Akadálymentesítés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Advertisements

Az akadálymentesség.
A megújuló energiaforrások
L AKATOS ÚTI 2. SZÁMÚ L AKÁSSZÖVETKEZET. A SZÖVETKEZET BEMUTATÁS.
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Felvonók méretezése Összhang az épülettel Hlatky Endre.
Bontási munkák előírásai
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Készítette: Fülöp Roland
A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete
Beruházás a 21. századi oktatásba február 12.
Palais Royal „Polgár az Európai Demokráciában” OTV 2007 Pápai Református Kollégium Gimnáziuma.
ESÉLY CENTRUM Nyíregyháza, Tiszavasvári út 41.
Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
A fogyatékossággal élő személyek, mint fogyasztók Szöllősiné Földesi Erzsébet Mozgássérültek Budapesti Egyesülete.
A szegedi Móra Ferenc Múzeum látogatóbarát fejlesztése A projekt az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg projektmenedzsment.
Akadálymentesítés a Magyar Telekom ingatlanjainál
A Puskin u. 3. épületünk, egykori ( ) munkahelyünk a évi felújítás után. Az épület, úgy gondolom, visszakapta vagy legalább részben visszanyerte.
KAPOSVÁR ÉS AZ AKADÁLYMENTES TURIZMUS. A „Tapintható város” Szociális és Munkaügyi Minisztérium 1.4 M Ft ( 70%-30%) Vakok – és gyengénlátók számára.
AVIR – intézményi adatmodell ingatlan szekció február 2.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Akadálymentes tervezés
Budaörsi út 125/A alatti irodaház bemutatása. Ingatlan paraméterei Telek1089 nm Irodaház alapterülete 931 nm FunkciókIroda, üzlet, raktár Épült2000 Parkolók.
Közút-vasút keresztezések biztosítási módjainak összehasonlítása
Az akadálymentes lakás
Emelkedünk és ereszkedünk
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
AZ ÁRUK ELADÓTÉRI ELHELYEZÉSÉNEK SZEMPONTJAI ÉS SZABÁLYAI.
Kiürítés a valóságban és a papíron
MSZE 595 – 6 Kiürítés MIÉRT? „…ezt most nem értem, alig jelent meg az OTSZ, most meg szabványt akarnak alkotni, tanulhatjuk meg újra, miért kell ez,
Tűzvédelmi check-list az épületek energetikai modernizációjához
tűzvédelmi tapasztalatai
Debrecen, március 27. Internet Fiesta 2008 Könyvtárak akadálymentesítése az Interneten Internet Fiesta 2008 Debrecen, március 27.
GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY A Gödöllői Királyi Kastély, komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő.
17. tétel.
EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKHOZ SZMM, OFT Horváth Péter, szakmai tanácsadó, titkár június 17.
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Közösségi tér kialakítása Bábolnán Horváth Ádám pályázati referens.
‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület A Falumegújítás és –fejlesztés, A vidéki örökség megőrzése pályázatok Kisbér,
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
Zöldfelület-gazdálkodás március 4. Zöldfelület-gazdálkodás körébe tartozó feladatok: Zöldfelület-gazdálkodás hatósági feladatok Igazgatási feladatok.
KIÜRÍTÉS TvMI Visegrád, október 2. Lengyelfi László.
Unger Tamás, alpolgármester A 3. változatban teljes felújítás keretében átépülésre kerülnének a meglévő utak, és a járdák. A jelenlegi burkolt.
Wagner Károly tű. alezredes
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Tűz- és balesetvédelem
KIÜRÍTÉS OTSZ 5.0 SZERINT Budapest, december 8. Lengyelfi László.
Brosúra és workshop prezentáció
„REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN” ÉAOP-4.1.2/C Debrecen, 2013.
Építészeti műszaki rajz
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
„REHABILITÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN” ÉAOP-4.1.2/C Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Debrecen, 2013.
Nagy Péter Zoltán VÁTI Kht. Debreceni Területi Iroda
Menekülési útvonal: » Az útvonal rajza ki van függesztve az iskola tantermeiben és egyéb helyiségeiben. Kérjük, hogy megérkezéskor a menekülési útvonal.
Szociális városrehabilitációs program augusztus 25. A szociális városrehabilitáció - Hősök tere és környéke - komplex beavatkozás - Pécsbánya -
Tűz- és balesetvédelem
Esély a szülőknek, lehetőség a gyermekeknek. Városligeti Fasori Bölcsőde Projekt célja: a megnövekedett gyermek létszám - 25 új férőhely - a gyerekek.
Akadálymentesítés az ÚMFT ROP humán-infrastruktúra fejlesztés prioritás konstrukcióiban.
Kerényi Erika Management technikák fő területei 1. Vezetési módszerek 2. Stratégiai tervezés 3. Szakmai és üzleti terv 4. Változásmanagement.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Gyalogos és kerékpáros közlekedés
Kockázati osztályba sorolás
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
Előadás másolata:

Akadálymentesítés

Az akadálymentesítés és az egyetemes tervezés két alapvető követelménye: a látogathatóság és az adaptálhatóság

1. Látogathatóság: minden látogatónak képesnek kell lennie a létesítményeket látogatásuk céljának megfelelően önállóan és egyenlő módon használni ha ennek feltételei adottak, akkor az adott épület látogatható ill. akadálymentes, kényelmes a látogatók számára

2. Adaptálhatóság: ez a környezet nagyobb felújítási, átalakítási munkálatok nélküli átalakíthatóságát jelenti arra irányul, hogy az megfeleljen az épületet használó emberek igényeinek lehetővé teszi a tér vagy berendezés elemeinek egyszerű átrendezését

Vannak olyan létesítmények, ahol az akadálymentesítés különleges szintjére van szükség Ezek: rehabilitációs központok, speciális lakások, fogyatékosokat ápoló/ellátó központok, kórházak

AZ AKADÁLYMENTESSÉG MÉRETEZÉSI KÖVETELMÉNYEI

Az akadálymentesség jele:

Az információ megjelenítése legyen kontrasztos a háttérhez képest!

Az információt könnyen érthető jelképpel, ábrával észlelhetővé kell tenni.   Ez elérhető domborított, tapintható, kivilágított vagy kihangosított módon. (kerekesszékben ülő, hallássérült, vak ember)

A feliratok, jelképek magassága a távolság függvényében:

Az információk elhelyezésének Az információk elhelyezésének... ajánlott magassága: IS javasolt középmagassága: SZM

ELÉRÉSI MAGASSÁGOK

Akadálymentesítés területei

Épületen kívüli közlekedés: járdák, járdaszegélyek útvonalak parkolók burkolatok és jelzések rámpák lépcsők

Bejáratoknál: főbejárat akadálymentes legyen süllyesztett lábtörlő rács automata elektromos ajtó

Belső környezet: burkolatok, jelzések információs szolgálat folyosók felvonók, emelők, korlátliftek vizes helyiségek kezelőeszközök (telefonfülke, bankautomata, kapcsolók) és menekülési útvonalak