Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.2. Intézkedés Kutatási alkomponens zárókonferencia Demográfiai alapú prognózis a munkaerő-piaci kínálat alakulására.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Advertisements

Magyar Tudományos Akadémia
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A Kormány intézkedései és tervei
Makroökonómia 5. előadás.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Munkanélküliség.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Turizmus gazdaságtan 3..
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
Foglalkoztatás-politika
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Munkanélküliség fogalma, típusai
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései Győr,
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése HEFOP 1.2. Intézkedés Kutatási Alkomponens ZÁRÓKONFERENCIA Budapest, március Javaslat a megalapozottabb.
2014 tavasz Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Emberi erőforrás menedzsment Munkaerőpiaci helyzetkép 2014 Krajcsák Zoltán.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Mire jók a munkapiaci előrejelzések a világban? Nemzetközi tapasztalatok és tanulságok Gács János, MTA-KTI
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
Generációváltás az óvodában?
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Cseres-Gergely Zsombor
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
A munkaerőpiac áttekintése
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.2. Intézkedés Kutatási alkomponens zárókonferencia Demográfiai alapú prognózis a munkaerő-piaci kínálat alakulására vonatkozóan - Hablicsek László, Kutas János Hozzászólás kutatók előadásához Mátyás Tibor Attila

Hosszú távú munkaerő-piaci prognózisok Miért fontosak? -> Helyzetfelmérés és a tendenciák felismerése alapján foglalkoztatáspolitika és kapcsolódó egyéb –politikák meghatározásához (oktatás, szociális terület stb.) muníció Lehet-e használható hosszú távú előrejelzéseket készíteni, amikor a rövid távú prognózisokkal kapcsolatban is komoly problémák merülnek fel? -> Több megközelítés, különböző mélységű, és más-más üzenetű előrejelzések. -> A hosszú távú előrejelzések stabilabb alapokra építkeznek, mint a rövid távúak. -> Nagyon fontos, hogy különféle előrejelzéseknél a FELHASZNÁLÓK odafigyeljenek a kutatók által leírt részletkérdésekre: Milyen feltételezésekből indultak ki? Milyen céllal készült az adott prognózis? Hogyan értelmezhetők az eredmények?

Demográfiai alapú kínálati prognózis Előnyei:  A magyar társadalom és gazdaság legsúlyosabbnak tűnő jövőbeli problémái demográfiai hátterűek.  A népesség létszámára, életkor, nem és iskolázottsági szint szerinti megoszlására vonatkozóan megyei szintig (sőt lejjebb is) viszonylag megbízható adatokkal rendelkezünk.  Ezen adatok időbeli mozgása viszonylag jól modellezhető.  Markáns eltérések mutathatók ki az egyes életkori, nemek szerinti, és iskolázottsági szint szerinti népességcsoportok munkaerő-piaci aktivitása terén, így az aktív korú népesség létszámának és összetételének változása alapján következtetni lehet a globális adatokra is.  Nincs szükség nagy volumenű „nyersadat” beszerzésére (kérdőíves felmérésre, interjúkra) statisztikai adatokra támaszkodva elkészíthető az előrejelzés.  A prognózis nemcsak országosan, hanem megyei, regionális szinten is szolgáltat adatokat.

Munkaerő-mérleg típusú megközelítés Előnyei:  Bemutatja az aktív korú népesség aktivitási típusok szerinti összetételét (tehát nem csak egy-egy kategóriát emel ki, hanem komplex képet ad)  A fő aktivitási típusokhoz alcsoportokat rendel, ezzel áttekinthetőbbé, értelmezhetőbbé teszi az adatokat.  Az adatok meghatározásához többféle adatforrást használ ezáltal:  Megvalósul a különféle adatforrások valamilyen szintű kontrollja.  Rámutat olyan összefüggésekre, esetleg anomáliákra, amelyet az egy meghatározó forrásra építő feldolgozás nem képes feltárni.  Több aspektusból vizsgálhatja az adatokat (gazdasági, szociális, munkaerő-piaci)  A munkaerő-mérleg a demográfia adatoknál ismertetett részletezettséggel elkészíthető, és modellezhető.

