Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Magyarország 2015 TÁRSADALMI KOHÉZIÓ: JÖVŐKÉP ÉS TENNIVALÓK.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Család.
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
HATÉKONY EGYÜTTMŰKÖDÉS – CSOPORTFOGLALKOZÁS BEMUTATÁSA AZ INTÉZETBEN
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Különbözőek vagyunk!.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Tóth István György – KellerTamás A redisztribúciós kereslet az európai országokban [Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims.
Bizalom, paternalizmus igazságtalanságérzet Tárki 2009 október 12.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
{ Miért utálnak a férfiak gyülekezetbe járni? Nehéz kérdések, Békevár, Jóföldi Endre, 2012.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
A deviancia értelmezési kerete
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A PALAGÁZ ÉS A TXM KFT A MAGYAR TÁRSADALMI KÖRNYEZETBEN OKTÓBER 30.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A KOMOLYZENEI CSR TRENDJEINEK HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÁSA Ásványi Katalin PhD Egyetemi adjunktus.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
ADNI ÉS KAPNI A TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCSOK MŰKÖDÉSÉNEK TAPASZTALATAI Kormos Dénes Kárpát – medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának elnöke CSÍKSZEREDA.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Szakmai és politikai kérdések, megoldások kommunikációja az egészségügyben Márton péter vezérigazgató
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
I. Konfliktus értelmezése
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja. Többen fogyasztanak mint termelnek – nem fenntartható

Közjó – néhány gondolat Divatos politikai kifejezés manapság. Navracsics: Sose a magáncélt, hanem a köz érdekét nézzük… alapvető elvárás, hogy minden körülmények között a közjót kell szolgálnunk (Veszprém, szeptember 7.) Ellentétet igyekszik kiemelni 2 politikai filozófia között: liberális és konzervatív Amiben egyetértenek: A közjó olyan célok összessége, amelyek a polgárság általános jólétét szolgálják.

Közjó – néhány gondolat Ahol eltérő álláspontok vannak: Liberális: a közjó a magánjavak összességéből adódik. Vagyis, az emberek boldogabbak, ha minden egyes ember azt teheti, ami boldoggá teszi. Konzervatív: a közjó túlmutat az egyéni javakon. Az így felfogott közjólét segít az állampolgároknak az egyéni jólétet elérni, de ezen felül önmagában is értéket képvisel. A közjó azoknak a céloknak az összessége, amelyeknek megvalósítására egy közösség tagjai közösen törekednek és együtt érik el a gondolataik megosztásával és közös munkával.

Közjó - néhány gondolat A liberális elképzelés vadhajtásaként is értelmezhető az, amit az elmúlt években tapasztalhattunk: hiszen ha az egyéni boldogulás az alapkritérium, nem az egyén és a közösség örök értékeken alapuló boldogulása, akkor a végén az erősebb boldogulása válik alapelvvé, s az egyén társadalmi beágyazottsága meggyengül

Közjó a mai Magyarországon A változó politikai környezetben ismét sokat beszélnek a köz javáról. Konkrét javaslatokat fogalmaznak meg a közmorál, az intézményekbe vetett bizalom javítására, az intézmények hatékonyságának növelésére, a korrupció visszaszorítására – ezek a társadalmi- politikai értelemben vett közjó kereteit – infrastruktúráját - adják Válság: morális és bizalmi, amely meggyengíti ezt az infrastruktúrát, a társadalmi kohéziót Elemzés: Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról: 2009, Közjó és Kapitalizmus Intézet

Bizalom

Általános bizalom

Korrupció – tapasztalat és észlelés

Intézményekbe vetett bizalom

Elvárások az újraelosztással kapcsolatban

Szociális kiadások megítélése

Kormányzat szerepe a munkahelyteremtésben

Intézményi bizalom

Korrupció az egyes intézményekben

Kapitalizmusra áttérés támogatottsága

Rendszerváltozás nyertesei

Hány emberben lehet megbízni

Összefoglalás Erőteljes bizalomhiány Nyugat-Európával összehasonlítva Rosszabbnak látjuk a társadalmat és a gazdaságot, mint amilyennek tapasztaljuk Ahol nincs tapasztalat: negatív várakozás. Következmény: kooperáció, együttműködés akadozik A kapitalizmus nagyon népszerűtlen Annak alternatívája, az állam még népszerűtlenebb Igazságszolgáltatás és rendőrség (tulajdon és szerződés védelme)megítélése rossz, de lényegesen jobb mint a többi intézményé

Pasztorális lehetőségek A paphoz való viszony – közszereplőhöz való viszony: bizalom építése példával: gyakoroljuk a bizalmat vezetetteinkkel Vonjuk be őket a pasztorális munkába Javaslataikat építsük be az éves tevékenységi tervünkbe Emberileg éreztetni a hívekkel a bizalmat és a megbecsülést Bizalomhiány egymásban: közösségépítés. Bizalomhiány az intézményben (Egyház). Építsük a bizalmat a Szentatyában, a püspökökben és a kollégákban. A hívek szeretik, ha a papok szeretik egymást… Identitásválság: Családpasztoráció: a katolikus családnak újra a társadalom példaadó alapközösségévé kell válnia (mert ma sajnos már nem az)