EU és Magyarország 5. előadás A magyar soros elnökség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
A „Közép-Európa Év ” V4 és KEK elnökség
Magyar elnökség– a kohéziós politika területén elért eredmények és kapcsolódási pontok a KAP-pal Kondor Zsuzsanna, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Koordinációs.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Európai Unió Előcsatlakozási Támogatási Eszköze „Bármely olyan európai állam kérheti felvételét az Unióba, amely tiszteletben tartja a 2. cikkben említett.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Magyarország felkészülése a 2011-es EU-elnökségre - értékelés a cseh soros elnökség tapasztalatai alapján Oláh Eszter Jelige: soros elnök.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
A 2011-es magyar elnökség területfejlesztési feladatai – stratégiák és felkészülés dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2009.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
2011. évi magyar EU elnökség január 1. – június 30.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
Civil szervezetek az európai biztonságért november – április koncepció, programvezető: Dr. Deák Péter.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A DUNA RÉGIÓ STRATÉGIA, MINT FORRÁSKOORDINÁCIÓS KERETRENDSZER ETT műhely Mórahalom.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az EU intézményrendszere
Az Európai Tanács; az Európai Unió Tanácsa
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Előadás másolata:

EU és Magyarország 5. előadás A magyar soros elnökség

I. A soros elnökség intézménye -az Európai Unió Tanácsának, a tanácsi piramisnak (10-1 db. szektoriális tanács, COREPER I., II., tanácsi munkacsoportok) az elnöklése -LSZ (2009.dec.1.) óta kiesett: - EiT elnöksége (EiT választja 2,5 évre az elnökét minősített többséggel-> Herman van Rompuy) - Külügyek Tanácsának vezetése (Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vezeti-> Catherine Ashton) - néhány Külügyek Tanácsához tartozó előkészítő bizottság, tanács - A soros elnök munkáját a Főtitkárság és az elnökségi trió segíti (2010.jan.1-től spanyol-belga-magyar trió 18 hónapos elnöksége); programját előre az Európai Bizottsággal egyezteti

-Fél éves periódusra tölti be egy állam (2007-től a triós rendszerben), Magyarország 2011.jan.1-től 2011.jún.30-ig töltötte be a pozíciót -A trió szerepe: segítség egymásnak a felkészülésben, koordináció, közös logó, hosszú távú politikák meghatározása (amik átnyúlhatnak a másik elnökség periódusára), együttműködés -Tanács és tanácsi piramis székhelye Brüsszel, (Luxembourg), valamint a soros elnökség ad helyszínt az informális, szakértői és estlegesen egyes csúcstalálkozóknak (nálunk a Keleti Partnerség csúcstalálkozóját rendezték volna meg)

Az elnökség feladata: -A tagállam képviselői elnökölnek a Tanács minden szintjén (kivételek)-> miniszterek, államtitkárok, az Állandó Képviselet vezetője, helyettese, a minisztériumok kijelölt dolgozói -Napirend felállítása (benne hazai prioritások érvényesítése; komoly hazai koordináció előzi meg)-> döntő befolyása van arra, hogy milyen ügyeket tárgyalnak -Az elnök hív fel szavazásra, ő írja alá az elfogadott aktusokat -Informális és rendkívüli üléseket hív össze különböző szinteken -Az elnök közvetít a tagállamok képviselői között -Az elnök tárgyal az EP-vel a Tanács nevében, a Bizottsággal egyezet a napirend ügyében -Együttműködik az EiT elnökével

Sikeres elnökség jelentősége: -Tanácsnak, a legfőbb jogalkotónak az irányítása -Magyar érdekek megjelenítése a döntéshozatalban (agrárpolitika, vízpolitika) -Az elnöklő ország reflektorfényben- a jó elnökség- > jó marketing (külföldi vállalkozások is figyelik az országot), turizmus, presztízs, vizsga EU-s elkötelezettségből és rátermettségből, stabil demokrácia képe (hitelek szempontjából is fontos)

A magyar prioritások („Erős Európa”): 1.növekedés, munkahelyteremtés és társadalmi befogadás: -Munkahelyteremtés motorjának a kis-és középvállalkozásoknak a támogatása -Gazdaságpolitikai koordináció erősítése (hatos jogszabálycsomag elfogadása), fenntartható versenyképesség -Szegénység, gyermekszegénység elleni küzdelem, európai szintű lépések meghozatala a romaintegrációban (egyik fő prioritás)