Munkaerő-mérleg készítésének nehézségei, ellentmondásai: Alapkategóriák: –Munkavállalási korú népesség: nem kellene-e teljesen külön kezelni a éves korúakat és a 61 éven felülieket? (Szerintem rendkívül zavaró az elemzések értelmezésekor.) –Kik a foglalkoztatottak? Mi a tartalma, az üzenete a foglalkoztatott kategóriának? Úgy gondolnánk, hogy ők „rendben vannak”, de ez nagyon messze van a valóságtól: Mennyit dolgoznak? (naponta, havonta, éves szinten) Érdemi munkát végeznek, vagy csak a szociális ellátást spórolnak? Elegendő-e a keresetük a megélhetéshez? Részesülnek-e valamely állami ellátásból? Adó- és járulékfizetők? (A teljes kereset után?) Legalább rövid távon van kilátás a továbbfoglalkoztatásra? –Munkanélküliek, álláskeresők: ILO meghatározás vs nyilvántartásban szereplők (azért is fontos kérdés, mert a munkaerő-mérleg nem azonos forrásból veszi a foglalkoztatottakat és a munkanélkülieket) Gondolatok, dilemmák

A foglalkoztatottak számbavételével kapcsolatos gondok: Fő adatforrás a KSH munkaerő-piaci felmérése (MEF): –Kutatók által feltárt ellentmondások a főbb számadatokban: mennyi a foglalkoztatott? Helytálló a feltételezés, hogy ezer fővel több a foglalkoztatott, mint a MEF szerint? Összehasonlítható ez nemzetközi adatokkal? –Hogy lehet az, hogy ilyen enyhe feltétel (adott héten egy óra munkavégzés stb.) lényegesen kevesebbet mér a MEF a valóságnál? –Akkor mégsem olyan rossz a munkaerő-piaci helyzet? Csak a foglalkoztatás minőségével van nagy probléma? –A MEF-adatok a foglalkoztatottak belső összetételére vonatkozóan megbízhatatlanok. Területi (megyei) bontású adatok jelentős ellentmondásokat mutatnak, ingadozásuk hektikus. Nagyon nagy szükség lenne egy hatósági alapú, részletes egyénenkénti adatokra épülő foglalkoztatási adatbázisra. Enélkül szinte mindez elemzési, előrejelzési kezdeményezés ingoványra épül. Gondolatok, dilemmák

Az előrejelzés vitatható feltételezései: Mennyire determinált az átlagos iskolázottsági szint jelentős javulása? Az oktatásban kibontakozó negatív tendenciák (hátrányos helyzetű tanulók arányának jelentős emelkedése, bukások, lemorzsolódás gyakoribbá válása) ellenére is bekövetkezik a kedvező változás? Az alacsony iskolázottságú rétegek aktivitása miért javulhat olyan jelentős mértékben? Ha jelentősen nő a felsőfokú végzettségűek aránya ténylegesen feltételezhető a rendkívül magas aktivitás megtartása? A modell nagyrészt figyelmen kívül hagyja a keresleti oldalt, különösen annak strukturális jellemzőit (ez a megközelítés vállalt sajátossága), de így az illeszkedés problémáján túllépve a valóságosnál optimistább képet fest. A gyermeknevelési támogatások értékelése a tanulmányban ellentmondásos. Véleményem szerint a gyermekvállalás ösztönzése – különösen a támogatási formákra érzékeny, széles értelemben vett középosztály körében - minden mással szemben prioritást kell élvezzen. A területi kiegyenlítődésre vonatkozó várakozások nem tűnnek teljesen megalapozottnak. Gondolatok, dilemmák

A kínálati prognózis számos nagyon fontos jelzést ad: A csökkenő lélekszámú, „öregedő” népesség csak akkor tud „szolgáltatni” megfelelő nagyságú munkaerő-kínálatot, ha rövid időn belül jelentős változások következnek be: –Visszaszorul a munkavállalási korú népesség nyugdíjba vonulása. –Esetleg már inaktivitásba szorult munkaképes személyek újra aktivizálhatók (sokkal nehezebb). –A fiatal népesség lényegesen magasabb (és hasznosítható) képzettségi szinttel hagyja el az oktatási rendszert, mint a munkaerőpiacról véglegesen kilépő idősebb korosztály. –A fiatalok tanulási ideje nem haladja meg a valóban szükségeset. A nagy ellátórendszerek működőképességének további feltétele: –A foglalkoztatás jelentős mértékben „kifehéredik”, a foglalkoztatottak adót és járulékot fizetnek. A tanulmány számomra legfontosabb üzenetei

Köszönöm a figyelmet!