A társadalmi megújulás lehetőségei Magyarországon 2025-ig Molnár PéterVass Zoltán VII. Nevelésügyi Kongresszus 2008 avagy az információs és tudásalapú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Advertisements

"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
E-learning és a multimédia
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A gyakorlatvezető mentor
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
A testnevelési tanterv.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
TANÍTÁS - TERVEZÉS Műhelyfoglalkozás földrajztanárok részére
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Schulek Frigyes Két tanítási nyelvű Építőipari Szakközépiskola
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Barcsák Marianna - KPSZTI
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
IRODALOMKUTATÁSI MÓDSZEREK Varga Attila Testnevelési Egyetem Sporttudományi Doktori Iskola PhD II. évfolyam Témavezető: Dr.Kokovay Ágnes
Előadás másolata:

A társadalmi megújulás lehetőségei Magyarországon 2025-ig Molnár PéterVass Zoltán VII. Nevelésügyi Kongresszus 2008 avagy az információs és tudásalapú társadalom virágzása kontra az egészség és testkultúra hanyatlása

A megszerzett tudás fontosságát felismerve a márciusában tartott lisszaboni Európai Tanács hangsúlyozta, hogy „minden polgár számára biztosítani kell azokat a készségeket, amelyekre ahhoz van szüksége, hogy ebben az új információs társadalomban élni és dolgozni tudjon”. A kulcskompetenciák keretrendszere a közoktatás struktúrájának újfajta megszervezését vonja maga után továbbá új kompetenciákat követel meg a tanárok részéről. Egészségesen élni és dolgozni?! De, hogyan, s miként?! Lehet-e egyáltalán ebben a társadalomban?

Véleményünk szerint elsősorban azért nem érünk el jelentős eredményeket a testkultúra területén, mivel a nagymértékű társadalmi, értékrendbeli változások hatására a testkultúra kiesett a központi érdeklődés köréből. Más szavakkal kifejezve sem az országhatárokon belül, sem az uniós tagállamok többségében sajnálatos módon nem jelenik meg a közoktatásban a társadalmi megújulást katalizáló, az egészséges életmódra nevelő, a szabadidejét aktívan, kreatívan töltő állampolgárok képzésében a testkultúra fontossága. Arra kívánunk világosan rámutatni, hogy az Európai Unió, a közoktatásba és az élethosszig tartó tanulásban bevezetett kulcskompetenciák révén, egyfajta társadalmi megújulásra kívánja késztetni az Unió lakosságát korra és nemre való tekintet nélkül, amelyben nagy szerepet kap a technikai megújulásban rejlő lehetőségek kiaknázása is. Paradoxon: társadalmi megújulás testkultúra nélkül

A különböző gazdasági és politikai rendszerek, bár tisztában vannak a testkultúra jelentőségével és annak hatásával az egészségmegőrzés területén sajnálatos módon azonban csak saját profit orientált eszközeikkel kívánják a lakosságot félrevezetve helytelenül kezelni a felmerülő problémát. Ennek a félrevezető kommunikációnak a hatását vizsgáltuk meg. Egy budapesti gimnázium hallgatóinak véleményét kérdeztük meg a magyar társadalmi megújulás lehetőségeiről a szabadidős tevékenységekben megjelenő aktív közösségi, kulturális, mozgásos közösségi programokon való részvételről valamint feltérképeztük, hogy milyen módon viszonyulnak a fiatalok a már előbb említett társadalmi megújuláshoz. Vizsgálatunkban továbbá arra kerestük a választ, hogy a gimnázium hallgatói milyen eszközökkel képzelik el megszerezni a fizikai, mind a lelki egészség optimális harmóniáját, valamint a megszerzett tudás alkalmazását vagyis más szavakkal kifejezve a társadalmi megújulást.

Vizsgálati minta

A fiatalok a jövőben egészségesebbek lesznek, mint a mai fiatalok Hidegzuhany Vass Z., Molnár P. (megjelenés alatt): Rémálom vagy valóság (A társadalmi megújulás lehetőségei Magyarországon), UISZ

Társadalmi megújulás skála (valószínű) Társadalmi megújulás skála (szeretné ) Mennyire tartod valószínűnek, hogyNMi n. Max.átlagszórás a fiatalok a sportközpontokba mennek a bevásrlóközpontok helyett , ,0511 a rendszeres testmozgás lehetővé teszi a közérzet javulását a hétköznapi életvitelben , ,1529 a fiatalok többsége fog kulturális rendezvényekre járni? , ,0842 a fiatalok többsége rendszeres testmozgással fogja tölteni a szabadidejét? , ,0059 a fiatalok többsége a családjával rendszeres testmozgással tölti a szabadidejét? ,057 5,9160 a fiatalok többsége a családjával fog kulturális rendezvényekre járni? , ,0635 Cronbach Alpha = 0,7468, Cronbach Alpha = 0,7245

Társadalmi megújulás skála (valószínű) Hidegzuhany Vass Z., Molnár P. (megjelenés alatt): Remény és megoldás (Társadalmi megújulás megvalósulása Magyarországon), UPSZ

Társadalmi megújulás skála (szeretné) Remény Vass Z., Molnár P. (megjelenés alatt): Remény és megoldás (Társadalmi megújulás megvalósulása Magyarországon), UPSZ

Hogyan lehet ezen módszertanilag változtatni? A hatékony, ámde félrevezető kommunikáció ellenszere a közoktatásban megjelenő testkultúra vagyis a testnevelés oktatásának reformja az elcsökevényesedett testnevelő tanárképző központok átszervezése, új módszertani központok létrehozatala.