2. Erősebb Európa- erős közös politikák: -Három alapelem, mely a jövő generációkat meghatározza: élelmiszer, energia, víz -KAP megerősítése, termelők helyzetének támogatása -Közös energiapolitika megteremtése -Új terület, az európai vízpolitika kialakítása (benne a Duna-stratégia elfogadása)-> környezetvédelem, fenntartható vízgazdálkodás, árvízvédelem

3. Polgárbarát Európa: -Az Uniót közelebb hozni a polgárokhoz (Tanács rendelete-> uniós polgár meghatározott feltételek szerint kezdeményezheti a Bizottságnál, hogy közös uniós fellépés irányára javaslatot tegyen) -Polgárok szabad mozgásnak továbbvitele-> schengeni övezet Romániával és Bulgáriával való kibővítésnek támogatása (2011. jún.9. összes szükséges előfeltételnek megfelelnek, viszont a bővítéshez egyhangú támogatása kell a tagállamoknak, ami még várat magára) -Kulturális védendő értékekre és a sokszínűségre a figyelem felhívása -Schengeni rendszer erősítése (több intézmény vegyen benne részt), a menekültek miatt két esetben a belső határ visszaállítása (külső migrációs nyomás egy határszakaszon, tagállam nem képes eleget tenni a külső határ őrizetére) -Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal felállítása

4. Felelősségteljes bővítés, globális kötelezettségvállalás: -A bővítési folyamat továbbvitele (Horvátország csatlakozási tárgyalásnak lezárása, Izland csatlakozási tárgyalásának megnyitása) -A nyugat-balkáni térség integrációs perspektívájának előmozdítása -Európai szomszédságpolitika stratégiai felülvizsgálata, Keleti Partnerség erősítése -ASEM értekezletének megrendezése

Az elnökség szervezése 1.előzmények: -2-3 éves felkészülés (trióval együttműködés, közös célok lefektetése, közös arculat megtervezése) -Fél évvel a kezdése lőtt választások-> közigazgatás átszervezése, zavaros költségvetési terv, közbeszerzéseket még nem írták ki jan. 1-jén hatályba lépett médiatörvény miatt támadták a kormány -Az előkészületeket nagyon gyorsan kellett befejezni (utólag sikeresnek modható)

2. Az elnökség szervezési struktúrája: -Az Állandó Képviselet megerősítése, 225 fővel emelték a minisztériumok létszámát (legtöbb a KÜM, mivel az a koordinációért felelős)-> határozott munkaidőre felvettek -KÜM-öt három ideiglenes főosztállyal bővítették: - EU-gazdálkodási főosztály: elnökséggel kapcsolatos költségvetési döntések előkészítése, végrehajtásuk koordinálása - rendezvényszervezési főosztály: magyar elnökség egységes arculatának a megjelenítése Brüsszelben és Magyarországon, delegációk körüli logisztikai és protokolláris feladatok koordinálása - elnökségi kommunikációs főosztály: elnökség honlapjának szerkesztése, sajtókapcsolatok szervezése, lakossági és kulturális kísérőrendezvények szervezése -Kormánybiztos a magyar elnökség operatív szervezésére: elnökség költségvetési, gazdálkodási feladatainak felügyelete, minisztériumközi koordináció biztosítása (kormányintézkedéseket kezdeményezhetett, észrevételeket tehetett a kormány- előterjesztésekre) -Kormánybiztos az EU Duna-stratégiájára: magyar álláspont előkészítése -Egyetemekről szakmai gyakornokok

3. költségvetés, ülések, rendezvényszervezés: között 23,78 milliárd forintot költöttek (85 millió euró, az országok millió között szoktak költeni)-> cél a takarékosság volt (állami kézben lévő épületek a helyszínek és a szervezést is köztisztviselők, közalkalmazottak végezték) -Költségek: az itt megrendezett ülések, szállás, utaztatás, rendezvények, étkeztetés, biztonsági intézkedések, ajándékok, technika, tolmácsok, sajtóanyagok, sajtókonferenciák (logóval ellátott tollak, mappák, de 200 euróig terjedő állami ajándékok is-> Herendi, Zsolnay, gömböc), elnökségi arculat(kampányfilm, dekorációk) finanszírozása -Ülések: hivatalos tanácskozás-> 26 informális miniszteri tanácsülés, 104 vezetői és 131 szakértői összejövetel, ASEM; 50 ezer vendég - Helyszínek: Gödöllői Királyi Kastély, Néprajzi Múzeum, minisztériumi tanácstermek, BGF; gálavacsorák-> Szépművészeti és Nemzeti Múzeum, Nemzeti Galéria

