A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Az új Btk. egyes általános részi rendelkezései: a büntetési rendszer, kiemelten az új büntetések és intézkedések; a fiatalkorúakra vonatkozó szabályok.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Egészségügy Betegjogok.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Túl a mediáción - kitekintés a helyreállító igazságszolgáltatás szemléletének elterjedtségére Előadó: Fellegi Borbála Magyar Bíróképző Akadémia február.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Az Igazságügyi Szolgálat tevékenységének ismertetése
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
Büntetés-végrehajtási
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
„közbenső eljárás, vagy a Be. ügyészi szakasza X. Fejezet §
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Jogi személyek és büntetőjog
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Változások a szabálysértési jogban
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
Konfliktuskezelés - mediációval
Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.
dr. Hatvani Erzsébet Büntet-e a „büntető mediáció”,
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
Geskó Sándor A KÖZÖSSÉGI MEDIÁCIÓ GYAKORLATA
A Mediáció.

Mediation and Restorative Justice in Prison Settings Empirikus kutatás- OKRI Kísérleti modellprogram –Foresee Partnerek: Balassagyarmati Fegyház.
A büntetőeljárásról szóló évi XIX. törvény (Be. ) 2006
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Igazságügyi Hivatal.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
NOTES.
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
Együtt a roma diszkrimináció ellen (A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának tapasztalatai) Készítette: Dr. Wirth Károly mb. igazgató.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Tóth Mihály A közvetítői eljárás és a vádhalasztás bűnügyekben
A BÍRÓSÁGI SZERVEZET KIEMELT KODIFIKÁCIÓS JAVASLATAI
Az első fokú bíróság határozatai
Előadás másolata:

A közvetítői eljárás pártfogó felügyelői tapasztalatai Törzs Edit 2008. november 14.

Büntetőpolitikai kihívások A komplex büntetőjogi reform céljai Az alternatív büntetési formák kiszélesítése/A diverzió intenzívebb alkalmazása Bűnmegelőzési, büntetési és integrációs érdekek következetes érvényesítése A kettős nyomtávú büntetőpolitika érvényesítése a megsértett közösség és az áldozat érdekeinek érvényesítése A közösségi büntetések és intézkedések intenzívebb alkalmazása A közösségek bűnmegelőzésben vállalt aktív szerepvállalása A büntetőeljárás egyszerűsítése Költségcsökkentés

Közvetítői eljárás - a helyreállító igazságszolgáltatás egyik eszköze Bűncselekmény: nem elsősorban normasértés, hanem konfliktus, egy valódi személy, vagy a közösség megsértése Sértett érdekeinek előtérbe kerülése A jogkövetkezmény célja a sérelem jóvátétele Aktivitást vár el mind az elkövető, mind a sértett oldaláról Nem stigmatizál; célja az elkövető reintegrációja

A büntető ügyekben alkalmazható közvetítői eljárás definíciója a Bktv A büntető ügyekben alkalmazható közvetítői eljárás definíciója a Bktv.-ben A Bktv. 2. § (1) szerint: „A közvetítői eljárás a bűncselekmény elkövetésével kiváltott konfliktust kezelő eljárás, amelynek célja, hogy a büntetőeljárást lefolytató bíróságtól, illetőleg ügyésztől független, harmadik személy (közvetítő) bevonásával – a sértett és a terhelt (résztvevők) közötti konfliktus rendezésének megoldását tartalmazó, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a terhelt jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő – írásbeli megállapodás jöjjön létre.”

A mediáció alkalmazásának törvényi feltételei I. – Btk. Közvetítői eljárás alkalmazható - egyes személy elleni (Btk. XII. fejezet I. és III. cím), vagy - közlekedési (Btk. XIII. fejezet), vagy - vagyon elleni (Btk. XVIII. fejezet) bűncselekmény miatt indult büntetőeljárásban HA a cselekmény ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő.

A mediáció alkalmazásának törvényi feltételei II. – Btk. Kizáró okok - az elkövető többszörös vagy különös visszaeső, - a bűncselekményt bűnszervezetben követte el, - a bűncselekmény halált okozott, - a szándékos bűncselekményt az elkövető: a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt, a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a szabadságvesztés végrehajtásának befejezése előtt, próbára bocsátás, vagy vádemelés elhalasztásának tartama alatt követte el.

A mediáció alkalmazásának törvényi feltételei III. – Be. A büntetőeljárási törvény szabályai: A Be. 221/A. § (3) alapján az ügy közvetítői eljárásra utalható, ha a gyanúsított a nyomozás során beismerő vallomást tett, a gyanúsított vállalja, és képes a sértett kárát megtéríteni vagy a bűncselekmény káros következményeit más módon a sértettnek jóvátenni, a gyanúsított és a sértett is hozzájárult a közvetítői eljárás lefolytatásához, valamint - a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel a bírósági eljárás lefolytatása mellőzhető, vagy megalapozottan feltehető, hogy a bíróság a tevékeny megbánást a büntetés kiszabása során értékelni fogja.

