 1055. kán. -- 1. §. A házassági szövetséget, amelyben a férfi és a nő az egész élet olyan közösségét hozza létre egymással, amely természeténél fogva.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
Polgári jog 2. Öröklési jog.
Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Válás és újraházasodás a Bibliában
Az Élet Igéje április.
Munkaszervezési ismeretek
 Csjt. nem határozza meg  Fogalma a történelem folyamán módosult  A jogirodalom alapján:  Szövetség - szerződés?  Férfi.
Az Eukarisztia titkáról elmélkedve az első kérdés, amelyet szemlélünk, hogy mi is az
10. Erőszak a családban, válás
Öröklési jog Végrendelet érvénytelensége és hatálytalansága
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
„Férfinak és nőnek teremtette”
UTAZÁS A HÁZASSÁG KÖRÜL
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Biztosításgazdaságtan 7. téma
AZ ÉRVÉNYTELENSÉG.
Etikai alapelvek az ápolásban
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Jogviszony és jogi felelősség
„pap vagy te mindörökké”
Adatvédelmi fogalmak.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Cselekvőképesség fajtái
Asztal- és életközösség Jézussal
Mediátor képzés Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 2.
Mediátor képzés Kártérítés.
Élete ( ) Filozófiája - prekritikai korszak (1750 előtt) - természettudományok - kritikai korszak: - Mit lehet tudnom? - Mit kell tennem? -
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
Az élet igéje Az élet igéje december december.
A BOLDOGSÁG TITKA.
KERESZTSÉG.
A szolgáló identitás. A szolgáló identitás I. Kor. 3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok I.Kor.3,9-11: „…ti pedig Isten szántóföldje,
Támogatott döntéshozatal
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Munkaszervezési ismeretek
A 10 apró különbség férfi és nő között.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Nemzetközi magánjog 1. Szellemi alkotások, dologi jog, családi és öröklési jog kollíziós szabályai dr. Glavanits Judit.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
MUNKAJOG – 7. Dr. Csőke Rita Munkajog, 2015/2016/2. BME GTK Üzleti Jog Tanszék1.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
Az első házasok kedvezménye
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
. Készítette: Bőszén Adrienn NKE-ÁKK BA II
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A jogrendszer tagozódása
7. Parancsolat „Ne paráználkodj!”.
Záróvizsga felkészítő - Családjog
Előadás másolata:

 kán §. A házassági szövetséget, amelyben a férfi és a nő az egész élet olyan közösségét hozza létre egymással, amely természeténél fogva a házasfelek javára, gyermekek nemzésére és nevelésére irányul, Krisztus Urunk a megkereszteltek között a szentség rangjára emelte.

 kán. -- A házasság lényegi tulajdonságai az egység és a felbonthatatlanság; ezek a keresztény házasságban, szentségi jellegénél fogva, különös erősséggel bírnak.

 kán §. A házasságot a jogképes feleknek törvényesen kinyilvánított beleegyezése hozza létre, amelyet semmilyen emberi hatalom sem pótolhat.  2. §. A házassági beleegyezés akarati cselekedet, amelyben a férfi és a nő visszavonhatatlan szövetségben kölcsönösen átadják és elfogadják egymást, házasság létesítése céljából.

 Szabad állapot: hajadon és nőtlen felek  Két katolikus tisztán polgári házassága:  Nem létezik  Két megkeresztelt, de nem katolikus polgári házassága:  Érvényes és Szentség (még akkor is ha elválnak)  Két kereszteletlen, vagy egy megkeresztelt (nem katolikus) és egy kereszteletlen polgári házassága:Érvényes, de nem szentség

 kán. -- Mindenki köthet házasságot, akit ettől a jog el nem tilt.  kán. -- A házasságot jogkedvezmény illeti meg, ennélfogva kétely esetén a házasság érvényessége mellett kell állást foglalni, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik.  A polgári válás nem jogcselekmény

 kán. -- Mielőtt házasságkötésre kerül a sor, be kell bizonyosodnia annak, hogy az érvényes és megengedett házasságkötésnek semmi nem áll útjában.

 kán §. A férfi a betöltött tizenhatodik, a nô a betöltött tizennegyedik életéve elôtt nem köthet érvényes házasságot.  2. §. A püspöki konferenciának joga van magasabb életkort megállapítani a házasság megengedett megkötéséhez.

 kán § A megelőző és örökös közösülési képtelenség, akár a férfi, akár a nô részéről, akár abszolút, akár relatív, a házasságot természetéből kifolyólag érvénytelenné teszi.  2. §. Ha a tehetetlenség akadályát illetően kétség áll fenn, akár jogi, akár ténybeli kétely, a házasságot nem kell megakadályozni, sem kétség esetén semmisnek nyilvánítani.