Váratlan nehézségek kezelése -Elnökség sikerének legfőbb fokmérője, hogy milyen gyorsasággal tud reagálni a váratlan eseményekre, kihívásokra 1.Arab Tavasz: hatékony EU-s fellépés koordinálása (szankciók elfogadása), uniós polgárok védelme, evakuáció-> magyar nagykövetség koordinálta az uniós polgárokkal kapcsolatos konzuli és evakuációs (polgári repülőgépeket biztosított és a TEK segített a menekülésben) feladatokat,képviselte az Uniót, külügyminiszter látogatásai a térségben, energiaügyi tanácskozás összehívása 2.Japán: koordinálta az uniós polgárok védelmét szolgáló konzuli és válságkezelési tevékenységet 3.Escherichia coli-fertőzés hatásainak rövid távú gyors kezelése: Tanácsban érvelt a termelők megsegítése mellett-> Bizottság 210 millió támogatásról döntött

Duna Régió Stratégia (DRS) -A Duna vízgyűjtő területéhez tartozó régiók és országok makroregionális fejlesztési stratégiája és akcióterve -Tagjai: nyolc EU-s (Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia), hat EU-n kívüli (Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova, Ukrajna) -Közép-európai együttműködés szimbóluma, integráció az integrációban, kulcs a további bővítéshez

Célok: -Makrorégió fenntartható fejlesztése, természeti területeinek, tájainak, kulturális értékeinek védelme -Kis- és középvállalkozások erősítése (főként ők a projektek megvalósítói) -Közlekedési hálózatok fejlesztése, vízi szállítások -Megújuló energiaforráshoz K+F -Vízpolitika-> szélsőséges időjárási és vízügyi jelenségek integrált kezelése (árvizek), a víz ökológiai védelme (szennyezések meggátolása) -Összehangolt rendészeti fellépés a szállítások biztosítására -Gazdasági fellendülés, új munkahelyek teremtése -11 területen projektek-> Tematikus Koordinációs Bizottság a megvalósításukra

Forrás: -nincs rá külön forrás a as költségvetésben-> ezért a rendelkezésre álló források koordináltabb felhasználására van szükség Elfogadása: -Tanács 2009-es júniusi ülésén felkérte a Bizottságot, hogy 201 végéig készítse el a DRS tervezetét június 24-én az EiT-en megerősítették és elfogadták a stratégiát

Roma stratégia Háttere: millió roma Európa szerte-> társadalmi kirekesztés, diszkrimináció, szegregáció, mélyszegénység; veszélye a teljes társadalmi leszakadásnak -Generációkon keresztül segélyeken élés, körükben magas a munkanélküliség kockázata, alacsonyabb várható életkor -Alapvetően hat államban élnek többen a lakossághoz viszonyítva: Románia, Bulgária, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Spanyolország -Helyzet súlyosbodik-> migrációk (franciaországi és olaszországi kitoloncolások), így 2010-ben válsághelyzet Cél: - Horizontálisan beépíteni a romapolitikát az uniós politikákba (oktatási, foglalkoztatási, lakhatási, egészségügyi szakpolitikák)

Megtérülő befektetés lenne: - Világbank számításai szerint 4-6 százalékos GDP növekedést okozna, ha a munkában az integrációjuk megoldódna A stratégia elfogadása: -A trió közös nyilatkozata áprilisában, hogy intézkedéseket tesznek a romák befogadására ben az EP jóváhagyta Járóka Lívia, Európai Néppárti képviselő javaslatát -Korábban felállított bizottsági munkacsoport kidolgozta a romaintegrációs stratégiák európai keretrendszeréről szóló javaslatát június 24.-én az EiT elfogadta a stratégiát Probléma: -Csak keretrendszer (a bizottsági javaslat alapján a tagállamoknak 2011 végéig kellett elkészülni a hazai stratégiájukkal, amit a Bizottság 2012-ben véleményez) -Nincsenek a stratégiában kényszerítő eszközök