EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés 2008. június 10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Az életminőség mérése Kelemen Rita
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Minimálbér és minimáljövedelem az Európai Unióban
A Nép Oldali Párt Akik változást, szebbet, jobbat, akarnak!
A társadalmi egyenlőtlenségek jellemzése Magyarországon
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VI. VÁNDORGYŰLÉS Adalékok a regionális.
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Big Mac Készítette: Szilágyi Marianna. Fő szempont: Melyik országban a legmegtérülőbb a munkával töltött idő? 16 ország adatainak összehasonlítása és.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés szeptember 19.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Gyermekszegénység Magyarországon
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
WORKCARE SYNERGIES – findings from EU research – EU 7th Framework Programme -
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
Életminőség és társadalmi egyenlőtlenségek Dr. Fábián Gergely.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Varga Mihály október 4. Versenyfutás az idővel?
Kifelé vagy befelé? Varga Mihály /2006. május 5./ /2006. május 5./
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Európa regionális földrajza
Túl alacsony-e Magyarországon kórházi ágyak száma?
A Balti államok demográfiai problémáinak hatása a gazdaságra Készítette: Rigó Áron.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Magyar versenyképesség 2017
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Európai Uniós ismeretek
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés június 10.

Cél: átfogó képet adni a kibővült Európai Unió társadalmi folyamatairól Adatok: Eurostat EU-SILC és más európai statisztikai források Ambíció: társadalompolitikai fókuszú nyomon követő jelentések a jövőben is Tartalomjegyzék 2008: Demográfiai folyamatok (Gábos András-Kopasz Mariann) Foglalkoztatottság (Horváth Hedvig) Jövedelem eloszlás (Medgyesi Márton) Lakáshelyzet és anyagi életkörülmények (Bernát Anikó-Fábián Zoltán) Sajátosságok: Össz-európai szemlélet Újfajta indikátorok Társadalompolitikai következtetések

A műhelybeszélgetés meghívott résztvevői: Simor András (Magyar Nemzeti Bank, elnök) Kovács Álmos (Pénzügyminisztérium, szakállamtitkár) Palócz Éva (Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgató) Vértes András (GKI Gazdaságkutató Zrt, elnök)

Jövedelem eloszlás az EU-ban és az EU országaiban.. ahogy az Európai Társadalmi Jelentés ezt bemutatja

Témák: 1. Jövedelmi egyenlőtlenségek és szegénység az EU országaiban 1.1 Országok sorrendje az egyenlőtlenségek mértéke szerint 1.2.Országok sorrendje a szegénység kiterjedése alapján 2. Összeurópai jövedelemeloszlás 2.1.Országok közötti jövedelmi különbségek 2.2.EU polgárok helye az összeurópai jövedelemeloszlásban 3. Az életkor, az iskolázottság és a foglalkoztatottság szerepe a jövedelemeloszlás meghatározódásában 3.1.Tényezők hatása az egyenlőtlenség mértékére 3.2. Tényezők hatása az egyenlőtlenségek változására

Jövedelemegyenlőtlenségek mértéke Európában Ország-sorrend Gini-együttható alapján: Magas egyenlőtlenség (Gini>30%): Portugália (41%), balti államok, dél-európai országok, angolszász országok, Lengyelország. Közepes egyenlőtlenség (25%<Gini<30%): nyugat-európai országok, Finnország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ciprus Alacsony egyenlőtlenség (Gini<25%): Svédország, Dánia és Szlovénia

Országok közötti egyenlőtlenségek A volt szocialista országok alkotják a legalacsonyabb átlagjövedelmű országok csoportját. Ezekben az országokban a legfelső tized él azon az életszínvonalon, amely a fejlett nyugat-európai országok esetében a középosztályt jellemzi. Luxemburgban több, mint ötszöröse az átlag- jövedelem, mint a legalacsonyabb életszínvonalú országban.

Jövedelemeloszlás Európában

Az egyenlőtlenségek meghatározói Módszertan: egyenlőtlenségek tényezőkre bontása Életkor (>5%): Észak-Európa és CY Iskolai végzettség (>15%): mediterrán országok (PT, CY, GR), volt szocialista országok (HU, LT, SI, PL), LU, IE Foglalkoztatás (>10%): balti és angolszász országok, FI, DK, BE, CZ

Fontosabb következtetések Magyarország a jövedelmi egyenlőtlenségek és relatív szegénység szempontjából az EU középmezőnyébe tartozik. A balti országokban és Lengyelországban nagyobb az egyenlőtlenségek mértéke, mint nálunk, Szlovéniában és Csehországban alacsonyabb. Az EU-ban a volt szocialista országokban a legalacsonyabbak az átlagjövedelmek: csak a leggazdagabb tized él az európai középosztály életszínvonalán (kivétel: Csehország és Szlovénia). Magyarországon és a többi kelet-európai országban az iskolázottság szerepe a legjelentősebb az egyenlőtlenségek alakításában. A foglalkoztatás hatása is számottevő, az életkor szerepe elhanyagolható.

A műhelybeszélgetés javasolt kérdései: 1.Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon csak a felső 10 % életszínvonala alakul az európai átlagnak megfelelően. Mik itt a perspekt í vák, hogyan nőhet ez az arány? 2. A TÁRKI adatai szerint az utóbbi 5 évben jelentősen csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek, elsősorban a felső középosztály terhére. Hogyan értékeli ezt a folyamatot? 3.Hogyan í télhető meg a különböző jövedelemtulajdonosok (vállalkozók, alkalmazottak, nyugdíjasok, eltartottak) egymáshoz viszonyított helyzete? 4. Mindenki egyetért azzal, hogy Magyarországon túl magas a jövedelemkoncentráció, és redisztribúció. Miként és miben a legsürgősebb a változás?