Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Isvara Krisna dász / Tasi István Létkérdés Konferencia 2005
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány LIFE –ontological- COACH KÉPZÉS Kulcsszavak: coach, coahing, coachee, coach képzés, life coaching,
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Digitális technika, digitális áramkörök
Managerek éjszakája Velence, SZÉP MÚLT VÁR RÁNK? Szűcs Anita Akkreditált, kiemelt fokozatú Life és business coach Magyar Coachszövetség Közhasznú.
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
Képességszintek.
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
Vállalatfinanszírozás
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
AZ EMBERI MEMORIA.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
A történelemtanítás általános funkciói, módszerei
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Bevezetés a pszichológiába
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
A konstruktivista pedagógia alapjai
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Vezetői módszereink azonosítása a tanult modellek alapján Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
Velence, Managerek éjszakája Keressük a válságot!
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
A három agy elmélet Biblikus értelmezése
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
A történelmi tanulás sajátosságai
Egy sikeres magyar márkaépítés. Hol kezdődik a mese? Említésre méltó magyar szereplő 2004 közepéig nincs az ásványvízpiacon 2004, a párizsi Aqua Eauscar.
Általános művészetpszichológia II. 2.rész
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Miért nem valóságos az idő?
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
A KOGNITIVIZMUS HATÁSA A SZEMÉLYISÉG TANULMÁNYOZÁSÁRA.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
Mi a kontroll? Projektkontroll alapelvei –A jelentéskészítés – nem egy bürokratikus és hosszan tartó tevékenység –Kontrollkritériumok –Jelentés a tervről.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Menedzserek Éjszakája Velence, MAGYAR COACHSZÖVETSÉG KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY.
A BKF tudástranszfer modellje a
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
Miből áll a tehetség? William Stern (1871–1938) hamburgi egyetem Intelligencia kvóciens: IQ =(mentális kor / biológiai kor )*100.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
SZFP II Kompetenciamérés
Kognitív és emotív jelentés
12. óra Kenőpénz és korrupció.
nagy mennyiségû ismeretanyag átadása helyett produktív képességek fejlesztése a matematikára vonatkoztatva azzal a következménnyel jár, hogy az egyenletek,
A nyelvhasználat értékelésének lehetősége
Túl a tanórán Művészetek és a fejlődő, kibontakozó ember
Előadás másolata:

Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány

 A jövőbeli döntések sikeressége legitimálja a múltbéli válaszokat, vagyis szép múlt vár ránk.

 A „szép múlt vár ránk” kijelentés látszólag paradoxonnak tűnik, valójában jól feloldható Roger Schanknak (2004) a dinamikus emlékezetről szóló elmélete révén. Szerinte akkor kerülünk valódi tanulási szituációba, amikor egy előzetes elvárásunk kudarcot szenved.

 Ilyenkor kíváncsiak leszünk arra, hogy vajon miért nem működnek a problémamegoldásra korábban kifejlesztett eszközeink. A kíváncsiság a furcsa esemény vagy helyzet magyarázatára sarkall bennünket.

 A magyarázat során a korábbi hasonló esetekre való „emlékeztetésre” támaszkodunk. A magyarázathoz szükséges általánosítás fejezi be a probléma-megoldási ciklust, mely újra kezdődik akkor, amikor az új általános fogalmi keret nem illeszkedik egy felmerülő problémához, vagyis előzetes elvárásunk kudarcot szenved.

 Schank hangsúlyozza, hogy az intelligencia lényegi kritériuma az, hogy az adott ágens képes-e önálló problémamegoldásra. A dinamikus emlékezeti rendszerről szóló elmélet egyik kulcsfogalma az „emlékeztetés”

 Az emlékeztetés (reminding), vagy emlékezetbe idézés, az az ismert jelenség, amikor egyik emberről vagy eseményről egy másik jut az eszünkbe. „Ennél is érdekesebbek azok az emlékezések, amelyek különböző helyzetek között jönnek létre – ilyenkor egyik esemény egy másikra emlékeztet”

 Az emlékeztetés a dinamikus emlékezet azon működési folyamatának lényegi része, melynek során a felmerülő új szituációk „a korábban feldolgozott események szerint értelmeződnek”

 „Vagyis nincs tanulás emlékeztetés nélkül. Az ismereteink határozzák meg, hogy mit tanulunk. Nem sok eséllyel taníthatnánk meg valakit olyasmire, amiben nincs tapasztalata.

 Folyamatosan új bemenetek érnek minket, amelyeket a korábban feldolgozott bemenetek szerint értékelünk és értünk meg, vagyis annak alapján, amit már feldolgoztunk. E tekintetben a megértés alapvetően kreatív feladat. A megértőnek azonosítania kell azokat az emlékeket, amelyek megfelelően illeszkednek a bemenethez.

 Ilyenkor vagy teljesen hasonló (tökéletesen illeszkedő) vagy meglehetősen eltérő emlékekre bukkanunk. A bizarr kapcsolatok a helyzettől függően vagy a gondolkodás zavarára utalnak, vagy briliáns megoldásokat takarnak. Tökéletes illeszkedés esetén tökéletes megértésről vagy a kreativitás teljes hiányáról van szó.”

 A mi értelmezésünk szerint akkor beszélhetünk a „szép múlt vár ránk” élményéről, amikor a dinamikus emlékezeti rendszer a felmerülő új helyzet hatására oly módon strukturálódik újra, hogy az a probléma kreatív megoldását eredményezi.