Gazdasági kérdések 1.: Vezetékes energiahordozók

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALADÓ PÉNZÜGYEK 1. előadás
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Energetikai gazdaságtan
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
Rózsa Andrea – Csorba László
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Modellezés a számvitelben
beruházásfinanszírozás
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Vállalati pénzügyek alapjai
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
© Gács Iván BME Erőművek Új erőmű belépése a rendszerbe 1.
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
A példák cash-flow számítására :
Energetikai gazdaságtan
Villamosenergia-termelés (és elosztás) Dr
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
Energiaszállítás készítette: Dékány Eszter
A KULCSI SZÉLERŐMŰ MŰKÖDÉSI TAPASZTALATAI április 20. RENEXPO 2007 Stelczer Balázs EMSZET KFT
MUNKA-TERMELÉKENYSÉG
Minek van értékcsökkenése?
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
Kapcsolt energiatermelés az új szabályozási környezetben Rudolf Viktor elnök, MKET Távhőszolgáltatási konferencia MaTáSzSz május Pécs.
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
Fazakas Gergely Részvények árazása
12. témakör Gazdasági kérdések 2.: Tulajdon, árak, liberalizáció.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal Energiakonferencia Budapest Mariott Hotel, január 20. A VILLAMOSENERGIA- ÉS A FÖLDGÁZ-PIAC.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Villamos energetika I. Dr
IV. Terjeszkedés 2..
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
A termelés költségei.
Energetikai gazdaságtan
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Decentralizált energiaellátás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
A termelés költségei.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Város energetikai ellátásának elemzése
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
Vállalati pénzügyek alapjai
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Gazdasági kérdések 1.: Vezetékes energiahordozók 11. témakör Gazdasági kérdések 1.: Vezetékes energiahordozók

Tartalom 1. Költségek, árak, beruházási döntések 2. Vezetékes energiahordozók 1. Földgáz 2. Villamos energia 3. Távhő

Költségek, árak, beruházási döntések 7.1. Költségek, árak, beruházási döntések

Alapfogalmak Költségek (C): Az előállítás (termelés, szállítás, felhasználás) bemenő elemeinek (tőke, tüzelőanyag, energia) pénzben kifejezett értéke. Állandó (fix) költségek (Ca): azok a költségek, amelyek nem vagy csak kismértékben függnek az energia mennyiségétől, azaz a szolgáltatás alatt viszonylag állandók. Változó költségek (Cv): azok a költségek, amelyek az energiaszolgáltatással együtt változnak. Feltáratlan (rejtett) költségek: olyan költségek, melyek a múltban merültek fel és nem tárhatók fel. Árbevétel (I): egy időszakban (naptári évben) elért értékesítés árbevétele. Nyereség/veszteség (P): egy időszakban (naptári évben) az árbevételek és a költségek különbsége. Határköltség (energetika: növekményköltség): egy cselekvési változat eredményét a költségek (C) és a hozzátartozó naturália (energia) változásának hányadosaként (ΔC/ΔE) kifejező mutató.

1. Az energiaellátás költsége és ára Az energiaellátó vállalatok két meghatározó költsége: a rendszer és berendezéseinek elhasználódási költsége, a rendszer értékcsökkenése (az egyéb állandó (dolgozók munkabére, járulékai, vezetéssel, elszámolással, kutatással kapcsolatos) költségeket vizsgálatainknál nem vesszük figyelembe); szolgáltatott energia költsége. Az energiaellátás két meghatározó árbevétele: a lekötött kapacitás után fizetett ún. teljesítménydíj, a szolgáltatott energia ára. Elvileg költségfedezeti ár, max. 8-os eszközarányos nyereséggel.

