Feladat- és felelősség- megosztás a közoktatás-irányítási rendszerben Palotás Zoltán Budapest, 2008. augusztus 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
VII. Nevelésügyi Kongresszus 7. Szekció
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
A szakmai szolgáltatás változásai; a megyei közoktatási közalapítványok szerepe… Hajdu Sándor
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Közoktatási feladatok teljesítése: - nevelési-oktatási intézmény; - pedagógiai szakszolgálat; - pedagógiai szakmai szolgáltató. Intézkedési terv.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
A nagyvárosi intézményhálózat működtetése
FELNŐTTKÉPZŐ SZERVEZETEK… Borsi Árpád főtitkárFVSZ Budapest, 2008.augusztus 27.
Szakmai profilok a differenciálódó iskolavilágban (vitaindító) VII. Nevelésügyi Kongresszus, Pedagógus szekció Brezsnyánszky László.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
A szakképzés helyzete Magyarországon
Az önkormányzatok érdekképviselete
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
A területi együttműködések fejlesztési lehetőségei Balázs Éva és Puskás Aurél TÁMOP Századi közoktatás – fejlesztés, koordináció.
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
KISTELEPÜLÉSEK ÉS KISISKOLÁK – TÁRSULÁSOK 2. szekció Jankó Krisztina Ph.D jelölt Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Budapest, november 30.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
FÖKIR Integrált Elektronikus Közoktatási Információs Rendszer
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Közoktatási alapismeretek
Előadás másolata:

Feladat- és felelősség- megosztás a közoktatás-irányítási rendszerben Palotás Zoltán Budapest, augusztus 26.

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 2 A közoktatás-irányítás főbb általános jellemzői Az 1989 és 93 között kialakult felelősség- megosztási és szabályozási rendszer alapvető jellemzői ma is változatlanok. Ezek a következők:  A magyar rendszer nagymértékben decentralizált  Helyi-intézményi önállóságot megengedő kétszintű szabályozás  A helyi és intézményi szereplőknek nemzetközi összehasonlításban viszonylag nagy mozgástere van  Az iskolai autonómia és az intézményvezetői felelősség érvényesülésének azonban erős korlátai vannak

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 3 A közoktatás-irányítás főbb általános jellemzői  Az irányítás négyszintű, amelynek területi szintje további három belső szintet takar (régió, megye, kistérség)  A magas számú és többségében kis méretű iskolafenntartók kiterjedt és azonos helyi szintű felelősségi körrel rendelkeznek  A területi irányítás gyenge jogosítványokkal rendelkezik  Ágazati és általános igazgatás helyi szinten integrált

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 4 A közoktatás tervezési rendszere Vertikális rendszer kormányprogram oktatáspolitikai stratégia (?) megyei fejlesztési terv kistérségi intézkedési terv helyi önkormányzati intézkedési terv, önkormányzati minőségirányítási program Pedagógiai program, MIP, éves munkaterv

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 5 Tervezés és megvalósítás  A konzultációs és érdekegyeztetési rendszerek, eljárások területi és helyi szinten gyengék, illetve hiányoznak  A tervek vertikális és horizontális kapcsolódása gyenge  Az ágazati és az ágazatközi (pl. területfejlesztési) tervezés közötti kapcsolat laza  Hiányzik a (középtávú) pénzügyi tervezés  A tervek megvalósítását nem értékelik, a meg nem valósításnak nincs következménye

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 6 A közoktatási közszolgáltatás biztosításának átalakulása  Az alapfokú közoktatás-szolgáltatás biztosítása fokozatosan a településektől (kisváros, község) a mikrotérségekhez és a kistérséghez kerül  Jelentős különbségek vannak a kistérségek között (leszakadó, stagnáló, fejlődő) – eltérő fejlesztési lehetőségek és szükségletek  A középfokú feladatellátásban a települési önkormányzatok mellett meghatározó szerepük van a megyei önkormányzatoknak, az egyházaknak és az alapítványoknak

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 7 Feladatellátási helyek (FH) és a tanulók eloszlása a középfokú oktatásban a 2007/2008-as tanévben (KSH) Megnevezés T.Ö.M.Ö.Közp.Egy- házi Alapít- vány Más∑ Szakisk. FH Szakisk. Tan Gimn. FH Gimn. Tan SZKK FH SZKK Tan

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 8 A nevelési-oktatási intézményrendszer átalakulása  Csökkenő gyermek és tanulólétszám  Finanszírozási nehézségek és kényszerek  Alacsony tanulási eredményesség Az intézményrendszer fenntartói átalakítása

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 9 Létszámadatok (KSH) Típus /2001 (%) Óvoda ,4 Általános iskola ,3 Gimnázium ,7 Szakközépiskola ,3 Szakiskola ,8

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 10 Feladatellátási helyek száma (KSH) Típus Különbség (%) Óvoda ,5 Általános iskola ,3 Gimnázium ,0 Szakközépiskola ,2 Szakiskola ,8

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 11 A nevelési-oktatási intézményrendszer átalakulása  Az intézményrendszer átalakulásának irányai: Azonos feladatot ellátó intézmények összevonása (koncentráció) Különböző feladatokat ellátó intézmények összevonása - komplex feladatellátás (integráció)  A koncentráció önmagában nem javítja a mérethatékonyságot és az eredményességet  Az integráció önmagában nem elegendő a minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítására  A fenntartókat, az intézményeket és a vezetőket képessé kell tenni a fejlesztési források befogadására, a feladatellátás és a fejlesztések megvalósítására

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 12 Finanszírozás  szeptembertől új közoktatás-finanszírozási rendszer Állami normatíva „közoktatási teljesítmény-mutató” alapján Világossá teszi az önkormányzatok számára, hogy mekkora osztálylétszámot, óraszámot és pedagógusállományt kíván finanszírozni a központi költségvetés  Az állami támogatás - alacsony kihasználtság mellett - arányában és összességében is csökken  Lehetőség (minta) a fenntartók számára helyi feladatfinanszírozás kialakítására

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 13 A vita elé…  Az intézmény működtetés (átszervezés) koncepciójáról szóló fenntartói döntés a jövőben alapvetően befolyásolja a közoktatási feladatellátás minőségét.  A fenntartói irányítás és az intézményvezetés minőségének javítása alapfeltétele a nevelés-oktatás minősége javításának.  A fenntartói feladatfinanszírozás abban az esetben lehet költséghatékony, ha megfelelő mérethatékonysággal párosul. Egyéb esetekben a feladatellátás – akár indokolt – többletforrásokat igényel.

7. szekció: Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 14 Köszönöm a figyelmet!