Közvetlen megkérdezés, az INTERJÚS adatfelvétel fajtái Dr. Horváth Mónika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
Médiapedagógia.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
Budapest, december 3. Nagyné Zölde Mónika
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
SAJTÓMŰFAJOK A nyomtatott sajtó.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Verbális kommunikáció
Primer és szekunder kutatás
Marketingkutatás módszerei
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
MARKETINGKUTATÁS PIACKUTATÁS.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
TÁMOP /A
Interjú fogalma Irányított beszélgetés
Piackutatás (teszt).
Képességszintek.
Verbális kommunikáció
Csomópontok és főbb áramlási vonalak Magyarországon
A használó és tevékenységének megismerése (user and task analysis)
Piackutatás.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Marketinggyakorlat Marketingkutatás.
Borbély Tibor Bors- Pecze Mariann
3. Előadás Marketing Információs rendszer
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
Projektmunka.
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
TERVEZET.
Csoportindítás Az első csoportülés megtervezése 0. szakasz - Felkészülés cél meghatározása módszer kiválasztása keretek meghatározása a környezettel való.
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
Esettanulmány és módszertan
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Az óvodai tevékenységterv
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
HIPOTÉZIS MEGFOGALMAZÁSA
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A tanítási órára való közvetlen előkészületek
Egészségtudatosság a debreceni egyetemisták körében Készült az "Egészségtudatosság a évesek körében - Hozzáállás- elemzés interjús vizsgálat alapján"
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
Településfejlesztés 2014/15. tavaszi félév Követelményrendszer Urbánné Malomsoki Mónika
A Szegedi Tudományegyetem DPR programjának eredményei és tapasztalatai.
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Online oktatóanyag Android mobilalkalmazás- fejlesztéshez Nagy József.
Stressz-teszt. 2 Kampány fajtája: Életmódváltást támogató edukációs program Kategória: Egyéb, a többi kategóriába be nem sorolható médiacsatorna Kampányidőszak:
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György.
Az üzletek operatív működtetése
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Interjúzás vállalatoknál
2.2. A használó és tevékenységének megismerése
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Közvetlen megkérdezés, az INTERJÚS adatfelvétel fajtái Dr. Horváth Mónika

Az INTERJÚS adatfelvétel fajtái  a megkérdezésbe bevontak száma szerint:  a megkérdezés időbeli vonatkozása szerint:  az interjú tervének érvényesítési foka szerint:  az interjú felvételének technikai megoldásai szerint: egyéni interjú csoportos interjú jelen idejű interjú történeti feltárás mély- interjú lágy interjú kemény interjú stressz interjú írásos jegyzet készítéssel audió vagy video magnetofonos felvétellel technikai kiegészítőket használó interjúk

EGYÉNI INTERJÚ  célzott, adekvát közvetlen megkérdezés  nagyfokú időigény (a „minta” valamennyi tagjával külön-külön kell megvalósítani a megkérdezést)  előkészítés gondossága (beszélgetés zavartalanságának biztosítása, szükséges időtartam biztosítása, a megkérdezettek motiválása

CSOPORTOS INTERJÚ  felszínesebb megismerésre ad lehetőséget  kényszerűségből, időhiányból adódó megkérdezési forma  részletezőbb feltárás megtervezésének folyamatában hasznos lehet a csoportos megkérdezés  csoportos vélemények, érdeklődések, irányvonalak meghatározására alkalmas a csoportos interjú  a kérdések többnyire csoportvitára bocsáthatóak, ezáltal rögzíthető az egyéni vélemények alakulása, az egyeztetett csoportvélemény formálódása és tartalmának alakulása

JELEN IDEJŰ FELTÁRÁS  A kutatás tárgyának aktuálisan érvényes jellemzői kerülnek feltárásra.  A megkérdezés a jelenlegi, aktuális egyéni ismeretekre, véleményekre, szükségletekre, jelenbeli szándékokra vonatkozik.

TÖRTÉNETI FELTÁRÁS  A kutatás tárgyának az aktuálisan, jelenben jellemző és érvényes jellemzőinek alakulására, előzményeire, okozatiságára, korábbi sikeres vagy kudarcos érvényesülésére kérdezünk rá.  Nagyobb időigényű.  Mélyinterjú – több órás, megszakításokkal ismétlődő, igen részletezően feltáró megkérdezés.

LÁGY, KEMÉNY, STRESSZ INTERJÚK  Lágy interjú: o indokolt mértékben eltérhetünk az előzetes tervtől, alkalmazkodva a megkérdezett mondanivalójához, témaválasztási vagy részletezési szándékához.  Kemény interjú: o ragaszkodunk, nem térünk el az előzetesen kialakított kérdéstervtől (ismételt rákérdezés, visszatérítés a kért mondanivalóhoz, visszavezetés).  Elágazó kérdésterv: o lágy és kemény interjú közötti átmenetet képezi. Az interjú tervében, az előtervezésben elágazó kérdéssorokat hozunk létre és a megkérdezett személy válaszai szerint haladunk az adott kérdéssor irányában.  Stressz interjú: o a válaszok valósághűségének, reliabilitásának biztosítása érdekében alkalmazott megoldás (keresztkérdések, a válaszok és az ismerhető tények ütköztetése, az elkerült kérdések következetes újra ismételése, az adott válaszokban található ellentmondások kiütköztetése, stb.).

AZ INTERJÚK TECHNIKAI MEGOLDÁSAI  Írásos rögzítés: o (írásos jegyzetelés, nem szószerinti leírás, választípusok kódolása, táblázatos rögzítéses technikák, ne vonja el az írásos jegyzetelés a figyelmünket az interjú alanyáról).  Audió vagy videó magnetofonos felvétel: o (a megkérdezett hozzájárulását kell kérni, a beszélgetés természetességét biztosítani kell).  Technikai kiegészítők használata: o (kérhetjük bizonyos elmondott dolgok valós eszközökön történő bemutatását is).