Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet 2004. május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) 2004. május.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A „Közép-Európa Év ” V4 és KEK elnökség
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1 Az Európai Unió szomszédságpolitikája Fókuszban a keleti országok kapcsolata Rajnai Gábor osztályvezető Miniszterelnöki Hivatal Kisinyov.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
EU és az örökségvédelem – tévhitek és lehetőségek Dr. Váczi Piroska.
Az uniós csatlakozás után, Schengen előtt
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzete és jövője
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Integrált területi beruházás és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI C.2 Urban development, territorial.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Észak-alföldi régió és Kárpátalja megye együttműködésének lehetőségei
Európai Uniós pályázati lehetőségek a határmenti együttműködésben Veres Csilla irodavezető április 24.
Az uniós Magyarország új kelet- európai szomszédság-politikája és a Selyemút újjáélesztése Előadó: Németh János, a Külügyminisztérium szakmai tanácsadója.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Az INTERREG III programok Magyarországon. Phare CBC Programok Magyarországon prog. AUSTRIA 62 MEUR Au-Slovenia 3 MEUR Au-Slovakia.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Az Európai Fejlesztési Alap által nyújtott támogatások rendszere
Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság
Nyíregyháza, április 27. A jövőbeni együttműködés az EU új területi programjai tükrében HU-SK-RO-UA ENPI CBC
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Az Európai Unió.
KÜLGAZDASÁGI ÉS KÜLÜGYMINISZTÉRIUM A külgazdasági kormányzat fókuszában a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok erősítése, a kkv-k piacra jutásának segítése.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
HU HR CBC időszak rövid áttekintése TOURISM4C HUHR/1101/124/0008 Nyitókonferencia Zalaegerszeg 2015 május 21 Tálos András, programmenedzser,
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Európai pénzügyi intézményrendszer
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Tamás SZŐKE Szlovák Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium
Az Előcsatlakozási Alapok és a Közösségi Kezdeményezések rendszere
Európai Uniós ismeretek
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Előadás másolata:

Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió

A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) 2007 után újabb két tagállam (RO és BG) 2007 után újabb két tagállam (RO és BG) Tárgyalások a csatlakozásról): TR, HR Tárgyalások a csatlakozásról): TR, HR Tagsági perspektíva: nyugat-balkáni államok Tagsági perspektíva: nyugat-balkáni államok Kelet-Európa – csatlakozási szándék (UA,MD) Kelet-Európa – csatlakozási szándék (UA,MD)

Mi az az Új Szomszédságpolitika? Angolul: European Neighbourhood Policy – ENP Angolul: European Neighbourhood Policy – ENP A kibővített EU szomszédait célozza: a volt szovjet köztársaságok (UA, MD, BY, a kaukázusi országok) valamint a Mediterráneum országait A kibővített EU szomszédait célozza: a volt szovjet köztársaságok (UA, MD, BY, a kaukázusi országok) valamint a Mediterráneum országait Nem terjed ki: a tagsági perspektívával rendelkező országokra Nem terjed ki: a tagsági perspektívával rendelkező országokra

Az ENP céljai Cél: - elkerülni új választóvonalak kialakulását Cél: - elkerülni új választóvonalak kialakulását - bevonni a megcélzottakat az EU tevékenységébe - bevonni a megcélzottakat az EU tevékenységébe - létrehozni az EU körül a béke, stabilitás és prosperitás övezetét azonos értékeken, valamint közös/közeledő érdekeken alapuló együttműködés révén - létrehozni az EU körül a béke, stabilitás és prosperitás övezetét azonos értékeken, valamint közös/közeledő érdekeken alapuló együttműködés révén

Akciótervek Az ENP fő eszközei a megvalósításban Az ENP fő eszközei a megvalósításban A partnerállamokkal közösen kidolgozott politikai dokumentumok (önkéntes!) A partnerállamokkal közösen kidolgozott politikai dokumentumok (önkéntes!) Azonosítják a prioritásokat a politikai és gazdasági reformok, valamint a együttműködés területén Azonosítják a prioritásokat a politikai és gazdasági reformok, valamint a együttműködés területén Főbb területei az intézményrendszer, a gazdaság átalakítása, bel- és igazságügyi együttműködés, piac- és befektetésbarát környezet kialakítása stb. Főbb területei az intézményrendszer, a gazdaság átalakítása, bel- és igazságügyi együttműködés, piac- és befektetésbarát környezet kialakítása stb.

Akciótervek UA, MD – megvalósítás UA, MD – megvalósítás Belarusz – jelenleg felfüggesztve Belarusz – jelenleg felfüggesztve Dél-Kaukázus – 2006 végén megindult Dél-Kaukázus – 2006 végén megindult Időtartam 3 év, folyamatos ellenőrzés, a végén kiértékelés – ha pozitív, új szintű kapcsolatok Időtartam 3 év, folyamatos ellenőrzés, a végén kiértékelés – ha pozitív, új szintű kapcsolatok

Az ENP forrásai 2007-ig: Szomszédsági Programok 2007-ig: Szomszédsági Programok A meglévő programok (TACIS, MEDA) Akciótervekhez igazítása A meglévő programok (TACIS, MEDA) Akciótervekhez igazítása Sajátos technikai eszközök felhasználása (twinning, TAIEX) Sajátos technikai eszközök felhasználása (twinning, TAIEX) Határokon átnyúló együttműködés erősítése Határokon átnyúló együttműködés erősítése

Az ENP forrásai 2007 után: Európai Szomszédsági és Partnerségi Instrumentum (European Neighbourhood and Partnership Instrument – ENPI) 2007 után: Európai Szomszédsági és Partnerségi Instrumentum (European Neighbourhood and Partnership Instrument – ENPI) Az ENP-államok összes támogatását egyesíti (TACIS és MEDA megszűnik) Az ENP-államok összes támogatását egyesíti (TACIS és MEDA megszűnik) Igen komoly hangsúly a határokon átnyúló (CBC) és transznacionális programokon Igen komoly hangsúly a határokon átnyúló (CBC) és transznacionális programokon Jelentősen egyszerűsödik a struktúra (az EU-ban összesen három instrumentum) Jelentősen egyszerűsödik a struktúra (az EU-ban összesen három instrumentum) Az Európai Befektetési Bank új hitelpolitikája Az Európai Befektetési Bank új hitelpolitikája

Akcióterv- prioritások Akcióterv- prioritások A demokráciát és a jogállamiságot garantáló intézményrendszer további erősítése A demokráciát és a jogállamiságot garantáló intézményrendszer további erősítése A választások demokratikus lebonyolítása A választások demokratikus lebonyolítása Szólás- és sajtószabadság Szólás- és sajtószabadság Konfliktuskezelés (pl. Dnyesztermellék) Konfliktuskezelés (pl. Dnyesztermellék) WTO-csatlakozás WTO-csatlakozás Kereskedelmi korlátok fokozatos lebontása Kereskedelmi korlátok fokozatos lebontása

Akcióterv- prioritások Akcióterv- prioritások Kedvező befektetési klíma, üzleti szabályozás, valamint a korrupció elleni harc Kedvező befektetési klíma, üzleti szabályozás, valamint a korrupció elleni harc Adóreform Adóreform Vízumkönnyítés Vízumkönnyítés az adott állam és az EU jogi szabályozásának fokozatos közelítése az adott állam és az EU jogi szabályozásának fokozatos közelítése Energetika Energetika

Az ENP megerősítése A teljesítő országokkal új, elmélyített együttműködési megállapodás A teljesítő országokkal új, elmélyített együttműködési megállapodás Mélyebb gazdasági együttműködés Mélyebb gazdasági együttműködés Átfogó szabadkereskedelmi megállapodás Átfogó szabadkereskedelmi megállapodás A migráció megkönnyítése (vízumpolitika) A migráció megkönnyítése (vízumpolitika) Tematikus együttműködés erősítése (energia, közlekedés, bevonás a létező politikákba) Tematikus együttműködés erősítése (energia, közlekedés, bevonás a létező politikákba) Regionális politika támogatása (Fekete-tenger) Regionális politika támogatása (Fekete-tenger)

Pénzügyi együttműködés Új finanszírozási mechanizmusok: Új finanszírozási mechanizmusok: Governance Facility (össz: 300 M euro) Governance Facility (össz: 300 M euro) Neighbourhood Investment Fund (össz: 700 M euro) Neighbourhood Investment Fund (össz: 700 M euro) A tagállamok és a Bizottság támogatásainak összehangolása A tagállamok és a Bizottság támogatásainak összehangolása

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Íjgyártó István osztályvezetőKülügyminisztérium