 3. § A meddőség nem tiltja és nem is érvényteleníti a házasságot, fenntartva az kán. előírását.

 kán §. Érvénytelenül kísérli meg a házasságot az, akinek korábbi házassági köteléke fennáll, még ha az a házasság nincs is elhálva.  2. §. Bár az elôzô házasság -- bármely okból -- érvénytelen, vagy fel van bontva, mégsem szabad másikat kötni, amíg az elôzô érvénytelensége vagy felbontása törvényesen és biztosan nem igazolt.

 kán §. Érvénytelen a házasság két olyan személy között, akiknek egyikét a katolikus egyházban keresztelték, vagy oda fölvették, és abból formális aktussal nem távozott el, másika pedig nincs megkeresztelve.  2. §. Ez alól az akadály alól csakis az és kán.-ban elôírt feltételek teljesítése után adjanak felmentést.

 kán. -- Érvénytelenül kísérlik meg a házasságot azok, akik szent rendben vannak.

 kán. -- Érvénytelenül kísérlik meg a házasságot azok, akiket szerzetes intézményben tett nyilvános, örök tisztasági fogadalom kötelez.

 kán. -- Egy férfi és egy olyan nô között, akit azért raboltak el vagy tartottak legalábbis fogva, hogy vele házasságot kössenek, nem állhat fenn semmiféle házasság, hacsak a nô késôbb, a rablótól elkülönítve, biztos, szabad helyen, önként nem választja a házasságot.

 kán §. Aki egy bizonyos személlyel való házasságkötés szándékával, halálát okozza az illetô személy házastársának, vagy a saját házastársának, érvénytelenül kísérli meg ezt a házasságot.  2. §. Ugyancsak érvénytelenül kísérelnek meg házasságot egymással azok, akik fizikai vagy morális együttműködéssel egyikük házastársának a halálát okozták.

 kán §. Egyeneságú vérrokonság esetében a házasság érvénytelen az összes akár törvényes, akár természetes felmenô és lemenô rokonok között.  2. §. Oldalágon érvénytelen egészen a negyedik fokig bezárólag.  3. §. A vérrokonság akadálya nem többszörözôdik.

 kán. -- Az egyeneságú sógorság bármely fokon érvénytelenné teszi a házasságot.

 kán. -- A köztisztesség akadálya vagy olyan érvénytelen házasságból fakad, amelyben az életközösség már létrejött, vagy közismert, illetve nyilvános ágyasságból. A házasságot érvényteleníti egyenes ágon elsô fokon a nô vérrokonai és a férfi között és megfordítva.

 kán. -- Nem köthetnek egymással érvényes házasságot, akik között örökbefogadásból származó törvényes rokonság áll fenn egyenes ágon vagy az oldalág második fokán.

 kán. -- A házasság megkötésére képtelenek:  1. akik értelmük elégséges használatának híjával vannak;  2. akik súlyos ítélôképesség-hiányban szenvednek azokat a lényeges házassági jogokat és kötelességeket illetôen, melyeket kölcsönösen át kell adniuk és el kell fogadniuk;

 3. akik pszichikai természetű okok miatt a házasság lényegi kötelezettségeit nem tudják vállalni.  Egység  Felbonthatatlanság

 kán §. A házassági beleegyezéshez szükséges, hogy a házasságkötô felek elôtt legalább az ne legyen ismeretlen, hogy a házasság a férfi és a nô között tartós közösség, amely arra irányul, hogy valamilyen szexuális együttműködéssel gyermeket nemzzenek.  2. §. Ezt a tudatlanságot a serdülô kor után nem vélelmezzük.

 kán §. A személyben való tévedés a házasságot érvénytelenné teszi.  2. §. A személy tulajdonságában való tévedés, még ha okot ad is a szerzôdésre, a házasságot nem érvényteleníti, hacsak a szándék nem egyenesen és fôként erre a tulajdonságra irányul.

 kán. -- Érvénytelenül házasodik, aki a házasságot olyan megtévesztéssel rászedve köti meg, amelyet a beleegyezés megszerzése végett követtek el, és amely a másik félnek egy olyan tulajdonságára vonatkozik, mely természeténél fogva súlyosan megzavarhatja a házastársi életközösséget.

 kán. -- A házasság egységére, felbonthatatlanságára vagy szentségi méltóságára vonatkozó tévedés, amennyiben az akaratot nem határozza meg, nem rontja le a házassági beleegyezést.

 kán §. Jogvélelem szól amellett, hogy a lélek belsô beleegyezése megegyezik azokkal a szavakkal vagy jelekkel, amelyeket a házasságkötéskor alkalmazunk.

 2. §. Azonban ha egyik vagy mindkét fél pozitív akarati cselekedettel kizárja magát a házasságot vagy a házasságnak valamilyen lényeges elemét vagy a házasság valamelyik lényegi tulajdonságát, akkor érvénytelenül köt házasságot.  Ezért nem lehet házassági vagyonleltárról szóló szerződést aláírni!

 kán §. Jövôre vonatkozó feltétellel érvényes házasságot kötni nem lehet.  2. §. A múltra vagy jelenre vonatkozó feltétellel kötött házasság attól függôen érvényes vagy sem, hogy az, ami a feltétel tárgya, létezik-e vagy sem.  3. §. Olyan feltételt azonban, amelyrôl a 2. §-ban van szó, csakis a helyi ordinárius írott engedélyével szabad kötni.

 kán. -- Érvénytelen az a házasság, amelyet kényszer vagy súlyos, kívülrôl -- akár nem is szándékosan -- elôidézett olyan félelem hatására kötöttek meg, amelytôl, hogy az illetô szabaduljon, kénytelen a házasságot választani.

 kán §. A házasság érvényes megkötéséhez szüksége, hogy a felek akár személyesen, akár képviselô útján, egyidejűleg jelen legyenek.