Dr. Varga László nyá. mk. ezds 2007. 05. 16.1 A globalizációból és a változásokból adódó beszerzés-politikai kihívások a védelem területén Az MHTT VGSZ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Az MHTT VGSZ és a Logisztikai szakosztály
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A NATO és a Varsói Szerződés
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Európai Biztonság- és Védelempolitika Miniszterelnöki Hivatal október 6.
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
A Magyar Köztársaság kormánya. 2 A demokrácia szolgálatában Szilvásy György tárca nélküli miniszter prezentációja Laborc Sándor kinevezésének felterjesztéséről.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Derzsényi Attila mk. alezredes. Feladat végrehajtáshoz szükséges eszközök, anyagok (elhelyezési szakellátás), készletek, szolgáltatások nyilvántartás,
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
CZINGER István nyá. ezds.
A háború és a modern fegyveres erő
Távmunka a területfejlesztésben
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM ÉVI TERVEZETT KÖLTSÉGVETÉSE (háttéranyag a sajtó munkatársai részére) A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM ÉVI TERVEZETT KÖLTSÉGVETÉSE.
1 HADERŐREFORM – KOMPLEX LOGISZTIKAI FELADATOK Dr. Szenes Zoltán egyetemi magántanár Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem XI. Logisztikai Fórum Budapest,
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Elektronikus információbiztonsági kihívások – új szempontból – a Magyar Honvédségnél
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYRENDSZER -
Válságkezelő rendszere
Magyar Hadtudományi Társaság Védelem Gazdasági Szakosztály
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A nevem Petrányi János a Gamma Műszaki Zrt
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar GTK3185BAN.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Lisszaboni Szerződés tükrében
Közbeszerzési Hatóság
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A globalizációból és a változásokból adódó beszerzés-politikai kihívások a védelem területén Az MHTT VGSZ és a Logisztikai szakosztály „A gazdaság globalizációjának hatásai a védelmi szervezetek eszközbeszerzési politikájára. A beszerzési/logisztikai ügynökségek feladatrendszerei, tevékenységük a NATO-ban, EU-ban és a nemzeti hadseregben” című konferenciája

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A GLOBALIZÁCIÓBÓL ÉS A VÁLTOZÁSOKBÓL ADÓDÓ BESZERZÉS-POLITIKAI KIHÍVÁSOK A VÉDELEM TERÜLETÉN 1. Külpolitikai változások 2. Belpolitikai és nemzetgazdasági változások

Dr. Varga László nyá. mk. ezds Külpolitikai változások 1.1. A Varsói Szerződés megszűnésének következményei 1.2. Csatlakozás a NATO-hoz és a WEAG-hoz 1.3. A NATO tagságból adódó aktuális követelmények 1.4. Csatlakozás az Európai Unióhoz 1.5. A nemzetközi feladatokban részvevő katonai szervezetek kiemelt prioritása

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A Varsói Szerződés megszűnésének következményei (1) - Megszűnt a tervezhető, viszonylag olcsó, stabil beszerzési forrás; -Alulfinanszírozottság ; -Nagymennyiségű felesleges eszköz és készlet; -A haditechnikai eszközpark időszerűvé váló felújításai elmaradtak; -A technikai eszközök és fenntartási anyagaik beszerzése szinte teljesen megszűnt; -Politikai elvárások

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A Varsói Szerződés megszűnésének következményei (2) - Koncepció hiánya; -Az anyagi források teljes hiánya; -A haditechnikai eszközök beszerzési ára a korábbi, hadrendben lévő eszközök beszerzési árának 2-5- szöröse lett; -Lazultak, vagy teljesen megszűntek a korábbi kereskedelmi kapcsolatok; -A hadiipari megrendelések elmaradása az ipar, közöttük a hadiipar részbeni leépüléséhez, illetve egyes helyeken annak teljes megszűnéséhez vezetett.

Dr. Varga László nyá. mk. ezds Csatlakozás a NATO-hoz és a WEAG- hoz -Részvétel a NATO Nemzeti Hadfelszerelési (Fegyverzeti) Igazgatók Értekezletének (CNAD) AC/313 - NATO Beszerzési Módszerek Csoportjában -Részvétel a Nyugat-európai Fegyverzeti Csoport (WEAG) Nemzeti Hadfelszerelési (Fegyverzeti) Igazgatók (NAD) Panel III. tevékenységében, illetőleg ezen belül a beszerzéssel közvetlenül foglalkozó, a piaci és a termelői oldalakat reprezentáló EDEM (Európai Védelmi Hadfelszerelési Piac) és DTIB (Védelmi Műszaki és Ipari Bázis) albizottságok munkájában

Dr. Varga László nyá. mk. ezds a.) A védelmi beszerzéssel kapcsolatban a NATO-val összefüggésben jelentkező feladatok - NATO Biztonsági Beruházási Program (NSIP): HM BBBH; HM KPSZH; Programfelelős; Nemzeti Programiroda; Nemzetközi Programiroda; -A NATO Fegyverzeti Információs Rendszer (NATO AIMS); -A védelmi tervezési kérdőív (DPQ).

