GKI Zrt., www.gki.hu Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A KARCAGI KISTÉRSÉG MUNKAERŐPIACI HELYZETE TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A makrgazdasági munkakínálat:
A munkaerő struktúra alakulása 2015-ig Készítette: Nagy Viktória.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Munkanélküliség.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
az eltűnt egymillió munkahely nyomában
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Munkaerő mobilitás Magyarországon
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Önkormányzati fórumok február- március – a válság éve A régió ipari termelése 25 %-kal csökkent A foglalkoztatottak száma mintegy 17 ezer.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai Tapasztalatok Sarkad városában.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A munkaerőpiac áttekintése
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
Előadás másolata:

GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája továbbképzése Budapest, február 16. Adler Judit – közgazdász szociológus

Tárgyalt témák Helyzetkép nemzetközi összehasonlításban Helyzetkép a hazai foglalkoztatás – GDP volumen - termelékenység alakulása Az alacsony foglalkoztatási ráta okai Foglalkoztatott-nem foglalkoztatott csoportok főbb jellemzői Gazdaságpolitikai összefüggések

A foglalkoztatási ráta alakulása az EU-ban és néhány tagállamában között

A foglalkoztatás növekedése az EU-ban és néhány tagállamában között, 2000= 100%

A GDP, a termelékenység és a reálkeresetek alakulása között, 1989=100%

Az alacsony foglalkoztatási színvonal okai Az ország alacsony jövedelemtermelő képessége, kiszolgáltatottság a nemzetközi munkamegosztásban A technikai fejlődés létszámkiszorító hatása A fekete-szürke gazdaság tartósan magas hányada A szociális ellátó rendszer működése

Az ország alacsony jövedelemtermelő képessége, kiszolgáltatottság a nemzetközi munkamegosztásban Túlzott támaszkodás a külföldi működő tőke jelenlétére Túlzott támaszkodás az állami foglalkoztatásra A hazai foglalkoztatók nem megfelelő támogatása és orientálása

A foglalkoztatás, a GDP volumen és a termelékenységalakulása a nemzetgazdaságban között, 1989=100%

Ágazati létszámalakulás

Ágazati létszámmegoszlás

A foglalkoztatottak, a munkanélküliek és a munkavállalási korú inaktívak számának alakulása között

A magas inaktivitás okai A munkaerő-kereslet és -kínálat eltérése A szakképzési rendszer minőségi hiányosságai középfokon és a felsőoktatásban A munkaerő-piacról kiszorulók menekülése a szociális ellátásba - Nyugdíj, rokkantsági nyugdíj - Rendszeres szociális segély – rendelkezésre állási támogatás - Gyermekellátás megélhetési célú igénybevétele - Egyéb inaktívak, a „kemény mag” kezeletlensége és kezelhetetlensége

Következmény A magyar munkavállalási korú népesség kettészakadása - Akar és képes is dolgozni, akár áldozatok árán is - Nem is akar és nem is képes dolgozni Egyéni alkalmatlanság Kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés Kirekesztettség A munkavállalási korú inaktívak nagy része nem jelent valós munkaerő-tartalékot a versenyszféra számára

Tévhitek a mobilitási hajlandósággal kapcsolatban A napi ingázásban megtestesülő mobilitás trendjében növekvő ban a foglalkoztatottak 24%-a, ben 32%-a, - mindkét időpontban nagyságrendileg ezer fő ingázott naponta a lakóhelye és a munkahelye települése között. - A két időpont között eltelt időszakban a foglalkoztatottak száma 680 ezer fővel csökkent.

A napi ingázók aránya a foglalkoztattak %-ában

Az ingázás sajátosságai Az ingázás terjed a magasabb végzettségűek körében is. A nem napi ingázás is fokozatosan újjáéled. Az ingázás tárgyi feltételei sok kívánni valót hagynak maguk után.

A fekete-szürke gazdaság szerepe A munkaerőpiac differenciálódásának egy másik metszete - Teljesen legális foglalkoztatás - Szürke foglalkoztatás (bejelentett és zsebbe is kap) - Teljesen fekete foglalkoztatás (ez az egyetlen jövedelemforrás, esetleg kiegészül szociális juttatással)

Gazdaságpolitikai összefüggések A vállalkozások segítése fennmaradásukban és a munkahelyteremtésben, főként az 50 főnél többet foglalkoztató körben Beruházás élénkítés Bel és külföldi munkahelyteremtő befektetői magatartás felkarolása Közszféra foglalkoztatói szerepét a hátrányos helyzetűek érdekében fenn kell tartani, de hatékonyságát javítani kell A vállalkozási és állami szféra jobb együttműködése a foglalkoztatás-bővítésben (szociális ellátás, idősgondozás) Az oktatási rendszer idomítása a munkaerő-piaci kereslethez, minőségi munkaerő iránti igény kielégítése

GKI Zrt., Köszönöm megtisztelő figyelmüket!