1.1.1. Állandó költség Az értékcsökkenés (amortizáció) az állóeszközök (energiarendszer berendezései) fizikai (elhasználódás) és funkcionális vagy erkölcsi (igény- követelményváltozás) kopása mértékében beálló értékcsökkenése, és a pótláshoz (újralétesítéshez) szükséges alapok képzése. Tehát az értékcsökkenés két vetületét kell figyelembe venni: a berendezések, a rendszer összértéke csökken, mert elhasználódik vagy avul, mert az idő múlik (valódi értékcsökkenés), a berendezések pénzügyileg nyilvántartott értékcsökkenési leírása (könyv szerinti érték). A valódi és a könyv szerinti érték általában nem azonos az üzembe helyezés pillanatában. Az élettartam alatt nem is szükséges, hogy a valódi és a könyv szerinti érték azonos legyen. Az értékcsökkenési leírásra, mint termelési költségre a nyereségszámításnál (adózásnál) van szükség. A beruházási alternatívák értékelésénél a valódi érték, valamint a beruházás megtérülése és hozama érdekes.

1.1.1.1. Beruházási költség Az energetikai létesítmények beruházása hosszú ideig tart, a költségek több éven (n=-m – 0) keresztül merülnek fel: könyv szerinti érték (a tényleges költségek összege, mely tartalmazza az inflációt is): valódi érték (a beruházásra fordított pénznek milyen átlagos hozamot (i) kell, eredményeznie):

1.1.1.2. Könyv szerinti érték A lineáris leírási hányad (αk) és hány évet alatt kell leírni (nk) a számviteli törvényben rögzített. Az energiarendszer könyv szerinti értéke az n=j-ik évben: Az energiarendszerben gyakori a bővítés, felújítás, a beépülő új berendezések korszerűbbek, ezért drágábbak, mint a meglévők. Az új berendezések az üzembe helyezésük (aktiválásuk) évében növelik a rendszer könyv szerinti értékét (pl. az n=l-ik évben Blo beruházási költségű berendezéssel bővül a rendszer), a könyv szerinti érték:

Könyv szerinti érték A következő j=l+1-ik évben már ez a könyv szerinti érték csökken a leírási hányadnak megfelelően:

1.1.2. Karbantartási költség Az új berendezések létesítése mellett gyakoribb a régi berendezések karbantartása. Minél öregebb a rendszer, annál nagyobb a karbantartás igénye. Minden évben összegezhető a karbantartásra fordított költség: A felújítások lényegében karbantartások. A felújításoknál döntés kérdése, hogy a karbantartási költségek közé vagy a beruházási költségek közé sorolják. Általában a fő berendezések felújítása inkább beruházás, míg a segédberendezéseké inkább karbantartás.

1.1.3. Évi állandó költség ahol az i-ik évben Bki a rendszer könyv szerinti értéke [Ft], αk számviteli leírási kulcs [%/év], CTMK karbantartási költség [Ft/év], Cegyéb egyéb (bér és járulékai, vezetési, kutatás, stb) állandó költségek, általában max. 10-15 %.

1.1.4. Évi energiaköltség Az energiaköltség változó költség, és döntő részben a felhasznált tüzelőanyag költségével arányos, ezért tüzelőanyag (ma átfolyó) költségnek is nevezik. ahol Qü a felhasznált évi tüzelőhő mennyisége [GJ/év], pü a tüzelőanyag hőára [Ft/GJ]. Az egyes energiahordozók sajátosságainak figyelembe vétele!

1.1.5. Évi költség, egységköltség ahol Ef a fogyasztónál felhasznált energia.

1.2.1. Teljesítménydíj A teljesítménydíj elvileg az energiaellátás fogyasztókhoz való kiépítésének egyszeri beruházási költségét fedezi az értékcsökkenésen keresztül: Fogyasztócsoportokra:

1.2.1. Teljesítménydíj ahol pfcs az egyes fogyasztócsoportok teljesítménydíja [Ft/teljesítmény egység], Pf az egyes fogyasztók lekötött (maximális) teljesítménye [teljesítmény egység].

1.2.2. Energiadíj Az energiadíj elvileg az energiaellátás fogyasztókhoz való eljuttatásának folyamatos tüzelőanyag költségét fedezi (ma gyakran átfolyó költségnek is nevezik): ahol pE az energia fogyasztói ára [Ft/energiaegység], E fogyasztott energia [energiaegység/év]. Az egyes energiahordozók sajátosságainak figyelembe vétele!

