Körlevél.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

Word 2007.
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak utca 101.
Irodai és rendszer fájltípusok
Az Office 2007 tanári szemmel Farkas Csaba. Az Access 2007 újdonságai.
SZÖVEGSZERKESZTÉS Boríték készítése.
 Szöveg: Alapértelmezés szerint a táblázatkezelők a szöveges adatot balra zárják. Ha a cella tartalma nem fér ki, akkor a szomszédos cellában folytatódik.
Körlevél készítése.
Táblázat kezelő programok
Excel: A diagramvarázsló használata
Szövegszerkesztési szabályok
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
A körlevél készítésének menete
Körlevél készítése
Dr.Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Táblázatkezelés Az Excel.
KÖRDOKUMENTUM készítése
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
Így tanítanám a kördokumentumok készítését
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
Microsoft Excel Függvények VIII.
Microsoft Access Jelentések.
Körlevél.
Bevezetés az informatikába 9. előadás
Szövegszerkesztés okosan
Az Excel táblázatkezelő
Körlevél.
KÖRLEVÉL.
Készítette:Képes Edina 10/d
Az NVU webszerkesztő program
Többoldalas dokumentum készítése
Kördokumentumok 1..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
Kördokumentumok 2..
Szövegszerkesztés Középszint: 60 perc, 40 pont Emelt szint: komplex feladat részeként (60 perc 30 pont)
Mappa- és fájlműveletek
MICROSOFT WORD 2010 KEZELŐFELÜLETE
Az Office 2007 új grafikus felülete
Dokumentum formázása.
Bevezetés az informatikába 8. előadás Dokumentumkészítés számítógéppel II.
Szövegszerkesztés – 9. óra
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
Táblázatok készítése Szövegszerkesztés – 5. óra. Miért érdemes táblázatot beilleszteni egy dokumentumba? Ha a dokumentumban sorokba és oszlopokba rendezetten.
a Microsoft Office Word szövegszerkesztő program segítségével
Bekezdések formázása 2..
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Másolás és automatikus kitöltés
A Google Drive használata. Mire jó? A Google Drive segítségével a fotókat, videókat, fájlokat és sok más tartalmat egy biztonságos felhőtárhelyen keresztül.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Kimutatás-pivot tábla, Excel 2010
Az Endnote bibliográfia adatbázis-kezelő szoftver alapvető használata Skultéti Attila
Microsoft® Office Project 2007-tanfolyam
SZÖVEGSZERKESZTÉS I. 5. osztály.
3. Táblázatok és diagramok
Kördokumentum készítése
Szövegszerkesztés összefoglalás.
Adatbáziskezelés.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Körlevél készítése.
Informatika Oktató: Katona Péter.
Táblázatkezelés Az Excel.
MS Office Word 2010 Szövegszerkesztés.
Bibliográfia adatbázis-kezelő alkalmazások, EndNote 2018 Skultéti Attila
Előadás másolata:

Körlevél

Mire jó a körlevél? Körlevelet célszerű szerkeszteni akkor, ha több, hasonló tartalmú és formátumú dokumentumot szeretnénk előállítani, az egyes dokumentumokban változó adattartalommal.

A körlevélhez szükséges dokumentumok A törzsdokumentum tartalmazza azokat a szövegelemeket, amelyek mindegyik dokumentumban ugyanúgy jelennek meg. Az adatforrás tartalmazza a levelenként változó adatokat (például a neveket és a címeket)

Az adatforrás Az adatforrás egy táblázat: adatbázistáblázat vagy másnéven adatbázislista, azaz olyan táblázat, amelynek első sora mezőneveket (oszlopcímkéket, listafejlécet) tartalmaz, további sorai az adatrekordok. Sorszám Név Település Utcahsz 2 Szabó Jolán Mohács Petőfi u.911 4 Kovács Péter Dunaszekcső Ponty u. 51. 11 Takács Irén Petőfi 88. 15 Siptár Melinda Bonyhád Kossuth. 90. 17 Pethő Gábor Simontornya Zöldfa u. 11 19 Bíró Izolda Paks Keszeg u. 8. 20 Bedecs Viktor Pécs Felsőhavi 7. 21 Balla Sándor Makár u. 4. 22 Nagy Richárd Kisfaludy u. 22

Az adatforrás formátuma Az adatforrás többféle formátumú lehet TXT (szöveges állomány - ha az adatok a sorokon belül TAB karakterrel vannak elválasztva), .DOC (tabulátorokkal tagolt szöveg, vagy táblázat), .XLS (Excel tábla), .MDB (Access adatbázis tábla) stb. A szokásos MS Office környezeten túlról is használhatunk adatforrásokat, a mindenre jó txt formátumon kívül. pl. HTML táblázat, más adatbáziskezelő, táblázatkezelő formátumok.

