Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Egyetemi oktatók módszertani felkészítése e-learning tartalmak fejlesztésére Gödöllő, dr. Nagy Tamás.
HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Online tanulásszervezés és társadalmi szerepvállalás lencse máté igazgyöngy alapítvány digitális nemzedék konferencia március 29.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
LEGO Kör márc. 09. Könnyű belőle építkezni Kész alkatrészkészlet, nincs szükség megmunkálásra LEGO Mindstorms™ NXT™ kész rendszer Miért pont LEGO?
Fekete Zsombor ÉMRTK Távháló Workshop 2001 szeptember 21.
E-learning és a multimédia
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Vámos Máté– BME Geotechnikai Tanszék
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
Informatika v á rosi munkak ö z ö ss é gi foglalkoz á sok hatása az iskolában folyó tehetséggondozásra.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Kis-Tóth Lajos – Komló Csaba: Az e-portfólió alkalmazása a pedagógusképző felsőoktatási intézményekben TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Önálló labor bemutató 8. szemeszter 5. oktatási hét Sümeghy Tamás Pál GFHSRE március 13.
Felsőoktatási portálok lehetőségei a hatékony tudásépítésben
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
Folyamatos Fejlesztés Cél: Önálló fejlesztési képesség kialakítása intézményi és egyéni szinten.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
TÁMOP412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 1 Egyetemi oktatók felkészítése.
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
A képzett szakemberekért Idegen nyelvi fejlesztések a programban Juhászné Víg Éva alprogram-vezető május 20.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Mikroelektronika Laboratórium Tájékoztató
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Statisztikai eszközök a multimédiás kurzuselemek hatékonyságának elemzésére T. Nagy Judit
Projekt eredményeinek disszeminációja – Általános projektbemutató ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Mikroelektronika Laboratórium Tájékoztató
A tanulási környezet változásának hatásai a tananyagfejlesztés módszereire Dr. Ludik Péter.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Energiatermelés és környezet
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
e-Portfólió bemutatása hallgatók számára
Településfejlesztés 2014/15. tavaszi félév Követelményrendszer Urbánné Malomsoki Mónika
Óbudai Egyetem Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ Új utak a tanárképzésben – a MOTIVATE projekt tapasztalatai Dr. Tóth Péter
Hátralévő fejlesztések a Mentor(h)áló projektben Jagodics Balázs Programvezető Qualitas T&G Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Sport és szervezetei január 18.. Személyes tapasztalatok: 3 év tanítási gyakorlat modul rendszerben Oktatás fókuszába, a gyakorlati megvalósíthatóságot.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Openprof.eu Project No LT01-KA Mivel lehet szabadon tartalmakat fejleszteni? Zarka Dénes Open Professional Collaboration.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények 2017 ősz
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Kommunikációs kampánytervezés
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Használati útmutató Törölje a felesleges vonalakat és szöveget.
Prezi linkje:
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Előadás másolata:

Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben Jókai Erika BME APPI 2008 szeptember A címmel ellentétben a tanulmány és a prezentáció is a tanulási szokások azonosítására irányuló módszerek felfedezéséről szól. Azért tartom fontosnak a tanulási szokások megismerését, mert a felhasználói felület és a tartalom megjelenése szempontjából, valamint a feladatok ütemezésekor fontos szerepet kaphatnának. A most bemutatott kurzus alapján készült felmérés csupán egy adott tantárgynak a saját oktatási módszeréhez adnak értékes információkat, tehát az egyéni tanulás folyamatát vizsgálják egy adott szituációban. Nem esik így szó az előadásokat kiegészítő (blended-learning) kurzusokról, a csoportmunkáról és más kooperatív tanulási formáról.

