A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája és végrehajtása Pályázói Szakmai Nap 2008. november 28. Budapest www.bunmegelozes.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT. KÖZBIZTONSÁGUNK A probléma nem más, mint megoldandó feladat…
Tisztelettel köszöntöm
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
A Társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió
BIZTONSÁGOS MÓRAHALOMÉRT Főpályázó: Mórahalom Város Önkormányzata.
a Gyermekvédelmi Szakszolgáltatók értekezlete
A BŰNÖZÉS KIHÍVÁSAI Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány
Tájékoztató a nyertes bűnmegelőzési pályázatok sikeres szakmai lebonyolításához Ivány Borbála IRM Miniszteri Tárgyaló, Budapest március 17.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Integrált közösségi szolgáltató terek
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„Csellengő fiatalok” az ifjúságpolitika komplexitása Pécs, március 23.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A TÁMOP kiemelt projekt nyitókonferenciája
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
Előadás másolata:

A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája és végrehajtása Pályázói Szakmai Nap november 28. Budapest

A társadalmi (közösségi) bűnmegelőzés  Az Alkotmány 35. §-ának (1) bekezdése szerint a Kormány alkotmányos kötelezettsége a közrend és a közbiztonság védelmét szolgáló intézkedések foganatosítása.  A társadalmi bűnmegelőzés a társadalom önvédelmi képességét fokozó, államilag vezérelt és támogatott szakmai és civil mozgalom.

A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája (TBNS)  az Országgyűlés 115/2003. (X. 28.) OGY határozatával fogadta el a TBNS-t  a TBNS tervezésekor érvényesített követelmények: ismeretalapú tervezés ismeretalapú tervezés nemzetközi (ENSZ, Európa Tanács) ajánlások, irányelvek figyelembe vétele nemzetközi (ENSZ, Európa Tanács) ajánlások, irányelvek figyelembe vétele  a TBNS korszerű célkitűzéseket és adekvát megoldási módokat tartalmazó dokumentum

A komplex megközelítés alkalmazásának alapelve  a bűnmegelőzés három pillérének, vagyis: a bűnokok hatását csökkentő a bűnokok hatását csökkentő a sértetté válást megelőző a sértetté válást megelőző a bűnalkalmak számát redukáló a bűnalkalmak számát redukáló intézkedések egyidejű alkalmazása

A TBNS alrendszerei

A TBNS prioritásai A TBNS prioritásai  A gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése, csökkentése.  A városok biztonságának fokozása.  A családon belüli erőszak megelőzése.  Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés.  A bűnismétlés megelőzése.

A TBNS céljai végrehajtásának szervezeti keretei  Országos Bűnmegelőzési Bizottság (OBmB) tagjairól a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében szükséges egyes kormányzati feladatokról szóló 1002/2003. (I. 8.) Korm. határozat rendelkezik tagjairól a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében szükséges egyes kormányzati feladatokról szóló 1002/2003. (I. 8.) Korm. határozat rendelkezik tárcaközi bizottság, szakmaközi szervezet tárcaközi bizottság, szakmaközi szervezet teljes körű koordináció, helyi kezdeményezések támogatása teljes körű koordináció, helyi kezdeményezések támogatása  az OBmB titkársági feladatait a Büntetőpolitikai Főosztály – Bűnmegelőzési Osztály látja el (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium)

A társadalmi bűnmegelőzés jogi keretei  Korm. határozatok (1 vagy 2 évre szóló cselekvési programok): közép- és rövid távú célkitűzések – jelenleg hatályos cselekvési program: 1035/2008. (V.30.) Korm. határozat  Pályázati programok: a helyi együttműködések ösztönzése  Jelentés az Országgyűlésnek (kétévente), illetve a Kormánynak (évente) a lejárt cselekvési programok megvalósításáról

A TBNS céljainak megvalósítása: koordináció, együttműködés, pályáztatás

A pályázati programok  A helyi szakmai és civil mozgalom orientálásának és támogatásának módja.  Követelmények: helyben felmerült problémákra helyben rendelkezésre álló eszközökkel reagál helyben felmerült problémákra helyben rendelkezésre álló eszközökkel reagál helyi szereplők minél szélesebb körének együttműködése helyi szereplők minél szélesebb körének együttműködése modell-jelleg: a helyben kifejlesztett és alkalmazott módszer/know-how adaptálható modell-jelleg: a helyben kifejlesztett és alkalmazott módszer/know-how adaptálható

1. A gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése, csökkentése

Eredmények:  társadalmi integrációs programok  felvilágosító programok  módszerek az erőszakmentes konfliktuskezelésre  programok a szabadidő hasznos és biztonságos eltöltésére  korszerű módszerek alkalmazása (kortárssegítés, drámapedagógia, élménypedagógia, közös szülő-gyermek aktivitás) Kihívások:  a már meglévő eredmények fejlesztése és alkalmazásuk terjesztése  iskolai prevenciós programok akkreditációja  a jelzőrendszer működése hatékonyságának fokozása  a gyermekvédelmi szakellátás esélyteremtő és integrációs képességének fokozása Ágazatközi együttműködés

