A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ III. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első és a második feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Advertisements

A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
Tekerd fel a hangerőt a prezentáció kezdődik! 3…2….1…
Lesz-e valódi kétnyelvűség Erdélyben? Rajtad múlik. Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány LIFE –ontological- COACH KÉPZÉS Kulcsszavak: coach, coahing, coachee, coach képzés, life coaching,
DIKTATÚRÁK, DIKTÁTOROK Iskolai történelmi vetélkedőt indítunk! Három fordulóban, három hónapon keresztül, a három diktátorhoz és rendszeréhez kapcsolódó.
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Utolsó idők jelei – tények és tévhitek
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
A matematikai logika alapjai
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Tisztelt helyettes-államtitkár úr! Tisztelt Magyar Főkonzulátus, a Szent Angéla Kórus, valamint a TED Koleji képviselői, tiszteletreméltó vendégeink és.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Szemerszki Csilla Csernobil
Diktatórikus rendszerek
Forradalom előzményei
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Karácsonyi óhaj.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Népmesékre emlékeztető jegyek A néhai bárány történetében
Írásvetítő transzparens Készítette: Huszár Anita informatikus könyvtáros szak II. évfolyam, távoktatási tagozat Alsózsolca, 2005.
A négy világháború története 109.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
Szilágyi Domokos
Cicognani a bolognai Sant’Orsola Kórház gyermekosztályának vezető főorvosa.
Most pedig jöjjön a mai napunk sztárja: a J/  részecske!
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
1 1 1.
SZEMBENÉZÉS ÉS SZEMBESÍTÉS Politika, etika és irodalom Lengyel József műveiben XXX. OTDK Társadalomtudományi Szekció Zsigmond Király Főiskola április.
Gazdasági ismeretek.
1956 az irodalomban 1/C.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ II. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum öt soros válaszokat.
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?
Kerekasztalok tervezésének munkafolyamata Mikor lehet rá szükség? Mikor lehet rá szükség? 1. Ha egy adott település vagy klienscsoport szolgáltatásai forráshiányosak.
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
A központi igazság alkalmazása
Az Úr legyen áldott, nagy dolgokat tett:
Melyik döntési elvnek felelnek meg az alábbi bizonytalanság melletti döntések?
A rómaiak nyomában.
Mi köze az MLM-nek a Kinizsi 100-hoz?
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
Az olvasóvá nevelés (tév)útjai Jó és rossz példák iskolákból, könyvtárakból Gombos Péter Kaposvári Egyetem április 28.
Harsányi- Nap Kooperáció és Versengés április 3.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 3. sz. oktatási kérdés A „százados” részére Nem Háborús Műveletek 1. A békefenntartó eljárásmódok felsorolásában híba van. Melyik a.
A SZTÁLINI DIKTATÚRA.
Új hálaének áldja Istent
Merényi Ádám Takács Attila
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
A kommunizmus bukása.
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
Készítette: Fertig Dávid
Az Úr legyen áldott, nagy dolgokat tett:
Előadás másolata:

A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ III. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első és a második feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum öt soros válaszokat várunk. Beadási határidő: április 30. Most is rövid, maximum öt soros válaszokat várunk. Beadási határidő: április 30.

1. Idézet a kommunizmusból… 1. Idézet a kommunizmusból… „ Lövessék főbe a vádlottakat, mint a rühes kutyákat! Népünk csak egyet követel, tapossák agyon az alávaló férgeket… Mi pedig, egész népünk, rendíthetetlenül halad majd a múlt gyalázásától, az utolsó söpredéktől is megszabadított úton, szeretett vezérünk, a nagy Sztálin vezetésével, előre, mindig előre, a kommunizmus felé. „ „ Lövessék főbe a vádlottakat, mint a rühes kutyákat! Népünk csak egyet követel, tapossák agyon az alávaló férgeket… Mi pedig, egész népünk, rendíthetetlenül halad majd a múlt gyalázásától, az utolsó söpredéktől is megszabadított úton, szeretett vezérünk, a nagy Sztálin vezetésével, előre, mindig előre, a kommunizmus felé. „ Ki mikor és milyen esemény kapcsán nyilatkozott így a kommunista rendszerről és a követendő útról?

2. Mit jelentenek a rövidítések? 2. Mit jelentenek a rövidítések? 1. NKVD 2. MVD 2. MVD 3. GULAG 4. OGPU 5. CSEKA 4. OGPU 5. CSEKA

3. A lubjankai marsall Ki, mikor, miért kapja a „lubjankai marsall” nevet? Milyen politikai szerepe volt az illetőnek? Milyen egyéb jelzővel illették őt kortársai?

4.A Szovjetunió hőse: Zoja Ismertesse röviden Zoja életútját. Miért érdemelte ki a Szovjetunió hőse címet? Mi az igazság hőstettével kapcsolatban az „Argumenti i Fakti” haditudósítója szerint?

5. A Szovjetunió „lőporos hordója” 5. A Szovjetunió „lőporos hordója” Milyen létesítmény kapta a „Szovjetunió lőporos hordója” elnevezést? Mik voltak a „saraskák”? Milyen mű alapján vált ismertté ez a világ? Soroljon példákat a vállalkozásaikra. Milyen létesítmény kapta a „Szovjetunió lőporos hordója” elnevezést? Mik voltak a „saraskák”? Milyen mű alapján vált ismertté ez a világ? Soroljon példákat a vállalkozásaikra.

6. Miről szól a „Sahti-per”? Ki volt Sztahanov? Miért nem hajlandó Sztálin saját hadifogoly fiát kimenteni? Ki állt a kuláklikvidációs bizottság élén? Soroljon fel jelszavakat az erőltetett iparosítás korából.

7. Kiket ábrázolnak az alábbi fotók?

Források: Rubicon 2001/4-5 Rubicon 2001/4-5 Rubicon 1993/3 Rubicon 1993/3 História 1995/4. História 1995/4. A befejezetlen múlt 6. kötet A befejezetlen múlt 6. kötet