Igazságügyi Hivatal TÁMOP 5.6.2. Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató 2009. július 15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Dr. Hatvani Erzsébet, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója
AZ ÁLDOZATSEGÍTÉS HELYZETE
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
A közérdekű munka büntetés végrehajtása és
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
az áldozatokért és a tettesekért
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
ÁLLAMI ÁLDOZATSEGÍTÉS A GYAKORLATBAN Budapesti Szociális Forrásközpont TÁMOP Projekt - Tapasztalatcsere Fórum - ( március 7.)
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Dr. Ádám Adrienn igazgató
Alapfeladatok és fejlesztések az Áldozatsegítő Szolgálat munkájában
„TEtt program az áldozatokért és a tettesekért”
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
Reintegrációs tanácsadó munkakör
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Az Igazságügyi Szolgálat tevékenységének ismertetése
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A PÁRTFOGÓ FELÜGYELŐI SZOLGÁLAT
Miben ugyanaz, miért más?
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
Büntetés-végrehajtási
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT
Változások a szabálysértési jogban
Az Igazságügyi Hivatal helye, szerepe a családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatok segítésében Dr. Triznay Gabriella Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal.
MindenGyerek Budapest
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Szociálpolitikai keretek
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Igazságügyi Hivatal.
Együtt a roma diszkrimináció ellen (A Baranya Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának tapasztalatai) Készítette: Dr. Wirth Károly mb. igazgató.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
ÁLDOZATSEGÍTÉS MAGYARORSZÁGON „LEVENDULA” Az aktív időskor szabadegyeteme október 19.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Jász –Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat tevékenységének bemutatása Dr. Berkó Attila JNSZ. Megyei Kormányhivatal Igazságügyi.
Előadás másolata:

Igazságügyi Hivatal TÁMOP Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató július 15.

TÁMOP Előkészítő szakasz TÁMOP Előkészítő szakasz A munkacsoportok által kidolgozott modellprogramok megalapozták a Hivatal fejlesztési terveit.

A Pártfogó Felügyelői Szolgálat Hivatásos pártfogói rendszer Magyarországon 1970 óta létezik július 1-jétől az Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt, egységes Pártfogó Felügyelői Szolgálat jött létre. Egy szervezetben működik az addig külön rendszerben lévő, a fiatalkorú és a felnőtt korú elkövetőkkel foglalkozó pártfogói tevékenység. A pártfogók feladata: a pártfogolt ellenőrzésével, irányításával az ismételt bűnelkövetés megakadályozása, támogatás, tanácsadás, tájékoztatás segítség nyújtása a bűnelkövetők reintegrációjához, reszocializációjához.