Kapcsolat A törzsdokumentum és az adatforrás közötti kapcsolatot az adatmezők tartják. Ezek a törzsdokumentumban elhelyezett hivatkozások az adatforrás mezőire. Az adatforrást a program formázatlan szövegnek tekinti, az adatmezők megjelenését a törzsdokumentumban lehet szabályozni.

A körlevélkészítés lépései Törzsdokumentum létrehozása Adatforrás hozzárendelése A törzsdokumentum szerkesztése A törzsdokumentum egyesítése az adatforrással

Törzsdokumentum létrehozása Az aktuális dokumentumot „kinevezzük” törzsdokumentummá. Ezzel nincs túl sok tennivalónk, ha normál Word dokumentummal kívánunk dolgozni. Használjuk a Levelezés menüszalagon lévő eszközöket! Ezen jelenleg csak egy két ikon érhető el, az első a Körlevélkészítés indítása. Erre csak akkor van szükség, ha nem normál Word dokumentummal kívánunk dolgozni. (Pl boríték, címke stb)

Adatforrás hozzárendelése Ha nincs kész adatforrásunk, a Word segít létrehozni. Régebbi verziókban ez egy Word táblázat készítését jelentette, a Office2000 óta egy Access adatbázisban egy táblát hoz létre (!) Ettől inkább kíméljük meg magunkat azzal, hogy készítünk előre egy gyakorlatilag bármilyen formátumú, egyszerű táblázatot a szükséges adatokkal. Ha van készen adatforrás, hozzárendeljük a törzsdokumentumhoz az Címzettek kiválasztása ikon segítségével. Ha Excel táblából dolgozunk, a munkalapot is ki kell választani. Ha kész a hozzárendelés, „feléled” a többi ikon is az eszközsávon.

Törzsdokumentum szerkesztése Az adatmezőket (amelyek tartalma minden címzettnél különböző) az adatforrásban szereplő mezőnévre való hivatkozással jelöljük. Ez a hivatkozás a Írás és mezők beszúrása csoportban lévő Adatmező beszúrása paranccsal történik. A hivatkozott mezőnév << >> jelek között jelenik meg a törzsdokumentumban. Az eszköztáron lévő Egyesített adatok megtekintése váltógomb hatására már szerkesztés közben betekinthetünk tényleges adatokat tartalmazó dokumentumba, lépkedhetünk a rekordmutató segítségével az adatrekordok közt.

Egyesítés Egyesítéskor (Befejezés és egyesítés) létrejön egy új dokumentum, amely a törzsdokumentum szövegét tartalmazza annyi példányban, ahány adatsor szerepel az adatfájlban (ill. ahányat abból meg szeretnénk jeleníteni), az adatmező-hivatkozások helyett a tényleges adatokkal. Az egyesített dokumentumot lehet akár azonnal nyomtatóra, email-ként vagy faxként is küldeni, de célszerű előbb egy új dokumentumban (Dokumentumok szerkesztése külön paranccsal) létrehozni.

Formázás, mentés Formázni általában a törzsdokumentumot érdemes. Az adatforrás formázása hatástalan a megjelenésre, az egyesített dokumentumban meg több helyen kell módosítani, kivéve ha csak néhány címzettnél szeretnénk más formátumot, mint a törzsdokumentumban beállított. Elmenteni későbbi felhasználásra a törzsdokumentumot és az adatforrást célszerű. Az egyesített dokumentum ezekből bármikor létrehozható.

Speciális lehetőségek Az adatmezők egyszerű megjelenítése helyett a Szabályok menüben lévő parancsokkal speciális igényeket is kielégíthetünk, például az adatmező tartalmától függően más-más szöveget jeleníthetünk meg a dokumentumban (Ha-akkor-különben) vagy kihagyhatunk bizonyos rekordokat stb. Az adatforrás tartalma szűrhető, kijelölhetjük mely rekordok kerüljenek egyesítésre. Ehhez a Címzettlista szerkesztése parancsot használ-hatjuk.