Dr. Varga László nyá. mk. ezds b) A Nyugat Európai Fegyverzeti Csoporttal összefüggésben jelentkező védelmi beszerzési feladatok - III Bizottság (Panel III) Eljárásmódok és Gazdasági Ügyek (Procedures and Economic Matters); - Az Összefüggő Politikai Dokumentumban (CPD) lefektetett elvek az európai Védelmi Műszaki és Ipari Bázis (DTIB) erősítése az igazságos visszaadás (juste retour) az egyes országok védelmi ipara fejlesztésének támogatása (fejlődő védelmi ipar fejlesztése – DDI) - Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) létrehozása - az európai fegyverzeti együttműködés a jövőben az EU-ba tevődik át

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A NATO tagságból adódó aktuális követelmények - Magyarországot bevonták az 1999 évi washingtoni csúcsértekezleten elfogadott dokumentumok kidolgozásába; - Washingtonban elfogadott Védelmi Képességek Kezdeményezés (DCI) -A korábbi feladatorientált haderőből egy képességorientált haderőt kell kialakítani - A célok elérése érdekében meg kellett változtatni a honvédség struktúráját, szerkezetét, feladatait és alapvető haditechnikai felszereltségét. Mindezek alapvetően kihatottak a tárca beszerzésekkel kapcsolatos tevékenységére.

Dr. Varga László nyá. mk. ezds Csatlakozás az Európai Unióhoz (1) -Az EU évek óta szorgalmazza a védelmi beszerzések liberalizációját; -Az EU Miniszterek Tanácsa létrehozta az EDA-t; -A szervezet felállításának gondolata először az Európai Konvent Védelmi Munkacsoportjában merült fel. A WEAG- ban már évekkel ezelőtt megpróbálkoztak az Európai Fegyverzeti Ügynökség (EAA) létrehozásával;

Dr. Varga László nyá. mk. ezds Csatlakozás az Európai Unióhoz (2) -Az Európai Közösségek Bizottsága értelmező közleményt adott ki a Római Szerződés 296. cikkének a védelmi beszerzések területén történő alkalmazásáról; -Az Európai Bizottság megkezdte egy új, a védelmi beszerzésekre vonatkozó irányelv kidolgozását; -EDA magatartási kódex, védelmi beszerzési rezsim; -Megvalósítási eszköze, az elektronikus hirdetőtábla (Electronic Bulletin Board, EBB); -A magyar gazdaságnak kell az offset!

Dr. Varga László nyá. mk. ezds Csatlakozás az Európai Unióhoz (3) - Új közbeszerzési törvény lépett életbe Magyarországon. A törvény teljes mértékben átvette a közbeszerzéssel kapcsolatos hatályos uniós szabályozást; - A haditechnikai eszközök beszerzésére vonatkozó eljárási szabályokról szóló Kormány rendelet egyes részterületeken könnyítést jelent a törvény szigorú előírásaihoz képest, de alapvetően a közbeszerzési törvény szabályait alkalmazza.

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A nemzetközi feladatokban részvevő katonai szervezetek kiemelt prioritása -A nemzetközi kötelezettségek teljesítésében érintett katonai szervezetek prioritást élveznek; -Nem lehet alkalmazni az MH-n belül az arányos finanszírozás elvét. A maradék elv érvényesülése; -Az MH-n belül növekszik a nemzetközi feladatokat ellátó, azaz a kiemelt finanszírozásban részesülő erők aránya; -A világpiacon bármilyen harcfeladathoz szükséges haditechnikai felszerelés bármilyen mennyiségben viszonylag könnyen beszerezhető.