1.1.3. Árbevétel ahol P (profit) a nyereség, melyet a vezetékes energia törvényeink max. 8 %-os eszközarányos nyereségként rögzítenek, azaz

Az energiaellátás fedezeti diagramja

1.2. Beruházási döntések A beruházási döntés több lehetséges beruházási alternatíva közül egy vagy néhány kiválasztását igényli. Beruházási döntést igényel a meglévő és már elhasznált berendezés cseréje, sőt az innováció (a régi technológia újjal való felcserélése) is. Az innovációs döntés a legnehezebb, mert a meglévő berendezés még működik, s a cserével járó rejtett költségeket (pl. leszerelés, tartalékba állítás) is el kell fogadni. Mindegyik beruházásnál azonosak a kérdések: Megtérül-e a beruházás? Mikor? Mennyi lesz a hozama?

1.2. Beruházási döntések A beruházás értékelését tárgyilagosan és mennyiségi alapon kell elvégezni. Erre azonban nincs mindig lehetőség. Sőt ha van, akkor sem mindig kerül rá sor. Számos esetben fontosabbak a szubjektív elemek, mint az adott beruházás során realizálható nyereség. A presztízs, a morál, a biztonság (fontos szempont az energetikában) mennyiségileg nehezen fejezhető ki. A nem mennyiségi közelítésmód fő hiányossága, hogy annak a lehetőségnek a választására bátorít, amely iránt a legnagyobb nyomást fejtik ki. De a mennyiségi értékelés nem mindig tudja helyettesíteni az intuitív vagy szubjektív szempontokat.

1.2. Beruházási döntések Egy beruházási döntésre az a jellemző, hogy nem lehet megfordítani. Ha rossz volt a döntés, annak a nyereség látja a kárát. Ha jó döntés született, a beruházás a várt idő előtt megtérül a többlettőkével együtt. A befektetett tőke visszatérül, ha T[visszatérülés éve]>T[lekötés éve].

Kamat, kamatszámítás Az idő és a pénz nem függetlenek egymástól. (A pénz mai értéke nem egyenlő az egy évvel ezelőtti pénz értékével, a ma meglévő pénzt ma lehet használni, pénzt lehet vele keresni.) A pénz használatáért fizetett (vagy kapott) összeg a kamat. A kölcsönadó tekintetében ez haszon vagy nyereség, míg a kölcsönvevőnél általában költség. A ma lekötött T tőke n év múlva tőkének felel meg, ahol i=I/100 relatív kamat (1/év), I kamat (%/év), melyet számos irodalom kalkulatív kamatlábnak nevez.

Kamat Az energetikai befektetéseknél a kamat alatt általában az inflációmentes, átlagos várható vagy megkövetelt nemzetgazdasági hozamot, a reálkamatot értik, amelynek értéke a nemzetközi gyakorlatban 6-15 % között (újabban a megújulókra 0-3 %) változik. Az energetikai befektetések megtérülési ideje általában hosszabb, mint az ipar egyéb szektoraié, de a hosszabb távon meglévő és általában folyamatosan növekvő igények miatt biztonságosabb. A nyugdíj- és életbiztosítók „kedvenc” befektetési területe.

1.2.1. A beruházások mennyiségi értékelése A beruházásról ma kell dönteni úgy, hogy a beruházás nyereséges legyen. Ezért a beruházási döntések – a jövőre vonatkozó bizonytalan ismeretek miatt – meghatározott kockázattal bírnak. Ennek a kockázatnak a csökkenését szolgálja a beruházások mennyiségi értékelése a dinamikus gazdaságossági mutatók alapján. A dinamikus gazdaságossági mutatók: Nettó jelenérték (Net Present Value, NPV), Megtérülési idő (Payback Period), Belső megtérülési Ráta (Internal Rate of Return).