Kik járnak el mediátorként? Erre a feladatra külön kiképzett pártfogó felügyelők (jelenleg 70 fő) 2008-tól az Igazságügyi Hivatallal szerződött, képzett ügyvédek (jelenleg 42 fő) Mindenkinek mentori rendszer, továbbképzés

A közvetítői eljárás folyamata bíróság vagy ügyész kérhet pártfogó felügyelői véleményt, emellett kötelezően meghallgatja a feleket, kéri hozzájárulásukat ügyészi határozat vagy bírói végzés a büntetőeljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásáról (a felfüggesztés időtartama max. 6 hónap) A megyei hivatalhoz érkezést követően az illetékesség vizsgálata, szükség szerint hiánypótlás, kapcsolatfelvétel a felekkel, a terhelt és a sértett személyes találkozásának előkészítése. 15 napon belül ki kell tűzni az első közvetítői megbeszélés időpontját, és arra az alapvető tájékoztatást is tartalmazó idézést kell küldeni. 1.

a megállapodás megkötése A közvetítői eljárás folyamata MEDIÁCIÓS ÜLÉS közvetítői megbeszélés, amelyen terhelt és sértett is személyesen jelen van a megállapodás megkötése ha ez megszületik, írásba kell foglalni, a jelenlévő felek kapnak belőle 2.

A mediátor szerepe Pártatlan, nem hoz döntést, nem ad tanácsot Kérdésekkel segíti a felek kommunikációját A felek közötti kommunikáció minőségét változtatja meg Segíti a feleket érzelmeik és szükségleteik megfogalmazásában Bizalmat épít Megállapodás realitáskontrollja Megállapodás utánkövetése

A mediációs ülés folyamatának áttekintése Első szakasz: Bevezetés Második szakasz: Megszakítás nélküli idő Harmadik szakasz: Eszmecsere Negyedik szakasz: Megállapodás kidolgozása Ötödik szakasz: A megállapodás megírása Hatodik szakasz: Az ülés lezárása

Néhány módszertani tapasztalat a mediációs ülésekről Beismerő vallomás és felelősségvállalás Kártérítés vagy jóvátétel? Mediáció nem természetes személy sértettekkel Mediáció fiatalkorúakkal

3. A közvetítői eljárás folyamata (folytatás) A megállapodásban foglaltak teljesítése, vagy a teljesítés megkezdése a befejezéstől számított 15 napon belül jelentés (+ megállapodás) küldése az ügyet közvetítői eljárásra utaló ügyésznek vagy bírónak, a sértettnek, a terheltnek, képviselőiknek A közvetítő (hosszabb teljesítés esetén a pártfogó felügyelő) ezt követően is figyelemmel kíséri a megállapodásban foglaltak teljesítését. Ha a terhelt nem teljesít, vagy a sértett magatartása miatt nem lehet teljesíteni, erről a közvetítő az ügyészt vagy a bíróságot értesíti. 3.

Tevékeny megbánás – Btk. A sikeres mediáció: Büntethetőséget megszüntető ok: Felnőtt korúaknál a max. 3 évi szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények esetében Fiatalkorúaknál a max. 5 évi szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények esetében 2. A büntetés korlátlanul enyhíthető: Felnőtt korúaknál a min. 3 max. 5 évi szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények esetében

Terheltek és sértettek elégedettsége 1580 vizsgált kérdőív; külön sértett, terhelt Harmaduk hallott korábban a mediációról Előzetes tájékoztatással való elégedettség – 96,3% Voltak-e zavaró körülmények – 12% Mennyire volt elégedett a közvetítő munkájával – 95,7% Mennyire felelt meg érdekeinek az eljárás – S: 97,5% T: 96%

Mediátorok tapasztalatai A válaszadók ügyeinek 78%-ában született megállapodás – sikertelenség oka legtöbbször az elkövető távolmaradása Kevés azon megállapodások száma, amely túlmutat a bocsánatkérésen és az anyagi jóvátételen Az első évben problémát a tapasztalat hiánya jelentette – ebben segített a mentori rendszer, képzések, konzultációs lehetőség Társszervekkel való kapcsolat jó, de jónak tartanának közös képzéseket, több közös szakmai rendezvényt Javaslatok: felfüggesztési határidő, mediációra utalható bűncselekmények körének szélesítése Általános visszajelzés: kihívás, sok sikerélmény, pozitívan nyilatkoztak a módszerről

Hogyan járul hozzá a mediáció a büntetőeljárások gyors befejezéséhez? Az ügyek 80%-át már az ügyészségi szakban mediációra utalják (2008) A legfeljebb 6 hónapos felfüggesztési határidőn belül az ügyek 80 %-ában születik megállapodás. A megállapodással végződő ügyek felében a megállapodás a felfüggesztést követő 2 hónapon belül megszületik. A vizsgált megállapodások több mint 80%-a a felfüggesztés időtartamán belül teljesült is. A vizsgált ügyek 80%-ában a megállapodás létrejöttétől számított 3 hónapon belül sor került a büntetőeljárás megszüntetésére.

Megállapodások vizsgálata Túlsúlyban az anyagi jóvátételt tartalmazó megállapodások. A kutatásban 300 olyan megállapodás elemzése, amelyekben szerepelt nem anyagi jóvátétel. Típusok: 1.) szimbolikus gesztusgyakorlás 2.) kapcsolat lezárására vonatkozó megállapodás 3.) a személyes kapcsolat javítása 4.) az eredeti állapot helyreállítása 5.) a sértett valamely egyéb szükségletét kielégítő megállapodások

Néhány statisztikai adat 2008. I. félévéről

2008. első félév összes érkezett ügyek száma megyei bontásban

Érkezett ügyek száma havonta

Megállapodások teljesülése a 2008. első félévében befejezett ügyekben

Köszönöm a figyelmet! torzse@pjsz.gov.hu