2. A városok biztonságának fokozása

Eredmények:  helyzetfelmérés  kezdeményezések a közösségi típusú rendőrségi szolgálat kialakítására  jó gyakorlatok a szociális kontroll helyreállítására: a természeti és épített környezet védelmére Kihívások:  a közbiztonság fenntartásában érintett szereplők együttműködésének intézményesítése  a bűnmegelőzés fogalmának és módszereinek egységes értelmezése (bűnmegelőzés több mint szituációs eszközök alkalmazása) Ágazatközi együttműködés

3-4. A családon belüli erőszak megelőzése, az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés

Eredmények:  felvilágosító programok a lakosság egészének, a veszélyeztetett csoportoknak  szakemberek képzése  a jelzőrendszer tagjainak „érzékenyítése”  intézményes védelem (Igazságügyi Hivatal – Áldozatsegítő Szolgálat; Országos Krízisintervenciós Telefonszolgálat és intézményhálózat)  helyreállító eljárások: a mediáció bevezetése Kihívások:  a jelzőrendszer, a már meglévő szolgáltatások és intézmények hatékonyságának fejlesztése: szakmai protokollok és további hálózatépítés  az erőszakmentes konfliktuskezelési technikák terjesztése, a családon belüli erőszak elkövetőinek kezelése Ágazatközi együttműködés

5. A bűnismétlés megelőzése

Eredmények:  oktatás  kompetenciafejlesztő és szakképző programok  közösségben végrehajtott büntetések körének szélesítése – az IH – PFSZ szervezeti reformja  helyreállító módszerek alkalmazása (mediáció, családi csoportkonferencia)  jóvátételi programhálózat kialakítása Kihívások:  a fogvatartottak minél szélesebb körének elérése az oktatási-képzési programokkal  változatos programok a fogvatartottak eltérő igényű csoportjainak (pl. tanoda-jellegű programok, tanulássegítsés)  a jóvátételi programhálózat bővítése, a közérdekű munka büntetés letöltésére rendelkezésre álló munkahelyek számának bővítésa Ágazatközi együttműködés

Útravaló pályázóknak  A települések biztonságának fokozását célzó programok nemzetközi tapasztalatai – BPC Konferencia 2008  Jó gyakorlatok Európában és Magyarországon – avagy Preston vs. Pécs

BPC Konferencia 2008  Témája: a közterületi bűnmegelőzés  Konklúziók: a szituatív intézkedések önmagukban nem hatásosak: az eredmények térben/időben korlátozottak a szituatív intézkedések önmagukban nem hatásosak: az eredmények térben/időben korlátozottak a szituatív intézkedéseknek ki kell egészülniük a bűnokok hatását csökkentő és az áldozattá válás megelőzésére törekvő intézkedésekkel a szituatív intézkedéseknek ki kell egészülniük a bűnokok hatását csökkentő és az áldozattá válás megelőzésére törekvő intézkedésekkel ajánlott módszerek: közösségi rendőrség/polgárőrség; a szituációs eszközök alkalmazása előtt a közösség véleményének megismerése; szociális kontroll kiterjesztése (pl. skandináv módszerek); az önkéntességben rejlő erőforrások kiaknázása ajánlott módszerek: közösségi rendőrség/polgárőrség; a szituációs eszközök alkalmazása előtt a közösség véleményének megismerése; szociális kontroll kiterjesztése (pl. skandináv módszerek); az önkéntességben rejlő erőforrások kiaknázása

A évi ECPA-díj nyertese  A program címe: „Mopping up dodge”  A program megvalósítója: Preston város önkormányzata (Egyesült Királyság)  Programelemek: Szituatív: közösségi terek megtisztítása, világítás fejlesztése, drótkerítések és falak kialakítása, térfigyelő kamerák felszerelése Szituatív: közösségi terek megtisztítása, világítás fejlesztése, drótkerítések és falak kialakítása, térfigyelő kamerák felszerelése Közösségi: közösségi rendőrök közreműködése, a helyi lakosok véleményének kikérése, közösségi kert kialakítása, közösségi szolgáltató központ létrehozása Közösségi: közösségi rendőrök közreműködése, a helyi lakosok véleményének kikérése, közösségi kert kialakítása, közösségi szolgáltató központ létrehozása

Pályázati Programok  A program címe: „Közösségi védelem alatt álló város” (2006)  A program megvalósítója: Baranya Ifjúságáért Kht.  Partnerek: Pécs MJV Önkormányzata, Biokom Kft., B Megyei IH, Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ  Célcsoport: a gyermek és ifjúsági korosztály (6-24 évesek); közvetett célcsoport a civil szervezeteken keresztül megszólított lakóközösség  Programelemek:■ a közösségi terek „örökbefogadása” ■ akcióprogramok a helyi közösségek bevonásával ■ rendezvények, programok a rendbe tett közösségi terek újbóli birtokba vételére ■ „környezetvédelmi őrjárat” a városrészek között ■ komplex fotóséta és kiállítás a helyi környezet korábbi és felújított állapotáról ■ közösségi képző programok, pályázatok, vetélkedők ■ a nyilvánosságot szolgáló kommunikációs programok  Támogatási összeg: 10 millió Ft

Köszönöm a figyelmet! A pályázati programok megvalósításához sok sikert kívánok!