1.2.1.1. Nettó jelenérték A beruházás döntésének (n=-m-ik év) időpontjára vonatkozó beruházási költségek (a beruházás megkezdése j=-m és üzembe helyezése j=0 között fellépő) a beruházás által elérhető bevételek (az állandó költség és a nyereség összege, a j=0 és a működés utolsó éve j=n között fellépő) jelenértéke (maradványérték nélkül, azaz az n-ik év végére a beruházás valódi értéke zérus), ahol a j-ik évben Bj a beruházás költsége [Ft/év], Caj az állandó költség [Ft/év], Pj nyereség [Ft/év], i kalkulatív kamatláb [1/év].

A jelenértéket vagy a kamatos kamattal Jelenérték számítás A jelenértéket vagy a kamatos kamattal vagy a diszkonttényezővel számítjuk attól függően, hogy a jelenértéket melyik évre határozzuk meg. Ha pl. a jelenértéket az üzembe helyezés évére (j=0) számítjuk, akkor a beruházási költségeket kamatos kamattal „felkamatoljuk”, a bevételeket a diszkonttényezővel „diszkontáljuk:

1.2.1.2. Megtérülési idő A beruházási költség i=0 kalkulatív kamatláb melletti visszatérülésének ideje, amely megmutatja, hogy a nettó jelenérték zérus értékénél a bevételekből a beruházási költség mennyi idő alatt térül vissza.

1.2.1.3. Belső megtérülési ráta Az a kalkulatív reálkamat, amelynél a működési ciklus (j=n üzemév alatt) a beruházási költség visszatérül .

A beruházás gazdaságossága A beruházás annál gazdaságosabb minél nagyobb a nettó jelenértéke (NPV) a beruházási döntésnél meghatározott évre, minél kisebb a megtérülési ideje n[i=0), minél nagyobb a belső megtérülési rátája i[j=n].

1.2.1.4. Egységköltség A hő- és villamosenergia-termelés beruházási döntéseinél elterjedten használják az egységköltség módszert. (lásd távhő és a villamos energia).

Vezetékes energiahordozók 7.2. Vezetékes energiahordozók

7.2.1. Földgáz

A földgázellátás gazdasági modellje

Gázértékesítő (GÉ, MOL Rt.), Gázszolgáltatók (GSZ), Gazdasági szereplők Gázértékesítő (GÉ, MOL Rt.), Gázszolgáltatók (GSZ), Különböző fogyasztócsoportok (fcs): lakossági fogyasztók (lf), nem lakossági (nlf), nagy fogyasztók (nf).

7.1. Gázértékesítő Beszerzési költségek: hazai termelés költsége: import költsége: termelés+import költsége: átlag egységköltség:

7.1. Gázértékesítő Hazai termelés egységára 12-14 [Ft/Nm3]. Importár 150-170 [USD/1000 Nm3], (200 Ft/USD → 30-34 Ft/Nm3] → 9 hónap késéssel követi a nyersolaj árváltozását. Jelenleg kb. 25 % hazai termelés, 75 % import, így a beszerzés egységköltsége 25,5-29,0 [Ft/Nm3].

7.1. Gázértékesítő Összes költség: Állandó költségek: szállítás (64-4 bar): tárolás: Üzemi költségek: Összes költség:

7.1. Gázértékesítő Árbevétel: teljesítménydíj: gázdíj:

7.1. Gázértékesítő Gázszolgáltatók felé (viszonteladói árszabás 1. kategória). Nagy fogyasztók felé (lásd szállítóvezetéki árszabás).

7.2. Gázszolgáltatók Beszerzési költségek a gázértékesítőtől: viszonteladói teljesítménydíj, viszonteladói gázdíj.

7.2. Gázszolgáltatók Összes költség: Állandó költségek: szállítás (4-1,03 bar): Üzemi költségek: Összes költség:

7.2. Gázszolgáltatók Árbevétel: teljesítménydíj: gázdíj:

7.3. Fogyasztók Lakossági, Nagy fogyasztók (gázértékesítőtől), Nem lakossági fogyasztók (gázszolgáltatóktól), Viszonteladás (liberalizált kereskedelem).