Tantárgy felépítése 1. hét – bemutató előadás, felkészítés 1.-6. hét – önálló tanulás 7. hét - zárthelyi (laborban, teszt) 8. hét – e-konzultáció 8-14. hét – gyakorlati feladat megszervezése, vázlatkészítés, „terep”, dokumentáció készítése és leadása. A „Fogyasztóvédelem” c. tantárgy második éve elektronikus távoktatási formában működik tanszékünkön. A Moodle keretrendszert használjuk a tananyagtartalom megosztására, gyakorló feladatok megoldására, kapcsolattartásra és egyéb kurzusszervezési feladatok ellátására (csoportalakítás, vizsgajelentkezés, stb.). 2

A tananyag A tananyagtartalom a SCORM ajánlásnak megfelelő szerkesztettségű elektronikus formában és pdf formátumban egyaránt letölthető a kurzus hallgatói számára. A felkészülést gyakorló tesztsor segíti a „személyes” tutori segítség mellett. 3

A vizsgálati célok Használhatóság (ergonómia, felület) Felhasználói szokások Tanulási stratégiák (stílusok) azonosítása Minőségbiztosítás – rendszeres felmérést végzünk a felhasználók között (hallgatók és oktatók) az elektronikus környezetben kínált kurzusokról. A használhatóság alatt értjük a könnyen megtanulható, egyszerűen alkalmazható, jól olvasható és áttekinthető felhasználói felületet. Célunk tehát a jól használható felület kialakítása. A felhasználói szokások és tanulási stílusok megismerése fontos az elektronikus tartalmak felosztásánál, elhelyezésénél, ütemezésénél. A keretrendszer statisztikai moduljai ezekről szolgáltatnak információkat, melyeket adatbányászati technikák alkalmazásával egészítünk ki. 4

Vizsgálati módszerek Kérdőíves felmérés (55 fő) [Neptun: 2-3 fő..] Interjú – tutorokkal (5 fő) Felhasználói teszt (3 + 1 fő) Moodle statisztikai eszköztárának eredményei Clementine A Moodle statisztikai eszközével a használat számszerűsíthető (elemek és funkciók érintése, gyakorisága), azonban nem tudjuk mérni a tanulási folyamatot, a tudásszerzést » SCORM ebben segít. Az adatbányászattal a tananyagrészek érintése, sorrendisége és a „szokás” azonosítása történhet meg. A Clementine használatával nem csupán a sorrendiséget és a gyakoriságot tudhatjuk meg, hanem előrejelzéseket is készíthetünk a várható eseményekről – pl. a hallgatói aktivitásból következtethetünk a félévi eredményre. Ez önmagában nem újdonság, de az előrejelzéseket automatizálhatjuk – pl. figyelmeztethetjük a hallgatót a többiektől való lemaradására, a feladatok megoldatlanságára, vagy ajánlhatunk számára csoporttársat egy bizonyos feladathoz, akinek hasonló vagy éppen gyökeresen eltérő az aktivitása. 5

Adatbányászat Korábbi kutatásaink eredményeként beszámoltunk már a keretrendszerek használatával kapcsolatos vizsgálatainkról, most egy lépcsővel mélyebbre merészkedtünk: nem csupán az adott elemek letöltési gyakoriságát mértük, hanem az elemek letöltési sorrendjét, a visszatérések számát és az elemekkel eltöltött időt, vagyis összefüggéseket kerestünk az egyes elemek használata és a kurzus teljesítésének eredménye között. Az alábbi kérdéseket fogalmaztuk meg a vizsgálat során: Kik „járnak” a kurzusra? Ki a legtevékenyebb? Melyik a legnépszerűbb tananyag? Ki mikor érintette a tanlapot? Naponta hányszor érintették a tanlapot? Érintések eloszlása egy napon belül Napon belüli legnépszerűbb órák? Melyek a legnépszerűbb kurzuselemek? Jellemző hallgatói és tutori használat Tanulási stratégiák feltárása Nem teljes ez az ábra, hiszen nem tartalmazza pl. az egyes használati (aktivitási) szekvenciák elemzését (egy hallgató belépésétől kilépéséig tartó időtartam cselekményei, összehasonlítva a saját további aktivitásaival és a kurzus többi szereplőjének aktivitásával..) – de ezek egy következő elemzés tárgyát képezhetik. 6

Tutorok féléves aktivitása Beérkező feladatok ellenőrzése Fórumhasználat A képen az élénkpiros vonal jelzi a fórumhasználatot – jól kirajzolódik rajta a heti munkaritmus. A félév közepén látható fórum-csúcs jelzi azt az időpontot, amikor a hallgatók témát és témavezetőt, valamint csoportot választottak a fórum használatának segítségével. A félév második felében láthatóan megnő egy másik feladattípus: a tutoroknak a beékező feladatokat fogadniuk, értékelniük kell (kék színű vonal). A halvány rózsaszínű vonal értékei azt bizonyítják, hogy a tutorok többször igénybe vettek a kurzuslapon található forrásanyagokat az értékeléshez (pl. feladatkiírás, pontozási rendszer, értékelési kritériumok). Az alacsonyabb értékű „resource” és „scorm” vonalak pedig azt mutatják, hogy a tutorok átnézték az elméleti tananyagokat is – melyek alapján további segítséget, kiegészítést adtak a hallgatóknak a gyakorlati munkához. .. Azt a vádat azért talán eloszlatja ez az ábra, mely szerint a távoktatás sokkal kevesebb feladatot jelent az oktatónak, mint a heti előadások megtartása.. Febr. 12., márc. 24-25., ápr. 1.- máj. 16. 7

Hallgatók féléves aktivitása Az ábrán jól látható, hogy a legkedveltebb (legtöbbet használt) tananyagelem a felkészülést segítő kérdések, tesztsorok (quiz) voltak – különösen a zárthelyi időpontja előtt. Ezt követtek a kommunikációt és csoportokba való jelentkezést támogató fórumok használata, melyet a világoskék vonal ábrázol. A harmadik helyen szerepelnek maguk a tananyagok és ezeket követi a feladatok feltöltése, csevegés (élő elektronikus kommunikáció). 8

Tanulási szokások A tanulási szokások feltérképezésének segítésére új tartalmi tagolást vezettünk be. A SCORM ajánlásnak megfelelő szerkesztettségű elektronikus tananyagtartalmak részletesebben tájékoztatnak a tanuló által érintett fejezetekről, ezért minden tananyagrészt ebben a formátumban is megjelenítettünk a kurzuslapon. A vizsgálat során fény derült arra, hogy a hallgatók leggyakrabban a gyakorló tesztsorokat használják – sokan kizárólagosan, az írott tananyagtartalom mellőzésével. A második leginkább használt tananyagelem a nyomtatható (pdf) formátumú tartalom volt és elenyésző arányban használták csupán az új, nagy reményeket keltő Scorm-modulokat. Ennek több oka is lehet – egyfelől az, hogy tartalmilag nem nyújt többet a pdf formátumúnál, de sokoldalúbban felhasználható (pl. nyomtatható, könyvjelzőkkel ellátható, könnyű keresni benne), másfelől az, hogy általában szívesebben tanulnak a hallgatók a nyomtatott jegyzetekből vagy hálózati kapcsolat nélkül, a számítógépre mentett forrásokból. Ezért a SCORM tananyagrészek használati szokásairól egyelőre nem rendelkezünk elegendő adattal. 9

Tanulási szokások - egyéni Miért fontos? A sikeres tanulási stratégia nem mindenkinél ugyanaz. Az önállóan tanuló ember számára nagy segítség, ha nem csupán a megértést és a tudás alkalmazását segítjük elő, de magát a tanulási folyamatot is segítünk megtervezni és véghezvinni. A felmérés is igazolta, hogy szükség van ilyen jellegű támogatásra. A „személyesség” korlátozódik, a folyamat résztvevői a tanuló és az előtte álló képernyő… Ezen a képernyőn keresztül azonban nyomon követhetjük az ő tevékenységét és „súghatunk”, ha valamit nem jól csinál vagy éppen elfelejtett. A tutor mellett így szerepet kaphat a rendszer, amely „ismeri” a felhasználóját – tudja róla, hogy milyen eredményei vannak, mennyire aktív és kikkel tartja a kapcsolatot. Az adatok elemzése során bebizonyosodott, mennyire eltérő (és nem várt) tanulási szokásokkal találkozhatunk. A kurzusunk esetében a gyakorlatias feladatok magasan az írott tananyag felett állnak használati gyakoriság szempontjából. Azonban ezt a vizsga típusa miatt preferálták a hallgatók. Következő célunk, hogy a tényleges tananyagtartalom használatát (az előrehaladás, ismétlés, gyakorlás utáni visszatérés) is mérhetővé tudjuk tenni. 10