Dr. Varga László nyá. mk. ezds Belpolitikai és nemzetgazdasági változások 2.1. A haderő támadó jellegének átalakulása 2.2. A folyamatos átszervezés és a haderő létszámának csökkenése 2.3. A hazai hadiipar rendelésállományának lecsökkenése 2.4. A politikai döntéshozatal rendszerének megváltozása 2.5. A védelmi beszerzési tevékenység tervezése

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A haderő támadó jellegének átalakulása -Az MN alapvető harcmódja a támadás volt; -Új veszélyformák (etnikai, nacionalista, vallási alapú konfliktusok) és globális veszélyforrások (környezetszennyezés, terrorizmus, migráció, szervezett bűnözés, kábítószer-csempészet stb.) elterjedésével új kihívások jelentek meg a fegyveres erőkkel szemben; - Sem a régi támadó jelleg nem tartható fenn, sem a meglévő fegyverzet nem alkalmas az új feladatok ellátására.

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A folyamatos átszervezés és a haderő létszámának csökkenése - A haderő elvesztette szellemi kapacitásainak jelentős részét; - A csökkenő létszámú beszerző szakemberekre aránytalanul nagy terheket ró a közel sem olyan mértékben csökkenő beszerzési feladatok elvégzése; - Átszervezések: Haditechnikai ellátó központok (1983), MN FVT FCSF-ség (1984) MH Logisztikai Főcsoportfőnökség (MH LFCSF-ség); MH Gazdálkodási Hivatal (MH GH) (1992); MH Logisztikai Főigazgatóság (MH LFI); HVK Logisztikai Csoportfőnökség (1997) MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság (MH ÖLTP) (2001) HM Beszerzési Hivatal (1995) - „A lassan húsz éve húzódó folyamatos reformok, átszervezések az MH-nál olyan kudarcsorozatot idéztek elő, amelynek spiráljából nagyon nehéz, nemzeti közmegegyezés híján pedig lehetetlen kivezetni az államiság egyik kulcsintézményét, a hadsereget.”

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A hazai hadiipar rendelésállományának lecsökkenése -A VSZ megszűnése, ezzel az import visszaesése, csődök, felszámolások miatt szinte megszűnt a hadiipar (külpiacok 80 %-a elveszett); -A megrendelések elmaradása; -„A mai hadiipari teljesítmény a rendszerváltás előttinek mintegy 7-8%-ára becsülhető” (Dr. Turák János „Védelmi ipar–védelemgazdaság”); -Keresni kell a regionális együttműködés keretén belül a védelmi ipari kapcsolatok kiépítésének lehetőségeit; -Fontos lenne, hogy a nagy értékű külföldi megrendelésekhez, mint például a Gripen program, URH rádiók beszerzése, stb. kapcsolt offset szerződések beszállításokat biztosítsanak a hazai hadiipari cégeknek; - Törekednünk kell a külföldről beszerzett hadiipari termékekhez fűződő szolgáltatások megszerzésére, például a fenntartási feladatok elvégzésére. -„A nyugat-európai védelmi iparok átalakításának talán legnagyobb tanulsága az, hogy az államnak, a kormányzatnak nem lehet magára hagyni az ezen a területen működő vállalatokat.” (Szenes Zoltán: A nyugat-európai védelemgazdaság és az integráció)

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A politikai döntéshozatal rendszerének megváltozása (1) -Négyévenként, arányaiban az indokoltnál nagyobb mértékben változó tárcaszintű legfelsőbb vezetés; -Politikai feladat: adott, elégtelen pénzügyi feltételek mellett, politikai botrányok nélkül kell fenntartani a honvédelem adott szervezeteinek működését; -A költségvetési források a meglévő honvédelmi szervezetek fenntartási igényeit csak részben elégítik ki; -A Hollandia által védelemre fordítható összeg is többszöröse a Magyarország által védelemre fordítható összegnek, holott védelmi feladataink – legalábbis kategóriák szintjén – megközelítőleg azonosak;

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A politikai döntéshozatal rendszerének megváltozása (2) -Az egyik esetben a vezetés a szükséges ismeretek hiányában nem teszi meg a változások által megkövetelt szükséges intézkedéseket; - A másik károsan ható szélsőséges magatartásforma az, amikor az új vezetés kellő ismeretek hiányában vág bele az új elképzelések végrehajtásába, ennek következményeként azt gondolja, hogy az előző politikai vezető garnitúra, illetve a regnáló katonai vezetés nem értenek a feladatukhoz, esetleg szándékosan akadályozzák az új koncepciók végrehajtását.

Dr. Varga László nyá. mk. ezds A védelmi beszerzési tevékenység tervezése - Az igények és a lehetőségek közötti hatalmas szakadék; -A beszerzési stratégia nem más, mint a fejlesztési stratégia tükörképe; -Egy sűrűn változó fejlesztési stratégiához képtelenség beszerzési stratégiát rendelni.

Dr. Varga László nyá. mk. ezds Köszönöm megtisztelő figyelmüket.