Lakossági földgázárak és árváltozások 2003-2004 [MEH]

A földgáz rendszerhasználat (legmagasabb) hatósági díjai (ÁFA nélkül) 2004.01.01-től [MEH]

Elosztási díjrendszer [MEH]

Tárolási díjrendszer [MEH]

Földgáz rendszerhasználati díjak (ÁFA nélkül) ill Földgáz rendszerhasználati díjak (ÁFA nélkül) ill. fajlagos költségek átlagos értéke 2004. januártól [MEH]

7.2.2. Villamos energia

A villamosenergia-ellátás gazdasági modellje

Gazdasági szereplők Közüzemű erőművek, Szállító (MVM Rt.), Független (nem közüzemű) áramtermelők, Áramszolgáltatók, Fogyasztók: lakossági, nem lakossági.

1.1. Közüzemű erőművek költsége Az egyes közüzemű erőműben a villamosenergia-termelés költsége: állandó költség: üzemköltség: összes költség: A villamosenergia-termelés átlagköltsége:

1.2. Közüzemű erőművek árbevétele Teljesítménydíj: Áramdíj (energiadíj): Erőmű: Villamosenergia-termelés átlagár:

Közüzemű erőművek teljesítmény- és áramdíja (2003.08.01.)

Független erőművek áramátvételi díja Átvételi kötelezettség megújuló energiából (geotermikus, nap, szél, biomassza vagy biogáz, hulladékhasznosító, nyomásejtő erőmű és 0,1-5 vízerőmű) MWe távhő termelt villamos energia: 23 Ft/kWh (2005.09.01-től) Átvételi kötelezettség (>5 MW víz, egyedi gázerőmű, 6-50 MWe nem távhő célú hőenergiával, 50 MWe-nál nagyobb távhő célú hőenergiával kapcsoltan) termelt villamos energia : csúcsidőszak: 16,90 Ft/kWh, völgyidőszak: 8,44 Ft/kWh, mélyvölgyidőszak: 8,44 Ft/kWh.

Független erőművek áramátvételi díja Átvételi kötelezettség a földgáz tüzelőanyagú <6 MWe, 6-50 MWe távhővel kapcsoltan termelt villamos energiára: Gázmotor (ηkapcsolt>75 %): csúcsidőszak: 25,40 Ft/kWh, völgyidőszak: 13,70 Ft/kWh, mélyvölgyidőszak: 3,00 Ft/kWh. Nem gázmotorral termelt (ηkapcsolt>65 %): csúcsidőszak: 24,10 Ft/kWh, mélyvölgyidőszak: 8,44 Ft/kWh. Nem földgáz tüzelőanyagú távhővel kapcsoltan termelt: csúcsidőszak: 24,40 Ft/kWh, völgyidőszak: 13,65 Ft/kWh,

Napszakok (nem munkanapokon a csúcsidőszak is völgyidőszak) Napszakok (zónaidők) Nyári időszámítás Téli időszámítás Csúcsidőszak nappali 08-14 óra között 07-13 óra között Csúcsidőszak esti 18-21 óra között 17-20 óra között Völgyidőszak reggeli 06-08 óra között 05-07 óra között Völgyidőszak nappali 14-18 óra között 13-17 óra között Völgyidőszak éjszakai 21-03 óra között 20-02 óra között Mélyvölgyidőszak 03-06 óra között 02-05 óra között

2. Szállító Költségek: Árbevétel: állandó: üzemi: összes: átvitel: rendszerirányítás: rendszerszintű szolgáltatás:

2. Szállító Átviteli hálózatot vételezésre, betáplálásra használó. Határkeresztezések (export-import) kiszállítás, beszállítás díja.

