Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, 2011. május 27-28. www.fszk.hu/dobbanto.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Nem a probléma érdekes, hanem az ember Belvárosi Tanoda Alapítvány • középiskolákból kimaradt fiatalok középiskolája • lemorzsolódó fiatalok képzésének.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A tanári munka értékelése
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
A szaktanácsadás támogató szerepe
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
E-learning és a multimédia
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
intézményi folyamat-szaktanácsadó
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Fogd A Kezem Alapítvány
Az adaptivit á s szeml é lete é s m ó dszerei Lénárd Sándor ELTE PPK 2007.
Dobbantó projekt pályázati tájékoztató... a sikeres pályázáshoz szeptember.
A Dobbantó első éve Tanévzáró rendezvény június 24. Bognár Mária.
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Iskolánk futó projektjei
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Kompetensek lettünk? június 27..
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Horváth & Dubecz Tanácsadó Kft. TÁMOP projektben megvalósult képzések.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztal Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A szakiskola jelene és jövője
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Előadás másolata:

Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május

A Dobbantó között megvalósuló projekt - FSZK Szakiskolák előkészítő 9. évfolyamán Korábban kisodródott, vagy a kisodródás határán lévő, szakképzettséggel nem rendelkező (SNI) fiatalokat egyéni igényeik és lehetőségeikhez illeszkedve visszavezeti az oktatás, a képzés vagy a munka világába – életút tervezés Megváltoztatja az egyének életében korábban sikertelennek bizonyuló teljes tanulási környezetet Az iskolák vezetőit és pedagógusait komplex támogatási rendszer segíti abban, hogy biztonsággal mozogjanak az új tanulási környezetben A diákok szempontjából (is) az egyéni és helyi igények alapján rugalmas, az egyéni tanulási igények és életpálya- aspirációk alapján alakítható – különböző kimeneti utak.

Hol? Pécs Tapolca Iregszemcse Miskolc Nyírbátor Békéscsaba Szabadkígyós Kiskunfélegyháza Kecskemét Szolnok Budapest

Diáktámogatás a Dobbantóban Ahol nem vagyunk biztonságban és nem érezzük jól magunkat nem tudunk működni. Mitől érzi jól magát a diák az iskolában? "Talán azt jegyezném meg, hogy itt embernek kezelik a másikat és pozitívan állnak hozzá.” (egy diák) Tanár, mint segítő foglalkozású szakember a diák támogatás kulcsa Segítő pár rendszer Személyközpontú tanulás-tanítás Szociális, pszicho-szociális gondozás Egyéni fejlesztés, esetkezelés Team munka Kompetencia fejlesztés Közösségi tevékenységek, lét Pályaorientáció, életpálya tervezés Együttműködés iskolán belül és kívül Utógondozás egységben történő alkalmazása a „Segítő pedagógia”..

Segítő pedagógia, pedagógus A tanár-diák kapcsolat olyan ember-ember kapcsolat, melyben a tanárok segítő-pedagógusként dolgoznak; partnerség, melyben a tanár nem többet, csak másként tud; nem a probléma érdekes, hanem az ember. A segítő pedagógus legfontosabb feladatai egy olyan környezet, légkör teremtése, melyben a diák feszültségmentesen él, dolgozik; felismeri a diákok egyéni szükségleteit; szervezi és végzi az egyéni fejlesztési folyamatot; bizalom személyként (mentor/segítő pár) rendszeres segítő beszélgetéseket folytat a diákokkal; az önálló és felelősségteljes tevékenység (tanulás/életvezetés) kialakítását facilitálja személyre szóló életesélyeket fogalmaz meg közösen diákjaival; segítő kapcsolatban dolgozik, melynek része minden tevékenység, amit a diákkal közösen végez.

Tájékozódás Diáktámogató Füzetek anyagok/diáktámogató füzetek Minden a segítő pedagógiáról: Konzultáció: Győrik Edit

Ajánlás A Dobbantóban bevezetett diáktámogatás, a segítő pedagógia minden iskolában, minden diákkal alkalmazható. Nem csak a diákok bizalmát, de a pedagógus elkötelezettségét, sikerességét, újbóli szakmaszeretetét is növeli. Ezért kiterjesztésre érdemes: kapjanak támogatást az ezt már alkalmazó iskolák, hogy gyakorlóhellyé válhassanak, hálózatuk pedig a tudásmegosztás bázisává. A Dobbantó és a Második Esély típusú iskolák és programok pedagógiai rendszere a lemorzsolódás csökkentés módszerének birtokosa egy kidolgozott és kipróbált iskolafejlesztési programmal. A közoktatási intézmények pályázati támogatásból vehessék igénybe ezt a fejlesztési, tanulási folyamatot. A nehezen kezelhető diákokkal való bánásmód legyen része a pedagógusképzésnek. Módszertana kidolgozott, kipróbált és hatékony. Érdemes ebben támaszkodni az alapítványi iskolákban felhalmozott tudásra.

A Dobbantó program vezetője Bognár Mária: 30/ Budapest, Pap Károly u (06-1) Köszönöm a figyelmet!