szóló törvényről érdekes módon kiderült, hogy a címével ellentétben sem nem biztonságos, sem nem gazdaságos, hanem bürokratikus és drága rendszert alakított ki. Képtelenség, hogy kilencedik éve a segédeszközök, lényegében hatósági ára nem emelkedett, sőt sok területen csökkent (kivéve az egyedi gyártású termékek tavalyi, mintegy húsz százalékos emelkedését).. 4.A gyógyászati segédeszköz ellátás mai rendje az es rendszerváltás terméke. Lényege, hogy az ellátás minden területén magánvállalkozások vagy -vállalkozók dolgoznak.

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 13 Gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatása (közgyógytámogatás nélkül, millió forintban) * az évközi illetve év eleji áfamérték-növekedés figyelembe vételével ** előirányzat

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 14 A gyógyászati segédeszközökre fordított társadalombiztosítási támogatás nagy része adóbevételként visszakerül a költségvetésbe

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 15 A Gyftv. és az a helyzet, hogy nem emelkedtek az árak, a megfelelő minőségű és rentabilitású ellátást valamint az új, korszerűbb eszközök ellátásba kerülését nem biztosította. Hovatovább az elért, közepes európai színvonalú ellátás össze fog omlani, mert a tegnapival megegyező mai árakon az ellátás nem biztosítható az elvárható minőségben. Veszteségesen nem lesz ellátás! Ezt a szisztémát meg kell változtatni, legalább két közgazdasági realitás figyelembe vételével: az egyik az infláció, a másik a forintárfolyam-változás. A mai merev rendszer mellett ugyanis nem érvényesülhetnek ezek a közgazdasági realitások, alaptények. Ezért új jogintézményeket kell bevezetni: például éves inflációkövető árkorrekciókat és az árfolyam-ingadozás érvényesítésére alkalmas rugalmasabb mechanizmusokat.

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök 16 Ami a mostani támogatás kiáramlást szűkítő állami terveket illeti, olyan megoldásokat kell keresni közösen az állami szervekkel, amely nem növeli a betegek terheit. Erre van lehetőség, a térítési díjak növelésére pedig nincs szükség, de nem is szabad, mert a betegek jobban nem terhelhetők. A jó megoldás a segédeszközök áfájának csökkentése, az egészségügyi helyszíni szűrések során a vényfelírás tiltása, az ellenőrzés hatékonyabbá tétele és néhány további racionális lépés. Kérem a tagokat és a tisztelt meghívottakat, aki mindannyian megkapták a beszámolót, hogy mondják el a véleményüket, a sajtó tisztelt munkatársait pedig, hogy tudósítsanak a Szövetségünk közgyűléséről.

Az Orvostechnikai Szövetség közgyűlése, március 29. Hornyák László, elnök Köszönöm a figyelmet!