3. Áramszolgáltatók Költségek: Árbevétel: állandó: üzemi: összes: átvitel: rendszerirányítás: rendszerszintű szolgáltatás: lakossági fogyasztók: nem lakossági fogyasztók:

3. Áramszolgáltatók Árbevétel: A rendszerirányítási és rendszerszintű szolgáltatások díját a feljogosított fogyasztók fizetik. Minden díjat havonta kell fizetni.

3. Áramszolgáltatók Árbevétel nem lakossági és lakossági fogyasztóktól: teljesítménydíj: áramdíj:

Közüzemi villamosenergia-tarifák 2004 Közüzemi villamosenergia-tarifák 2004. január 1-től (közvetlen adók nélkül) [MEH]

Közüzemi villamosenergia-tarifák 2004 Közüzemi villamosenergia-tarifák 2004. január 1-től (közvetlen adók nélkül) [MEH]

Közüzemi villamosenergia-tarifák 2004 Közüzemi villamosenergia-tarifák 2004. január 1-től (közvetlen adók nélkül) [MEH]

Közüzemi villamosenergia-tarifák 2004 Közüzemi villamosenergia-tarifák 2004. január 1-től (közvetlen adók nélkül) [MEH]

Hatósági (legmagasabb) villamosenergia-átlagárak közvetlen adók (ÁFA, energiaadó) nélkül [MEH]

Általános villamosenergia-rendszerhasználati díjak ÁFA nélkül 2004 Általános villamosenergia-rendszerhasználati díjak ÁFA nélkül 2004. január 1-től [MEH]

Elosztási díj [MEH]

4. A villamosenergia-termelés egységköltsége Az erőmű több évig elhúzódó beruházásának tényleges költsége (tartalmazza az inflációt): Az erőmű beruházásának valódi értéke (a befektetett pénz várható hozama a beruházás ideje alatt): Interkaláris tényező (arányos a létesítés idejével):

4. A villamosenergia-termelés egységköltsége A beruházási költség valódi értéke a vetítési alapja az erőművek állandó költségének. A lineáris leírási hányad ahol a hazai energetikai gyakorlatban n=25 év (ma már az erőművek tervezett élettartama 50 év), s a kalkulatív kamatláb i=12 %. E két érték mellett αl=0,127, azaz 25 év alatt a beruházási költség 3,175-szörösét kell visszapótolni (a beruházás végén a maradványérték zérus). A hitelt adó bankok 5-13 év megtérülést várnak el. A hitel 15-30 % sajáterő és 85-70 % hitel.

4. A villamosenergia-termelés egységköltsége Az erőmű éves értékcsökkenése: amely a TMK költségekkel együtt adja az évi állandó költséget (hosszú évek átlagában αTMK=0,025):

4. A villamosenergia-termelés egységköltsége Az évi tervezett villamos energia mennyisége: ahol PBT az erőmű névleges teljesítménye, τcs a tervezett év kihasználási óraszám, mely az erőmű típusából (alap, menetrendtartó, csúcs) ismert: ahol a=Bo/PBT az erőmű fajlagos beruházási költsége [Ft/kWe], mely a korábbi és a nemzetközi gyakorlatból ismert.

Erőműtípusok fajlagos beruházási költsége

A kihasználási időtartam (τ) hatása ka-ra

Erőművek a=f(P)

Egységköltség összetevők

4. A villamosenergia-termelés egységköltsége A villamosenergia-termelés üzemköltsége: Üzemi egységköltsége: Egységköltsége:

4. A villamosenergia-termelés egységköltsége Alaperőmű: ka nagy, kü kicsi, Csúcserőmű: ka kicsi, kü nagy, Menetrendtartó: köztes. A VER-ben tudni lehet, hogy az adott időben milyen erőműtípust kell építeni a biztonságos igény kielégítése érdekében (Mo. jelenleg alaperőmű).

7.2.3. Távhő

A távhőellátás gazdasági modellje

Közüzemű erőművek (villamosenergia-termelés kapcsolt hőtermeléssel). Gazdasági szereplők Közüzemű erőművek (villamosenergia-termelés kapcsolt hőtermeléssel). Távhő-szolgáltató vállalat. Fogyasztók: lakossági, nem lakossági. Városonként eltérő, ármegállapítás Önkormányzat.