A Pártfogó Felügyelői Szolgálat Alaptevékenysége A évben folyamatban volt ügyek, ügycsoportok szerinti bontásban (összesen: ügy) Környezettanulmány készítése: A büntetőeljárás egyik bizonyítási eszköze, a szabadságvesztés büntetés végrehajtásához mint szakmai vélemény kapcsolódik. A nyomozóhatóság, vagy a büntetés-végrehatási intézet elrendelésére készül. (összesen: ; az ügyek 18%-a). Környezettanulmány készítése: A büntetőeljárás egyik bizonyítási eszköze, a szabadságvesztés büntetés végrehajtásához mint szakmai vélemény kapcsolódik. A nyomozóhatóság, vagy a büntetés-végrehatási intézet elrendelésére készül. (összesen: ; az ügyek 18%-a). Pártfogó felügyelői vélemény készítése: Az ügyész vagy a bíróság elrendelésére készült, javaslatot is magába foglaló kvázi szakértői vélemény. (összesen: 3 678; az ügyek 5%-a) Pártfogó felügyelői vélemény készítése: Az ügyész vagy a bíróság elrendelésére készült, javaslatot is magába foglaló kvázi szakértői vélemény. (összesen: 3 678; az ügyek 5%-a) A közérdekű munka végrehajtásának szervezése és ellenőrzése: A munkahelyek felkutatása, a büntetés letöltésének szervezése, a végrehajtás folyamatos ellenőrzése, javaslatok megtétele, pl. szabadságvesztésre történő átváltoztatásra. (összesen: ; az ügyek 21%-a) A közérdekű munka végrehajtásának szervezése és ellenőrzése: A munkahelyek felkutatása, a büntetés letöltésének szervezése, a végrehajtás folyamatos ellenőrzése, javaslatok megtétele, pl. szabadságvesztésre történő átváltoztatásra. (összesen: ; az ügyek 21%-a) A büntetőügyekben alkalmazott közvetítői eljárás/mediáció: A mediációt, mint konfliktuskezelő módszert, január 1-jétől lehet alkalmazni a büntetőeljárásokban is, bizonyos személy elleni, közlekedési és vagyon elleni bűncselekmény elkövetője ügyében. Az ügyész, vagy a bíróság a sértett és a terhelt kérelmére utalhatja közvetítői eljárásra az ügyet. A pártfogó felügyelők mellett ügyvédek is végezhetnek közvetítői feladatokat január 1-jétől. (összesen: 3 669; az ügyek 4%-a) A büntetőügyekben alkalmazott közvetítői eljárás/mediáció: A mediációt, mint konfliktuskezelő módszert, január 1-jétől lehet alkalmazni a büntetőeljárásokban is, bizonyos személy elleni, közlekedési és vagyon elleni bűncselekmény elkövetője ügyében. Az ügyész, vagy a bíróság a sértett és a terhelt kérelmére utalhatja közvetítői eljárásra az ügyet. A pártfogó felügyelők mellett ügyvédek is végezhetnek közvetítői feladatokat január 1-jétől. (összesen: 3 669; az ügyek 4%-a) A pártfogó felügyelet végrehajtása: Célja, hogy az ügyészség vagy bíróság által alkalmazott büntetés vagy intézkedés mellett, meghatározott próbaidő alatt, az elkövető következetes ellenőrzésével és támogatásával csökkenjen a bűnismétlés veszélye. (összesen: ; az ügyek 48%-a) A pártfogó felügyelet végrehajtása: Célja, hogy az ügyészség vagy bíróság által alkalmazott büntetés vagy intézkedés mellett, meghatározott próbaidő alatt, az elkövető következetes ellenőrzésével és támogatásával csökkenjen a bűnismétlés veszélye. (összesen: ; az ügyek 48%-a) Utógondozás: Célja, hogy a szabadságvesztés vagy a javítóintézeti nevelés végrehajtása alatt, továbbá a szabadságvesztésből szabadulás, illetve a javítóintézeti nevelésből való elbocsátás után az utógondozott önkéntes kérelmére a pártfogó felügyelő támogatást nyújtson a reintegrációhoz és az ehhez szükséges szociális feltételek megteremtéséhez. (összesen: 3 486; az ügyek 4%-a) Utógondozás: Célja, hogy a szabadságvesztés vagy a javítóintézeti nevelés végrehajtása alatt, továbbá a szabadságvesztésből szabadulás, illetve a javítóintézeti nevelésből való elbocsátás után az utógondozott önkéntes kérelmére a pártfogó felügyelő támogatást nyújtson a reintegrációhoz és az ehhez szükséges szociális feltételek megteremtéséhez. (összesen: 3 486; az ügyek 4%-a)

