Építészettörténet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
Advertisements

Természetes formák Maragon homlokzat Kamrák, konyhák Házi oltár
A turizmus rendszer környezete
KLASSZICIZMUS
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Román stílus jellemzői(formákban):
Rodostói kakukkok.
A gazdasági fejlettség mutatói
Az építészet FOGALMA Téralkotó művészet – 3 dimenziós a mű
Népszerű kultúra és magaskultúra
A görög történelem kezdetei
Mezopotámia és Egyiptom építészete
A reneszánsz.
Az égei civilizáció.
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Magyarország világörökségei
A római PANTHEON .
Gázi Kászim pasa dzsámija
Szövetség A B A R O K K.
Építészet, szobrászat, festészet
A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló
A Rákóczi – szabadságharc korának művészettörténeti stílusa, a BAROKK
Kuruc lányok összefognak
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
Barokk szobrászat.
Arab, iszlám kultúra,művészet
Készítette:Bálintfi Arnold
M Ű V É S Z E T.
Ókori Kelet.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
Kerttechnikai és Műszaki Tanszék
A barokk Tyukodi pajtások.
A krétai és a mükénéi kultúra Korai civilizációk a hellének földjén
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Reneszánsz művészet.
A román kor (romanika) művészete
Jellemezze az alábbi példát alapul véve a korakeresztény templomalaprajzot és tömegformálást, mutasson rá az általánosságokra és az egyedire.
Kultúra a török hódoltság korában
6. osztály Előadó: Molnár Ibolya
Diego Rodriguez de Silva y Velazquez
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Lednice - vár
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Krétai lakáskultúra.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Az Ókori Róma MŰVÉSZETE
A városfogalom földrajzi, időbeni és tudományterületenkénti eltérései Településföldrajz II. Informatikus és szakigazgatási agrármérnök alapszak (BSc) 2014/2015,
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI
Román stílus ( XI- XIII.szd.)
A GÖRÖG ÉPÍTÉSZET Rövid prezentáció Háttérben a Parthenon (Készült: Kr.e ) Athén.
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
Az ókori Róma művészete. 1. Róma történetének szakaszolása az államformák szerint Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
BÚTORTÖRTÉNET 1.3.
Településképvédelem2017.
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Minimalizmus - „ A kevés is sok”
Az ókori kultúrák.
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
Mezopotámia építészete
Ingatlan fogalma december 27..
Középkori műveltség.
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Határtalanul program 2018 Felvidék.
A városfogalom földrajzi, időbeni és tudományterületenkénti eltérései
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

Építészettörténet

Követelmények Ábragyűjtemény Félévenként 1db (25-30 oldal) Tartamom és forma! Számonkérés Kiselőadás

A témák ismertetése Általános fogalmak, és alaktan Rabszolgatartó társadalmak építészete (Egyiptomi-, Mezopotámiai-, Perzsiai-, Égei kultúra, Görög, Etruszk, Római építészet) Feudális társadalmak építészete (Korai keresztény, bizánci építészet, román, gótikus stílus) Újkor építészete (reneszánsz, barokk) Tőkéstársadalom építészete (klasszicizmus, romantika, eklektika, szecesszió, XX. század első fele)

Bevezetés Az építés az ember egyik legősíbb alkotó-termelő tevékenysége. Az építészeti emlékeket vizsgálva tanulmá-nyozhatjuk a letűnt társadalmak életét, fejletségét. Milyen célból építettek az emberek, mit?

Az építmény rendeltetése tehát elsősorban az, hogy a természeti tér egy szakaszát körülhatárolva a tevékenység céljának megfelelő s védelmet nyújtó, zárt építészeti tereket adjon. Az ember ezentúl az építmény művészi alakítására is törekedett.

Az építészet meghatározói Terek rendeltetése, egyszerű vagy bonyolult jellege Szerkezetépítés technikája Építészeti tömeg formai megoldása Külső, belső felületek tagolása, díszítése, homlokzat  szorosan összefüggnek az építményeket létrehozó társadalmak jellegével, technikai, tudományos és művészi felkészültségével

Jelentősebb művész alkotások  uralkodói osztály tagjai (vagyon) Szakképzett mesterek Munkások tömege Időtálló anyagok Legjellemzőbb fennmaradt emlékek: Paloták, kastélyok, gazdag lakóházak Templomok, kolostorok, városházák, emlék-művek  az uralkodó osztály világnézetét, politikai hatalmát szolgálták és fejezték ki

Általános fogalmak, és alaktan

Stílus Stílus: az építészet korra jellemző vonásainak összessége. Meghatározó tényezők: Éghajlati és táji adottságok Rendelkezésre álló építőanyagok Társadalom rendszere Társadalom technikai felkészültsége Helyhez kötődő hagyományok és nemzeti sajátosságok Más területek egyidejű vagy korábbi építészetének hatása.

Egy-egy korszak építészetét a következő fő stílusjegyek szerint vizsgáljuk: Téralakítás Tömegalakítás Építőanyagok Szerkezetek Alaktani elemek, tömegformák, külső-belső felületek, homlokzatok

Téralakítás Az építészet elsődleges feladata kezdettől fogva az, hogy a természeti tér teljes vagy részleges elhatárolásával zárt építészeti tereket hozzon létre. Függőleges térhatároló szerkezetek fal (tömör vagy nyílásokkal áttört) áthidalással kiváltott szabadon álló támaszok sora Térlefedő szerkezet Síkfödém vagy íves boltozat A minden oldalról körülhatárolt, és lefedett tér a belső tér. Külső tér: egy v. több oldalán nyitott, felűről zárt vagy nyílt tér.

Téralakítás - Belső tér Az alaprajz formája és a kitterjedés iránya szerint lehet: Hosszirányú (longitudinális) Központos (centrális)