Nem irodai programok fájltípusai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Bemutató-készítés PowerPoint.
Multimédia.
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
Az MPEG tömörítés.
Jelátalakítás és kódolás
Grafikai alapismeretek
Számítógépes operációs rendszerek
Pethő Balázs ELTE TTK Oktatástechnika Csoport
Cél: A digitális tananyagkészítéssel kapcsolatos - fogalmak, - folyamatok, - technikai ismeretek megismerése.
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Jelátalakítás és kódolás
Windows Live Movie Meker RENDSZERKÖVETELMÉNYEK: -WindowsVistaServicePack-2 -Windows 7.
Tömörítés lényege, típusai Tömörítés, kicsomagolás ZIP,RAR
Informatikai alapismeretek Hardver
SZOFTVEREK (programok)
Irodai és rendszer fájltípusok
Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Retusálás beadandók.
20 tétel Ön egy elemző cégnél dolgozik informatikusként. Azt a feladatot kapta, hogy mutassa be az elemzőknek egy online adatbázisrendszer (pl. Internetes.
MP4 lejátszók.
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Készítette: Pető László
Ember László Irfanview, GIMP, OpenOffice, VLC, FreeCommander, Firefox, Thunderbird, Mplayer, Safari, Opera.
HTML (HiperText Mark-Up Language)
WEB Technológiák Dr. Pance Miklós – Kolcza Gábor Miskolci Egyetem.
T.Gy. Intrernetes médiakommunikáció Internetes médiakommunikáció Microsoft DisectShow (adatfolyam kezelő rendszer Windows alapon) Takács.
Audióállományok.
HTML (Hypertext Mark-Up Language). Jellemzői Szöveges alapú internetes oldalak nyelve A formázási műveleteket is szövegesen írja le Szöveget, képeket,
Tömörítő programok.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
Operációs rendszer ECDL - 2. modul Szilágyi András.
1 Takács Béla HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.
1 Informatikai Szakképzési Portál Információ-kezelés Képek kezelése.
Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
MS Windows FÁJLMŰVELETEK
Operációs rendszerek 2..
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 10. Előadás Css Tananyag:Web-programozás.
Windows Intéző.
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Informatikai alapismeretek Hardver
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Adattömörítés.
Fájlrendszer, számrendszer
Multimédiás lejátszóprogram
Digitális audio tömörítése, hangfájlformátumok
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
Fájl rendszerek Szercsik Tibor. Tároló eszközök Háttértároló Háttértároló Winchester, (HDD) (C) Winchester, (HDD) (C) Hajlékonylemezes tároló, (FDD),
Az újságszerkesztő programok bemutatása, kép szöveg összhangja 14. témakör:
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Készítette: Pető László
Tömörítő programok.
Tömörítés.
Informatikai alapismeretek Hardver
A digitális kép bevezetés.
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Előadás másolata:

Nem irodai programok fájltípusai Információ-kezelés Nem irodai programok fájltípusai

Bevezető Az operációs rendszer és az irodai alkalmazások mellet rengeteg fájltípussal találkozhatunk még a mindennapokban. Lássunk ezek közül is néhányat.

Tömörített állományok zip A zip programmal összetömörített fájlok kapják ezt a végződést. Ez a tömörítő igen elterjedt. gz Gzip programmal tömörített fájl. Linuxos rendszerekben elterjedt de tgz A tar programmal összecsomagolt, aztán a gzip-pel összetömörített fájl szokásos kiterjesztése.

Képek bmp A bmp a "bit map" szavakból származik. Egy egyszerű képformátum: minden egyes képponthoz eltárolja annak színét. Tömörítést nem használ, így a bmp fájlok igen nagy méretűek. Az összes képmegjelenítő és képszerkesztő program ismeri.

Képek jpg, jpeg Egy igen elterjedt képformátum. Erős tömörítést használ, de veszteségeset. Éles kontúrokat tartalmazó képeken ez látszik is, de például a legtöbb fénykép esetén alig vehető észre. A jpeg formátumot minden elterjed képnézegető és képszerkesztő program ismeri.

Képek gif Egy gyakori, jól használható képformátum. Veszteségmentes tömörítést használ. A legtöbb képmegjelenítő és képmanipuláló program ismeri. Ideális választás, ha a képünk csak 256 színt tartalmaz vagy ha átlátszó esetleg animált képet szeretnénk készíteni.

Képek png Főleg az interneten elterjedt képformátum. Veszteségmentesen tömörít. tiff Egy veszteségmentes tömörítést használó képformátum.

Képek xcf A népszerű Gimp képmanipuláló és rajzoló program saját képformátuma. psd A Photoshop saját formátuma, melyet a Gimp is tud kezelni.

Hang állományok wav wma Az angol "wave", azaz "hullám" szó rövidítéséből származik. Hangfájl formátum. wma A Windows saját audio formátuma, veszteséges tömörítést alkalmaz.

Hang állományok mp3 Az mp3 egy manapság igen divatos hangformátum. Eredetileg az mpeg videóformátum részeként készült, de önmagában is rendkívül elterjedt. A hagyományos wav hangformátummal összehasonlítva egy mp3 fájl akár tizedakkora is lehet. Veszteséges tömörítést használ.

Hang állományok mid Zenei állomány ami nem tartalmaz digitalizált hangot, a hangkártya szintetizátora állítja elő a hangszerek hangját a fájl csak ezek megszólaltatására vonatkozó információkat tartalmaz, hogy a zene lehessen a hangokból.

Videók avi Videó (mozgókép) formátum. Lejátszásához általában megfelelően codec szükséges. mpeg Szabványos videóformátum.

Weboldalak htm, html Az internetes világban rendkívül elterjedt fájlformátum, ez a weblapok alapnyelve. Szerkesztéséhez a legegyszerűbb szövegszerkesztő is elégséges, de megjelenítéséhez már böngészőre lesz szükségünk. Sajnos a szabványelemeken kívül tartalmazhat olyan elemeket amelyek máskép jelenek meg a különböző böngészőkben.

Weboldalak css A "cascading style sheet" rövidítése, ami talán "hozzákapcsolt stílus-lap"-ként fordítható. A css fájlok html lapokhoz kapcsolódnak, s azok "stílusát", kinézetét határozzzák meg. (Például ezekben a fájlokban érdemes beállítani a html-lapok háttérszínét, a betűk méretét és típusát, és még sok egyebet.)

Webes programfájlok php perl Html kodú oldalakat generál. Segítségével a kliens oldali gépek igénybe tudnak venni szerver oldali szolgáltatásokat. perl A Perl egy igen népszerű internetes programozási nyelv. Az ezen a nyelven írt programfájlok kaphatnak ilyen kiterjesztést.

Programfájlok pas Pascal nyelvű programfájl forráskódja. A forráskódot előbb le kell fordítani megfelelő fordítóprogrammal, és csak ezután lehet futtatni. c C programozási nyelven írt program forráskódja.

Programfájlok cc h C++ nyelvű program forráskódja. Jellemzően c programnyelvű forrásfájlok "header" fájljai. Hozzátartoznak magához a programkódhoz.