Új kihívások és megújulási lehetőségek a közoktatásban a testnevelés tantárgy keretében a társadalmi és technikai megújulás érdekében A testnevelés mozgásanyaga, a tudományos igényű kutatómunka legújabb kutatási irányvonalainak értelmében, az egyik leghasznosabb pedagógiai tevékenység a mozgás- és kognitívfejlesztés komplexumának együttes fejlesztésére, amelynek segítségével az egyre nagyobb követelmények elé állított felnövekvő generáció mind jobban és jobban helyt tud majd állni (Vass, Molnár, 2006). A testnevelés integráló feladata helyett fontosabb a megalapozó szerep kihangsúlyozása, A fent megfogalmazott cél gyakorlati megvalósítása nagymértékű koncepcióváltást követel meg, és az ember alkalmazkodóképességének fejlesztésére épít.

Tehát a testnevelés mozgásanyaga, illetve annak elsajátítása az eddigiektől eltérően nem célként, hanem eszközként jelenik meg a stabil értékrendszer és kognitív funkciók fejlesztésében, az egyéni alkalmazkodóképesség egyidejű fejlesztésével. Más szavakkal kifejezve a tanítási-tanulási folyamat motoros és kognitív aspektusának tudatos transzferáló eszközként való alkalmazására kell törekedni a tanórai és a tanórán kívüli testnevelésben,

A Németországban alkalmazott „differential learning” oktatási módszer alkalmazása Magyarországon is megfelelően katalizálná a fent említett célok elérését és a kritikai ratifikáció megfogalmazását. Ez az új felfogás a dinamikus rendszerek viselkedésének tanulmányozásából fakadó káoszelmélet ismeretanyagára épít, gyakorlatanyagában pedig a már ismert variábilis gyakorlás módszerének egy továbbfejlesztett változata. Számos vizsgálat eredménye mutatja (Vass, Varga, Kun, 2007a), hogy megfelelő körülmények közt az új szemléletből fakadó gyakorlat- és szabálysorok sokkal hatékonyabb fejlesztést tesznek lehetővé mind a motoros, mind a kognitív szférában egyaránt. Hazánkban a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Telki Általános Iskola ad teret ezen módszer gyakorlati kivitelezéséhez és fejlesztéséhez (Vass, Varga, Kun, 2007b).

Az előadás elején említett vizsgálatban arra a kérdésre is kerestük a választ, hogy a hallgatók milyen eszközök segítségével képzelik, hogy elérhetővé válik a társadalmi megújulás és az egészséges életmód létrehozása. A hallgatók válaszainak elemzése alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy az előbb felvázolt újszerű testnevelés oktatásának megjelenésétől is várják a folyamatok kedvező alakulását. Ez nem jelent mást, mint a testnevelés órák keretében történő kreativitás, alkalmazkodás, idegen nyelven történő oktatás, az IKT eszközök használatával történő oktatás megjelenése a közoktatásban a testkultúra területén. Jó hír: Apáczai Kiadó, Testnevelés kerettantervet akkreditálták, mely az első Magyarországon az új szellemű testnevelés oktatás területén (Készítette: Vass Zoltán)

Molnár Péter (2007): Az ifjúságkutatások fontossága, rövid története, időszerűsége, főbb eredményei (MTA, Jövőkutatási Bizottság) Vass Z. Molnár P. (2006): Betegség kezelés vagy megelőzés, avagy a mozgásfejlődés szenzitív szakaszainak kulcsfontossága a prevencióban MTA, Jövőkutatási Bizottság konferenciakötet, ( oldal) Vass Z., Molnár P., Kun I., Varga M. (2007): Új módszerek a gimnáziumi iskolai testnevelés oktatásában és a teljesítmény mérésében, Új Pedagógiai Szemle, Július, augusztus (78-85 oldal) Vass Z., Molnár P.(2007): Új kihívások és megújulási lehetőségek a testkultúra és a szabadidősport területén, Tanulmány (MTA, Jövőkutatási Bizottság) Vass Z. (2008): Testnevelés és Sport műveltségi terület kulcskompetencia alapú kerettanterv évfolyamok részére, Apáczai Kiadó Vass Z. (2008): Testnevelés és Sport műveltségi terület kulcskompetencia alapú kerettanterv szakiskolai évfolyamok részére, Apáczai Kiadó Vass Z., Molnár P. (megjelenés alatt): Rémálom vagy valóság (A társadalmi megújulás lehetőségei Magyarországon), UISZ Vass Z., Molnár P. (megjelenés alatt): Remény és megoldás (Társadalmi megújulás megvalósulása Magyarországon), UPSZ Z. Vass, P. Molnár (2008): Curriculum development on the basis of movement and cognitive competence, EARA Conference, Turin