1.1. Közüzemű erőművek (GM által meghatározott távhődíj)

1.2. Távhőszolgáltató költsége Beruházási költség: Évi állandó költség:

1.2.1. Fűtőmű üzemköltsége ahol pü a felhasznált tüzelőanyag hőára [Ft/GJ], Qü a felhasznált tüzelőanyag mennyisége [GJ/év], kE a felhasznált és áramszolgáltatótól vásárolt villamos energia ára [Ft/kWh], E az áramszolgáltatótól vásárolt villamos energia mennyisége [kWh/év], a hőtermelés fajlagos tüzelőhő-felhasználása, a hőszállítás és a FHK-k (a hőveszteségek) fajlagos tüzelőhő-felhasználása, QF a fogyasztók hőmennyisége [GJ/év].

1.2.2. Fűtőerőmű üzemköltsége Állandó költség: Üzemköltség: DE a költségek két termékre a hőre és a villamos energiára vonatkoznak, melyek között a megosztás termodinamikai alapon nem lehetséges.

1.2.3. Távhőszolgáltató költsége ahol CKEQ a közüzemű erőművektől vásárolt távhő költsége, CFEQ a független fűtőerőművektől vásárolt távhő költsége.

1.3. A távhőszolgáltató árbevétele A lakossági fogyasztóktól rendelkezésre állási díj, míg a nem lakossági fogyasztóktól teljesítménydíj: A lakossági és nem lakossági fogyasztóktól hődíj:

1.3.1. Fűtőerőmű árbevétele a villamos energia és a távhő árbevételéből tevődik össze.

1.4. A távhő-termelés egységköltsége A FM, FE több évig elhúzódó beruházásának tényleges költsége (tartalmazza az inflációt): A FM, FE beruházásának valódi értéke (a befektetett pénz várható hozama a beruházás ideje alatt): Interkaláris tényező (arányos a létesítés idejével):

1.4. A távhő-termelés egységköltsége A beruházási költség valódi értéke a vetítési alapja a FM, FE állandó költségének. A lineáris leírási hányad ahol a hazai energetikai gyakorlatban n=25 év, s a kalkulatív kamatláb i=12 %. E két érték mellett αl=0,127, azaz 25 év alatt a beruházási költség 3,175-szörösét kell visszapótolni (a beruházás végén a maradványérték zérus).

1.4. A távhő-termelés egységköltsége A FM, FE éves értékcsökkenése: amely a TMK költségekkel együtt adja az évi állandó költséget (hosszú évek átlagában αTMK=0,025):

1.4. A távhő-termelés egységköltsége Az évi tervezett hő mennyisége: ahol a FM, FE névleges hőteljesítménye, τcs a tervezett év csúcskihasználási óraszám, mely a hőforrás típusából (alap, csúcs) ismert: ahol a=Bo/ a FM, FE fajlagos beruházási költsége [Ft/kWt], mely a korábbi hazai és nemzetközi gyakorlatból ismert.

1.4. A távhő-termelés egységköltsége A hőtermelés üzemköltsége: Fűtőmű: Fűtőerőmű: ahol a kapcsolt energiatermelés hőre vonatkozó fajlagos hőfelhasználása:

1.4. A távhő-termelés egységköltsége a kapcsolt energiatermelés teljes haszna a távhőn: a kapcsolt energiatermelés teljes haszna a villamos energián:

1.4. A távhő-termelés egységköltsége Üzemi egységköltsége: Egységköltsége:

1.4. A távhő-termelés egységköltsége Alaphőforrás (FE): ka nagy, kü kicsi, Csúcshőforrás (FK) : ka kicsi, kü nagy A THR-ben tudni lehet, hogy az adott időben milyen típust kell építeni a biztonságos igény kielégítése érdekében.

GT gáz-gőz FE és FK teljesítménye

GM FE és FK teljesítménye