Ezeréves magyar iskola (2) A két világháború között között

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”
KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
Aki a lelkileg is összetört nemzetnek kiutat mutatott 77évvel ezelőtt hunyt el Klebelsberg Kuno ( ) ISTENEM ÁLD MEG A NEMZETET.
Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban TÁMOP /2 –
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
Veled Európa, de nélküled EU!
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Az osztályfőnöki szerep története
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,
Közigazgatási alapismeretek
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
A Rákosi rendszer terület és településfejlesztési törekvései
A felvilágosult abszolutizmus
Az éretlenek (Les Sous-doués) rendezte: Claude Zidi.
KULTÚRPOLITIKA ÉS KÖZOKTATÁSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A kerettantervek fejlesztése
Ezeréves magyar iskola (1)
Új folyamatok és régi struktúrák az oktatásban? Benedek András Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Társadalom,kultúra és művelődés
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
A holland oktatási rendszer
Piacliberalizáció Magyarországon
OKTATÁSPOLITIKA A FELVILÁGOSODÁS KORI MAGYARORSZÁGON
MAGYARORSZÁG NEVELÉSÜGYE A 19. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A 18 éves korra emelt tankötelezettség és a könnyen lemorzsolódó tanulói csoportok Mártonfi György Budapest november 4.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Az oktatásügy törvényi szabályozása
Kultúra és művelődés. Egyházak  Egyház helyzete megváltozott   Dualizmus - liberális eszme  állam egyház szétválasztása  Horthy-rendszer  ellenkező.
Szakmai tanulmányút NORVÉGIA ( – ) A bemutatót készítette: Dr. Csermák Károly Ph.D.
Norvég Oktatási és Kutatási Főigazgatóság - Megyei Önkormányzat Oktatási Hivatala - Városi Önkormányzat Oktatási Hivatala Intézményfenntartói rendszer.
A Szent István-i állameszme A keresztény-nemzeti kurzus Szegedi gondolat: az ellenforradalmi rendszer politikai ideológiája a két vh. közti Mo.-on. Nem.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Oktatáspolitikai folyamatok általános háttere
Az iskoláztatás kezdetei, tantervek megjelenései
TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Háromszéki szakoktatás jövője
Varga Júlia MTA KRTK KTI
MAGYARORSZÁG NEVELÉSÜGYE A 19. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Nevelésügy a felvilágosodás kori Magyarországon
Előadás másolata:

Ezeréves magyar iskola (2) A két világháború között 1945-1990 között Kaposi József

A klebelsbergi kultúrpolitika jellemzői „..a trianoni béke következtében lefegyverzett Magyarországban a kultusztárca voltaképpen honvédelmi tárca is.”(Klebelsberg) A „keresztény-nemzeti gondolat” szellemében új hangsúlyok: a kispolgári paraszt rétegek megerősítése: polgári iskola; liberális helyett új szellemű nemzeti nevelés; valláserkölcsi jellemnevelés; nemzeti értékeknek alárendelt közösségi nevelés; nemzetismereti tantárgyak szerepének növekedése.

A „kultúrfölény” programja Iskolaépítési program – elemi iskolák (népiskolák) „Csonka Magyarországnak 3455 községe van. Ebből 317-ben építünk 1073 tantermet és 528 tanítói lakást. Ennek az 1073 tanteremnek akkora a befogadóképessége, hogy 45 ezer olyan gyermek járhat a jövőben tágas, világos és egészséges iskolába, aki korábban vagy egyáltalán nem volt beiskolázva, vagy célszerűtlen helyiségekben szorongott. Ha meggondoljuk, hogy Magyarországnak 750 ezer tankötelese van, akkor ez a 45 ezer, akiket jó iskolákhoz juttatjuk, nagyon jelentékenynek mondható.” (Klebelsberg Kuno : A magyar kultúra jövője, 1926) Egyetemek (Debrecen, Szeged, Pécs) Külföldi magyar intézetek (Pl. Róma, Bécs)

Tantervi változások a népiskolában 1925. átdolgozott népiskolai tanterv: a régi szerves folytatása, a kijelölt irányok továbbépítése; hangsúlyozottan nevelésközpontú; redukált tartalmú minimum tanterv az osztatlan népiskolák számára; gyermeklélektanra épülő kimunkált didaktikai alaposság; „…minden korosztály szempontjából külön kell mérlegelni mi az az ismeretanyag, amely abban a korban a gyermek lelki életébe beleilleszthető.” (Quint József)

Középiskolai reform Az 1920-as években Klebelsberg idején a differenciált középiskola gyakorlata valósult meg. Hármas tagozódása érvényesült (gimnázium, reálgimnázium, reáliskola). Az 1930-as években Hóman időszaka átértékelte az 1920-as évek középiskolai törekvéseit. Visszanyúlt a századelő reformtörekvéseihez, az egységes középiskola gondolatához. Az 1934-es középiskolai törvény a „keresztény nemzeti középosztály” egységes elitiskolai elképzelését jelenítette meg.