Kalocsa, Komika telephely előtte és utána

TÁMOP A Pártfogó Felügyelői Szolgálat fejlesztési tervei Közérdekű munka büntetés: csoportos letöltés alkalmazásának módszertani megalapozása, egyéni letöltés hatékonyságának növelése, új munkahelyek bevonása csoportos letöltés alkalmazásának módszertani megalapozása, egyéni letöltés hatékonyságának növelése, új munkahelyek bevonása a helyi közösségi felelősségvállalás erősítése, közösségi jóvátételi elemek megjelenésének erősítése a helyi közösségi felelősségvállalás erősítése, közösségi jóvátételi elemek megjelenésének erősítése munkaerő piaci tanácsadás munkaerő piaci tanácsadás Közösségi foglalkoztatók: egyéni tanácsadások (pszichiátriai, munkaügyi, stb.) egyéni tanácsadások (pszichiátriai, munkaügyi, stb.) külön magatartási szabályként is előírható csoportos foglalkozások (szociális készségfejlesztési, önismereti, munkaerő-piaci tréningek, erőszakmentes konfliktus kezelési módszerek) külön magatartási szabályként is előírható csoportos foglalkozások (szociális készségfejlesztési, önismereti, munkaerő-piaci tréningek, erőszakmentes konfliktus kezelési módszerek) közösségi tér, hasznos szabadidő eltöltés közösségi tér, hasznos szabadidő eltöltés önkéntesek, kortárssegítők közreműködése önkéntesek, kortárssegítők közreműködése Intenzív utógondozás: önkéntes alapon kérhető, a bv. és a javító intézetben, illetve szabadulás/elbocsátás után, önkéntes alapon kérhető, a bv. és a javító intézetben, illetve szabadulás/elbocsátás után, kliensi szükséglet és a körülmények felmérésén alapuló egyénre szabott kezelés kliensi szükséglet és a körülmények felmérésén alapuló egyénre szabott kezelés joghallgatók, szociális munkás- pedagógus vagy egyéb felsőfokú intézmények hallgatóinak bevonása joghallgatók, szociális munkás- pedagógus vagy egyéb felsőfokú intézmények hallgatóinak bevonása csoportos foglalkozások tartása a büntetés-végrehajtási intézetekben (pl. munkaerőpiaci tréning, erőszakmentes konfliktus kezelés) csoportos foglalkozások tartása a büntetés-végrehajtási intézetekben (pl. munkaerőpiaci tréning, erőszakmentes konfliktus kezelés) helyreállító szemléletű programok (pl. Családi Döntéshozó Csoport Konferencia) helyreállító szemléletű programok (pl. Családi Döntéshozó Csoport Konferencia)

Az Áldozatsegítő Szolgálat alaptevékenysége A bűncselekmény áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló évi CXXXV. törvény értelmében a bűncselekmények áldozatai számára tudnak az áldozatsegítő szolgálatok segítséget nyújtani. Az Áldozatsegítő Szolgálat évben folyamatban volt ügyei, ügycsoportok szerinti bontásban. (összesen: ügy) A törvény rendelkezése értelmében a Magyar Köztársaság területén bűncselekmény áldozatává vált személyeknek ingyenes, gyors és szakszerű tájékoztatást kell kapniuk az előállt helyzetben felmerülő nehézségeik megoldása érdekében. (összesen: 4 359; az ügyek 33%-a) A törvény rendelkezése értelmében a Magyar Köztársaság területén bűncselekmény áldozatává vált személyeknek ingyenes, gyors és szakszerű tájékoztatást kell kapniuk az előállt helyzetben felmerülő nehézségeik megoldása érdekében. (összesen: 4 359; az ügyek 33%-a) Az áldozat az általános tájékoztatáson túl igényt tarthat a szolgálat segítségére érdekeinek érvényesítése céljából is. Személyre szabott felvilágosítást kell kapnia alapvető jogairól és az őt megillető egészségügyi, biztosítási és szociális ellátásokról. (összesen: 2 566; az ügyek 19%-a) Az áldozat az általános tájékoztatáson túl igényt tarthat a szolgálat segítségére érdekeinek érvényesítése céljából is. Személyre szabott felvilágosítást kell kapnia alapvető jogairól és az őt megillető egészségügyi, biztosítási és szociális ellátásokról. (összesen: 2 566; az ügyek 19%-a) Ha az áldozat ügyének további intézése szakjogászi közreműködést kíván, akkor az áldozatsegítő szolgálat köteles őt az Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatához irányítani. (összesen: 503; az ügyek 4%-a) Ha az áldozat ügyének további intézése szakjogászi közreműködést kíván, akkor az áldozatsegítő szolgálat köteles őt az Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatához irányítani. (összesen: 503; az ügyek 4%-a) A bűncselekmény áldozatának azonnali pénzügyi segélyre lehet szüksége annak érdekében, hogy legalapvetőbb szükségleteit fedezni tudja (szállás, ruhanemű, utazás, élelmiszer, gyógyszer stb.). (összesen: 5 467; az ügyek: 41%-a, 141,5 millió Ft összegű kifizetés) A bűncselekmény áldozatának azonnali pénzügyi segélyre lehet szüksége annak érdekében, hogy legalapvetőbb szükségleteit fedezni tudja (szállás, ruhanemű, utazás, élelmiszer, gyógyszer stb.). (összesen: 5 467; az ügyek: 41%-a, 141,5 millió Ft összegű kifizetés) A szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatait állami kárenyhítés is megilleti. Az egyösszegű vagy járadék formájában nyújtható anyagi támogatás a társadalom szolidaritását hivatott kifejezni. (összesen: 359; az ügyek 3%-a; 30,4 millió Ft összegű kifizetés) A szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatait állami kárenyhítés is megilleti. Az egyösszegű vagy járadék formájában nyújtható anyagi támogatás a társadalom szolidaritását hivatott kifejezni. (összesen: 359; az ügyek 3%-a; 30,4 millió Ft összegű kifizetés)

