Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Advertisements

Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
Szociális munka a börtönben
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
1 SZERVEZETFELMÉRÉS A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZETNÉL Szakmai Nap, Budapest május 7. Gula Flórián balesetvizsgáló Tükör az Európai Vasúti Ügynökség.
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
„ Hogyan tovább?.
…a változások csak akkor következnek be, amikor valami olyat teszünk, ami abszolút nem illik bele az általunk megszokott világba.” (Coelho)
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
2009. szeptember 24. „A családi döntéshozó csoport konferencia” A család, a kisközösség és szakemberek bevonása az addiktív problémákkal küzdők utógondozásába.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
Büntetés-végrehajtási
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Szervezetfejlesztési Program
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Mi segít az erőszakkal szemben?
Szociálpolitikai keretek
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
1 Elsősegély- tanfolyamok és a naloxon használata A berlini Fixpunkt e. V. modelprojektjének tapasztalatai A drogabúzus miatti halálesetek megelőzése.
avagy lehetőség a konfliktusok kezelésére a tanórán
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Mediation and Restorative Justice in Prison Settings Empirikus kutatás- OKRI Kísérleti modellprogram –Foresee Partnerek: Balassagyarmati Fegyház.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
A beiskolázás előkészítése
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka Tanszék.
„Helló barátom!" - közösségi szolgálatra felkészítő tréning sorozat „Tanévzáró Suli – Buli” „Helló nyár, helló barátom!” - komplex nyári vakáció „Viszlát.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Előadás másolata:

Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea Vídia

Meghatározás “…olyan eljárás, mely során az adott sérelemben érdekelt minden résztvev ő összeül, hogy közösen döntsön az elkövetett cselekmény utóhatásának és jövőbeni szerepének ügyében.” Marshall, T. (1996) KÖSZ Alapítvány

A resztoratív eljárások alkalmazásának célja a projektben A resztoratív eljárások alkalmazásának célja a projektben Visszaadni a döntés lehetőségét az érintetteknek Kapcsolatok helyreállítása, létrehozása A reszocializáció feladatainak megosztása az egyén, a támogató csoport/család és a szakemberek között. KÖSZ Alapítvány

A projekt célja A resztoratív szemlélet alkalmazása kábítószerfogyasztó pártfogoltakkal Módszertani segítség a pártfogók számára: Családi Döntéshozó Csoportkonferencia modell ismertetése  (Cs.D.Cs)  Részletes információ; Sherman & Strang 2007 “Restorative Justice: The Evidence” KÖSZ Alapítvány

A Cs. D. Cs. jellem zői Egy családi döntéshozó fórum. Bevonja a széleskörű családot és a szignifikáns személyeket, ill. szakembereket Saját idő Cselekvési terv készül az igénybevehető források mentén Önkéntesség KÖSZ Alapítvány

A Cs.D.Cs. felépítése A facilitátor felkérése E lőkészítés Megbeszélés 1. AZ INFORMÁCIÓK MEGOSZTÁSA 2. PRIVÁT IDŐ 3. A TERV ISMERTETÉSE A megvalósítás felügyelete Utánkövetés KÖSZ Alapítvány

A CsDCs előkészítése 20 pártfogó képzése  15 fő elkezdi  12 fő facilitál Feltérképezés és kapcsolat Egyeztetés, megkeresés, tájékoztatás: 24 fő szabadulás után, 4 fő BV-ben. Fő problémák: Kábítószer, alkohol, konfliktusos családi háttér, alacsony iskolázottság, képzettség hiánya, megszakadt családi kapcsolatok, folyamatban lévő ügyek, motiválatlanság. KÖSZ Alapítvány

Megbeszélés (17 eset) Bevont családok és barátok (74 fő) –Szégyen, konfliktus, érzelmek Segítő szakemberek (15 fő) –Információ, minta, lehetőség, remény Konkrét vállalások (21 fő) –Megosztott felelősség: egyén- hozzátartozók –Kontroll és támogatás a csoporttól KÖSZ Alapítvány

A családok döntései KÖSZ Alapítvány

Eredmények Az esetek többségében, a biztosított saját idő alatt a család kidolgozta a tennivalókat. Azonnali eredmények: –Kapcsolat létesítése a szakemberekkel –Kommunikáció elősegítése a családon belül –A család (mint áldozat) szükségleteinek megfogalmazása. Félelmek feldolgozása. –Motiváció a kezelésre és segítségkérésre –Szakemberek közötti együttműködés –A tisztelet, elismerés és elfogadás megélése –Együttműködés a családon belül KÖSZ Alapítvány

A módszer alkalmazásának jellemzői Alapos tervezést, szervezést és időt igényel Az ‘utaló’ konkrét elvárásának fontossága Az alkalmasság megállapítása team munkában A résztvevők megfelelő felkészítése kritikus Nagyobb hatékonyság a szabadulás előtt (10 hozzátartozó elégedettségi vizsgálata alapján) Szükséges a facilitátor/ pártfogó szerep- és szemléletváltása. KÖSZ Alapítvány

Következtetések A projekt mutatói igazolják a resztoratív eljárásokhoz fűzött reményeket A módszer jövőbeni alkalmazása, fejlesztése és fenntarthatósága érdekében további képzési és gyakorlási lehetőségekre van szükség. Az eddigi megbeszélések és az utánkövetések elemzésével közelebb kerülünk a reszocializációs hatások megállapításához. KÖSZ Alapítvány

Kérdések? Együttműködési lehetőségek: Vélemények: Köszönöm megtisztelő figyelmüket! KÖSZ Alapítvány