Tanulási útvonalak a korszakban Az egységes középiskola a feltörekvő középosztály intézménye lett, az 1938-ban kiadott terve megőrizte a klasszikus gimnázium műveltségeszméjét, hazai hagyományait. A polgári iskola és az erre épülő szakképzés az alsó-középosztály iskoláztatási színhelye lett. A szakoktatás irányai: ipar, mezőgazdaság, kereskedelem, továbbá a félfelsőfokú tanító- és lelkészképzés. Az 1940-re nyolcosztályúvá fejlesztett elemi népiskola és az ehhez kapcsolódó alapfokú szakképzés az alsóbb néposztályok tanulását szolgálta.

Tanügyigazgatás, egyházi intézmények A közigazgatási szakszerűség olyan hatékony nevelési felügyeletet hozott létre, mely a differenciált iskolarendszer egységes nevelési elveinek fenntartását biztosította. A korszakban is érvényesült az egyházak tanügyi autonómiája, de tanterveik lényegében az állami tanterv - esetenként szó szerinti - adaptációi voltak. Egyik oldalon gyengültek a magyar oktatásügy helyi és felekezeti autonómiái, másik oldalon növekedett a szakszerűség, a korszerű tudományosság és pedagógikum valamint az iskolai gyakorlat megújítása.

Félbemaradt és kisajátított reform (1945-48) A koalíciós időszak oktatási céljai: az oktatási rendszer viszonylagos elmaradottságának felszámolása; a belső aránytalanságának megszüntetése; az iskola és az oktatás szervezetének és tartalmának demokratikus átalakítása. A változások tehertételét jelentették: a megkésett társadalmi modernizáció, demokratizálódás; tulajdonviszonyok átalakítása (földreform, államosítás); az állam és az egyház szétválasztása.

Ellentmondások és reformok demokratizálódás centralizált oktatásirányítás Legjelentősebb reform az általános iskola megteremtése (nyolcosztályos, egységes, kötelező és ingyenes). Létrehozása egyoldalú döntés volt, amely nélkülözte a politikai kompromisszumot, a szakmai egyetértést, és a feltételek minimális garanciáját. Az iskolák államosítása nem a szekularizáció hazai megvalósulásaként, hanem antiliberális és antidemokratikus totális politikai rendszer hatalomátvételének oktatáspolitikai előjátékaként értelmezhető . Eredmények: tömegoktatás és részleges modernizáció.

Árreform a konszolidáció jegyében (1961) Közvetlen indítéka a tömegoktatás öngerjesztő és a demográfiai növekedéstől is befolyásolt expanziójának iskolaszerkezeti kezelése. Általános célja a kötelező középfokú oktatás megvalósítása, mely valójában feltételek nélküli utópiaként jelent meg. Intézkedései: a tankötelezettségi korhatár felemelése, és a középfokú oktatás differenciált intézményeinek létrehozása (2 éves továbbképző, 3 éves szakmunkásképző, 4 éves gimnázium, szakközépiskola, technikum). Háttere: a gimnázium háttérbe szorítása, a munkásosztály utánpótlásának biztosítása. Sem a középfok általánossá válása, sem a szakmai képzés kiterjesztése nem volt megvalósítható.

Reform vagy ellenreform (1972) Háttere: az 1960-as évek végén kibontakozó gazdasági reformtörekvések, majd azok leállítása. Az 1972-es párthatározat nem az iskolaszerkezet működési zavarait, a felgyülemlett problémákat akarta kezelni, hanem a kampányszerű tananyagcsökkentés eszközeivel élt. Túldimenzionálttá válik a tantervi szabályozás és felerősödik a politika beleszólása az iskolák pedagógiai munkájába. A modernizáció helyett a hatalmi pozíciók megszilárdulása valósul meg.

Az 1985-ös oktatási reform Ellentmondásosságát jellemzi: hagyományos szocialista frazeológia, reformértékű változások, a rendszert konzerváló elemek. Stabilizációs elemei: szocialista nevelés hangsúlyozása, az iskolafenntartás állami (tanácsi) monopóliuma, merev iskolaszerkezet fenntartása. Reformértékű elemei: az iskolák szakmai önállóságának és a pedagógusok szakmai szuverenitásának kinyilvánítása.