TÁMOP Az Áldozatsegítő Szolgálat fejlesztési tervei 24 órás diszpécserszolgálat: 24 órán keresztül ingyenesen hívható szám 24 órán keresztül ingyenesen hívható szám Miskolc, 12 fő, szociális végzettséggel Miskolc, 12 fő, szociális végzettséggel feladatai: szűr, tájékoztat, mozgósítja a külső ellátórendszert, továbbirányít (pl. áldozatsegítőhöz, önkénteshez, krízis mobil) feladatai: szűr, tájékoztat, mozgósítja a külső ellátórendszert, továbbirányít (pl. áldozatsegítőhöz, önkénteshez, krízis mobil) Önkéntesek rendszere: az Áldozatsegítő Szolgálat jelzése alapján az áldozat felkeresése (munkaidőben) az Áldozatsegítő Szolgálat jelzése alapján az áldozat felkeresése (munkaidőben) diszpécserszolgálat jelzése alapján az áldozat felkeresése (munkaidőn kívül) diszpécserszolgálat jelzése alapján az áldozat felkeresése (munkaidőn kívül) kríziskezelés kríziskezelés tájékoztatás az áldozatnak tájékoztatás az áldozatnak nyomtatványok kitöltéséhez, továbbításához segítségnyújtás nyomtatványok kitöltéséhez, továbbításához segítségnyújtás bűncselekménnyel összefüggő problémák rendezéséhez segítségnyújtás (érdekérvényesítés) bűncselekménnyel összefüggő problémák rendezéséhez segítségnyújtás (érdekérvényesítés)Pszichológus: közös ügyfélfogadás a jogász áldozatsegítőkkel közös ügyfélfogadás a jogász áldozatsegítőkkel az áldozatok krízisintervenciós ellátása az áldozatok krízisintervenciós ellátása áldozatok számára csoportos terápia biztosítása áldozatok számára csoportos terápia biztosítása krízishelyzet esetén helyszíni segítségnyújtás krízishelyzet esetén helyszíni segítségnyújtás Krízis-mobil áldozatsegítés: a rendőrség jelzése alapján a rendőrség jelzése alapján a diszpécserszolgálat küldi a bűncselekmény helyszínére a diszpécserszolgálat küldi a bűncselekmény helyszínére a speciálisan erre a feladatra kiképzett önkéntest/áldozatsegítőt és a pszichológust a speciálisan erre a feladatra kiképzett önkéntest/áldozatsegítőt és a pszichológust

Köszönöm a figyelmet ! Köszönöm a figyelmet ! Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató