Www.nk7.hu. Új folyamatok és régi struktúrák az oktatásban? Benedek András Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Feln ő ttképzés és regionalitás Juhász Erika Ph.D. F ő iskolai docens Debreceni Egyetem TEK BTK.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
Iskolai könyvtárak külföldön. Kezdetben közös fejlődés  USA és Európa – sz. közös fejlődés a közművelődési könyvtárakkal Németország, Dánia, Franciaország,
„A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának oktatói.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A háború és a modern fegyveres erő
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Összehasonlító pedagógia
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
VIII. Közművelődési Nyári Egyetem Művelődés – műveltség Szeged A felnőttnevelés a művelődés rendszerében.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK I. Kereskedelmi Vámkedvezmények Szabadkereskedelmi övezet Vámunió Közös piac II. Gazdasági Közös gazdaságpolitika III. Oktatás.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A szakiskola jelene és jövője
Ifjúsági helyzetkép a világban, nemzetközi kitekintés
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Közoktatási vezető II. félév
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Új folyamatok és régi struktúrák az oktatásban? Benedek András Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

Folyamatok az oktatás-nevelés átfogóbb szakaszai,melyekben tendenciák, stratégiai törekvések jelennek meg. ilyennek tekinthetjük –az alapképzést –a szakképzést –a tanulást életen át

Struktúrák olyan képzési szerkezetek, melyek jogi- finanszírozási keretek által meghatározottak olyan koncepcionális/alternatív nevelési formációk, melyek a jogi-finanszírozási keretekben működőképesek az oktatás-nevelés tartalmi meghatározói, melyek hatással vannak a szervezeti formákra és alkalmazott módszerekre

Iskolaszerkezet makroszinten meghatározott, de nem kizárólagos és a statisztikai mutatók szerint is stochasztikus rendszer térségi jelleggel bír szociális dimenziókban differenciált nemzetközi összehasonlítás szempontjából lényeges

Előzményekről Az iskolaszerkezet kérdésköre az elmúlt fél évszázadban folyamatosan napirenden volt, s különösen a múlt század 70-es, 80-as éveiben került a kutatások és modellkísérletek homlokterébe, de a tényleges és átfogó szerkezeti átalakulás az elmúlt évtizedekben nem valósult meg. Hol az iskola (iskolarendszer) horizontális expanziójának határa, miképp képeznek rendszert a kultúra-, és értékközvetítés más alrendszerei?

A legfeljebb alsó középfokú végzettséggel rendelkezők aránya a 18–24 évesek körében, 2000 és 2005 (%) Országok Ausztria10,29,1 Belgium12,513,0 Csehország–6,4 Dánia11,68,5 Észtország14,214,0 Finnország8,98,7 Franciaország13,312,6 Görögország18,213,3 Hollandia15,513,6 Írország25,321,9 Lengyelország–5,5 Magyarország13,812,3 Németország14,912,1 Olaszország–12,3 Portugália42,638,6 Spanyolország29,130,8 Szlovákia–5,8 Szlovénia–4,3 Svédország7,78,6 Egyesült Királyság18,414,0 EU 25 tagállam átlaga17,714,9 Forrás: Eurostat, Labour Force Survey [online:] {

Kérdések: Miképp értékeljük a szerkezetről szóló viták folyamatosságát, s ezzel összefüggésben a szerkezet folyamatos – diverzifikációját? Magyarországon, a fejlett országokban már végbement folyamatok eredményeként, az elmúlt évtizedekben megvalósult a teljes középfokú iskoláztatás, és jelentős expanzió játszódott le a felsőoktatásban is.

Kérdések: Lehet-e csupán a pedagógiai programok szintjén, a képzési szintek közötti átmenet tartalmi kezelésével az iskolaszerkezeti feszültségeket kezelni? A korai középiskolai szelekció által okozott funkciózavarok, például a szakiskolai képzés tartós válsága arra figyelmeztet, hogy a szerkezet és tartalom pedagógiai összefüggései megkerülhetetlenek, s a részleges tartalmi szabályozások lehetőségei korlátosak.

Kérdések: Milyen előnyöket kínál a komprehenzív iskola? S egyáltalán hány évig tartson Magyarországon az alapiskola? Mikor történjen a gyerekek választása az iskolatípusok között?

Kérdések: Mik az esélyei a „komprehenzív iskola” modelljének? Milyen érvek és ellenérvek szólnak mellette, ellene? Mik a lehetőségek egy új, az előzményeket szintetizáló, korszerű, egységesítő struktúra megteremtésére?

Kérdések: Az oktatás-nevelés szempontjából miképp értékeljük a közművelődésben, s a közművelődés intézményrendszerében végbement folyamatokat? Miképp értékeljük a média világában bekövetkező változásokat? Segítik-e az egész életen át tartó tanulást? Kiegészítő- e a szerepük, vagy valóságos alternatívát kínálnak?

Kérdések: Hogyan élik meg a társadalom különböző csoportjai az életen át tartó tanulás kihívását? Mennyiben segíti és mennyiben nehezíti a társadalom integrációját a műveltség forrásaihoz való hozzájutás szabadsága?

Kérdések: Milyen tanulságokkal szolgál az alrendszerek működését illetően a piac, a civil szféra és az állam kapcsolatrendszere? Ésszerű-e a feladatok és kompetenciák megosztása? Kellően építhet-e a felnőttoktatás, széles értelemben vett kultúraközvetítés az iskolára, a gyermekkultúra, illetve az ifjúsági kultúra tartalmaira?