Gyermekjogok - egy lépés előre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Gyermekjogok az egészségügyben Európában és itthon
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelmi alapellátás
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Egészségügy Betegjogok.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
IV. kerületi v édőnők munkamegbeszélése május 26. Budapest Toma Andrea OGYEI.
Gyermekjogokhoz kapcsolódó hasznos kiadványok bemutatása Országos Gyermekegészségügyi Intézet Dr. Scheiber Dóra.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Látás- és mozgássérültek speciális múzeumi könyvtári foglalkozásai dr. Kreutzer Andrea (HM HIM Hadtörténeti Múzeum Könyvgyűjteménye) Budapest.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
TÁMOGATÁST SZÜLETENDŐ GYERMEKEINKÉRT! LOMBIKBABA KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY PCOS Közönségtalálkozó Budapest, május 24.
Szociális regiszter publikus felület használata
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
A betegellátás keretei és rendszere
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
Az iskolai egészségfejlesztés védőnői szemmel – kihívások és megoldások SZABÓ KATALIN – JÁRÁSI VEZETŐ VÉDŐNŐ HMKH EGRI JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Anyák Háza ORSZÁGOS PROGRAM
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
A helyettes szülői ellátás működése
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
DARUS a gyermekekért.
Szociális regiszter publikus felület használata
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Esély a szülőknek, lehetőség
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Gyermekjogok - egy lépés előre Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Árki Ildikó, Dr. Scheiber Dóra, Dr. Valek Andrea MGYT 2008 Szeged

A gyermek/betegjogokkal kapcsolatos ismeretek forrása Egészségügyi Törvény Betegjogi képviselő Továbbképzés Munkaértekezlet Szakmai anyag Egyéb

Tartózkodhat e a szülő 24 órán át beteg gyermeke mellett a kórházban? A betegség természetétől függetlenül: 36 (az esetek felében költségtérítés nélkül) Szoptató anyák és krónikus betegek szülei: 18 (általában költségtérítés nélkül) Forrás: EACH

A beteg gyermek jogai CD Tartalomjegyzék Az EACH Charta és Függelékek Az EACH Charta összevetése a magyar jogrenddel Kórházi egészségfejlesztés gyermekek és serdülők számára ENSZ Gyermekjogi Egyezmény Gyermekgyógyászok álláspontja a gyermekjogokról Gyermekellátás felnőtt intézetben, illetve osztályon A gyermek jogai a kórházban, országos felmérés A Betegjogi, Gyermekjogi és Ellátottjogi Közalapítvány információs anyagai Szószóló: Alapítvány a betegek jogaiért – anyaga

EACH Charta Forrás: EACH Gyermek csak akkor kerüljön kórházba, ha kezelése otthon vagy nappali kórház keretein belül nem biztosítható. A gyermek joga, hogy szülei vele lehessenek a kórházi tartózkodás alatt. Elhelyezést kell felajánlani minden szülőnek. A gyermeknek és szüleinek joga van a megfelelő tájékoztatáshoz. A gyermek és a szülők joga, hogy részt vehessenek minden ellátással kapcsolatos döntésben. Gyermeket gyermekekkel kell együtt ápolni, nem szabad felnőtt kórteremben elhelyezni. Biztosítani az életkornak és állapotnak megfelelő játékot, kikapcsolódást és tanulást. Speciálisan képzett személyzet foglalkozzon a gyermekkel. A kezelés során biztosítani kell az állandóságot. A gyermeket tapintattal, megértéssel, magánélete tiszteletben tartásával kell kezelni.

További terveink A CD terjesztése szakmai körben A CD anyagának megjelentetése intézetünk honlapján: www.ogyei.hu Kérdőíves felmérés az alapellátásban Laikusok tájékoztatása Forrás: Szószóló

Kérdőív I. Az ellátóhely típusa Honnan van tudomása az ENSZ a Gyermek Jogairól szóló határozatáról Honnan származnak a betegjogokról szóló ismeretei? Tud-e a betegjogi képviselők működéséről? Találkozott-e már gyermekjogi képviselővel? Van-e közvetlen kapcsolata a területi gyermekjóléti szolgálattal?

Kérdőív II: Munkája során meg tudja valósítani a gyermek alábbi jogait? Az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés Tájékoztatást ki kapja? (szülő/ gyermek/ mindkettő) Előfordult-e már a gyakorlatában, hogy bizalmas adat illetéktelen kézbe került? Van-e szülőnek lehetősége a kezeléssel kapcsolatosan beleegyezést adni? Van-e a gyermeknek lehetősége a kezeléssel kapcsolatosan véleményt mondani? A betegjogok egyike az ellátás visszautasításának joga. Ennek érvényesítése okozott-e gondot eddigi gyakorlatában? Mód van-e négyszemközti bizalmas beszélgetésre/vizsgálatra? Adottak-e praxisában a feltételek ahhoz, hogy gyermeket csak feltétlenül indokolt esetben kelljen kórházba utalni? Milyen gyakran fordul elő az Ön praxisában, hogy az ellátottak/hozzátartozók nem működnek együtt/ agresszívan léptek fel?

Forrás: EACH Köszönöm a figyelmet!