A diákat készítette: Matthew Will

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A diákat készítette: Matthew Will
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
A diákat készítette: Matthew Will
Állóeszköz-gazdálkodás
A diákat készítette: Matthew Will
Állóeszköz-gazdálkodás
Rózsa Andrea – Csorba László
A diákat készítette: Matthew Will
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
beruházásfinanszírozás
Befektetési döntések 6. Szeminárium
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalatfinanszírozás
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat jészítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Piac és Profit - Pénzek a régióban március 21. Nézd meg kivel kötsz üzletet!
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
SHAREHOLDER VALUE ANALYSIS /SVA-ELEMZÉS/ Készítette: Balázs Anett április április 14. Készítette: Balázs Anett április
Pénzügyi kontrolling Készítette: Bosnyák Anita Katona László
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Beruházás-finanszírozás
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Vállalatirányítás, -felügyelet és finanszírozási szerkezet Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 Diákat készítette:
Rövid távú pénzügyi tervezés Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 30. fejezet McGraw.
A diákat készítette: Matthew Will
Diákat készítette: Matthew Will
18. fejezet Mennyi hitelt vegyen fel a vállalat?
A diákat készítette: Matthew Will
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
Opciós utalványok és átváltható kötvények Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will.
A diákat készítette: Matthew Will
A fóliákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A vállalatfinanszírozás áttekintése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 14. fejezet.
A diákat készítette: Matthew Will
A pénzügyi kockázat lefedezése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 27. fejezet.
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
Hogyan bocsátanak ki értékpapírokat a vállalatok? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew.
A diákat készítette : Matthew Will
Következtetés: amit tudunk és amit nem tudunk ma a pénzügyekről Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette:
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
Pénzügyi mutatószámok!
Beruházási döntések a nettó jelenérték szabály alapján
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
IV. Terjeszkedés 2..
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalati pénzügyek II.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Dinamikus beruh.gazd.-i szám.-ok (I.)
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

A diákat készítette: Matthew Will Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 12. fejezet Mi biztosítja, hogy a vezetők maximalizálják a nettó jelenértéket? A diákat készítette: Matthew Will McGraw Hill/Irwin Copyright © 2003 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved

Tartalom A tőkeköltségvetés folyamata Döntéshozók és információ Ösztönzők Reziduális jövedelem és EVA Számviteli teljesítménymutatók Gazdasági jövedelmezőség

Érdekképviseleti probléma Kérdés: Kié a hatalom? Válasz: A vezetőké Részvényesek = Tulajdonosok Vezetők = Alkalmazottak

Tőkebefektetési döntés Stratégiai tervezés „Felülről lefelé” Tőkebefektetések Projektek létrehozása „Alulról fölfelé”

Költségvetésen kívüli kiadások Információs technológia Kutatás-fejlesztés Marketing Humán erőforrás fejlesztése

A megfelelő információ a … Információs probléma Konzisztens előrejelzések Becslési hibák csökkentése A szükséges információ biztosítása a felsővezetők számára Érdekkonfliktusok kiküszöbölése A megfelelő információ a …

Növekedés és megtérülés Megtérülési ráta (%) 12 11 10 9 8 7 Gazdasági hozam Számviteli hozam Növekedési ütem (%) 5 10 15 20 25

Brealey és Myers Második Törvénye A javaslatra benyújtott projektek között a pozitív nettó jelenértékű projektek aránya független a tőke becsült alternatívaköltségétől, melyet a felsővezetés megadott.

Ösztönzők Kisebb erőfeszítés Mellékes jövedelem Birodalomépítés Érdekképviseleti problémák a tőkeköltségvetésben Kisebb erőfeszítés Mellékes jövedelem Birodalomépítés Önvédelmi beruházás Kockázatkerülés

Ösztönzők Monitoring – A vezetők cselekedeteinek felülvizsgálata és a részvényesi érték maximalizálása ösztönzők segítségével. Potyautas probléma – A tulajdonosok mások erőfeszítéseire támaszkodva akarják a vállalat ellenőrzését elvégezni. Ösztönzés – Hogyan fizessük a vezetőket ahhoz, hogy csökkenjen a monitoring szükségessége és költsége, valamint maximalizáljuk a részvényesi értéket?

Reziduális jövedelem és EVA A számviteli teljesítménymutatók hibáinak kiküszöbölését célzó techinkák. Kihangsúlyozza az NPV-koncepciót a teljesítménymérésben a számviteli sztenderdekkel szemben. Inkább a hosszú távú döntésekre helyezi a hangsúlyt a rövid távú döntésekkel szemben. Pontosabban méri a részvényesi értéket, mint a számviteli mutatók.

Reziduális jövedelem és EVA Quayle City gyár (millió $) Bevétel Árbevétel 550 ELÁBÉ 275 Egyéb költség 75 200 Adó (35%) 70 Nettó bevétel $130 Eszközök Nettó működő tőke 80 Tulajdonjog, gyár, berendezések 1170 Amortizáció –360 Nettó beruházás 810 Egyéb eszközök 110 Összes eszköz 1000 $

Reziduális jövedelem és EVA Quayle City gyár (millió $) Tőkeköltség = 10%

Reziduális jövedelem és EVA Reziduális jövedelem és EVA = Nettó dollárhozam a tőkeköltség levonása után EVA = Reziduális jövedelem          = Tényleges jövedelem – Szükséges jövedelem          = Tényleges jövedelem – [Tőkeköltség × Beruházás] Az EVA szerzői jogának birtokosa a Stern-Stewart tanácsadó cég. Használata engedélyezett.

Reziduális jövedelem és EVA Quayle City gyár (millió $) Tőkeköltség = 12% EVA = Reziduális jövedelem          = 130 – (0.12 × 1000)          = 010 millió $

Gazdasági profit Gazdasági profit – A befektetett tőke szorozva a hozam és a tőkeköltség különbségével. EP = Gazdasági járadék = (ROI – r) × Befektetett tőke Az EVA szerzői jogának birtokosa a Stern-Stewart tanácsadó cég. Használata engedélyezett.

Gazdasági profit Quayle City gyár (millió $) Példa (folytatás) Quayle City gyár (millió $) 12%-os tőkeköltség EP = (ROI – r) × Befektetett tőke = (0.13 – 0.12) × 1000 = 10 millió $ Az EVA szerzői jogának birtokosa a Stern-Stewart tanácsadó cég. Használata engedélyezett.

Az EVA üzenete + Arra ösztönzi a vezetőket, hogy kizárólag olyan projektekbe fektessenek, amelyek többet hoznak, mint a költségük. + Az EVA láthatóvá teszi a tőkeköltséget a vezetők számára. + Elősegíti az alkalmazott eszközök csökkenését. – Az EVA nem méri a jelenértéket. – Jutalmazza a gyors megtérülést és nem veszi figyelembe a pénz időértékét.

Amerikai cégek EVA-ja – 2000 (Forrás: Stern-Stewart. Számok millió dollárban)

Számviteli mutatók

Számviteli mutatók Gazdasági jövedelem = Pénzáramlás + Jelenérték változása

Számviteli mutatók GAZDASÁGI SZÁMVITELI Pénzáramlás + Pénzáramlás + változás PV-ben = változás könyv szerinti értékben = Pénzáramlás – Pénzáramlás – gazdasági értékcsökkenés gazdasági értékcsökkenés Gazdasági jövedelem Számviteli jövedelem PV év elején BV év elején JÖVE- DELEM HOZAM

Nodheadi üzlet előrejelzései

Nodhead – számviteli jövedelem és ROI