Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai agresszió és pszichoaktív szerhasználat a HBSC 2010 adatai alapján Arnold Petra , Zsiros Emese , Költő András, Huhn Zsófia , Németh Ágnes  
Advertisements

FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Készítette: Geszler Nikolett
Az élelmiszer-vásárlást befolyásoló tényezők az EU országaiban Gáti Annamária Tárki - Tudok.
Társadalmi rétegződés, életmód, szabadidő
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
Dusa Ágnes Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Campus-lét konferencia
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
A hallgatói teljesítményt befolyásoló erőforrások a kampuszon Pusztai Gabriella.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
GAZDASÁGI ETNOCENTRIZMUS ÉS ETNIKAI FOGYASZTÁS ERDÉLYBEN Deák Attila-Róbert Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI IDEOLÓGIA REPREZENTÁCIÓJA A DEBRECENI EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN Sőrés Anett Debreceni Egyetem, Szociológia MA II. Témavezető: Prof. Dr.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
Kisebbségi kultúrák.
Kabai Imre ZSKF TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT S ZAKMAI K LUB III MÁRCIUS 17. AZ ONLINE KUTATÁSOK ÉS A REPREZENTATIVITÁS.
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A magyar-szlovák- ukrán hármas határ mentén élők identitása Örkény Antal – Székelyi Mária 2012.
Iskola a határokon A magyar-szlovák-ukrán hármashatáron végzett kvalitatív kutatás eredményei, Sik Dorka és Szécsi Judit ELTE TáTK A projekt.
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
Migráció és migrációs potenciál
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Állampolgárság.
A Z ANOREXIA ÉS A BULIMIA NERVOSA KÖZÖTTI KAPCSOLAT MEGÉRTÉSE EGY SVÉD NEMZETKÖZI IKERMINTÁN Kovács Petra BME Kognitív pszichológia I. évfolyam Április.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
A határon túli magyarok
A MAGYAR NACIONALIZMUS SZÜLETÉSE
2011-es népszámlálási adatok Decsről : iskolázottság, gazdasági aktivitás, nemzetiség, vallás Készítette: Herke Boglárka.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN
LEADER, Identitás, Sport
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A KUTATÓKÖZPONT FŐBB KUTATÁSAI A kárpátaljai magyar oktatás helyzete és az ukrán oktatáspolitika. A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás társadalmi.
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Előadás másolata:

Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia Doktori Iskola, II. évfolyam, Sőrés Anett BCE Szociológia Doktori Iskola, II. évfolyam,

A minta összetétele, a tanulmány szerkezete Lekérdezés helye (ország)Esetszám Magyarorsz ág 601 Szlovákia szlovákiai magyar 107 szlovákiai szlovák Ukrajna ukrajnai magyar 100 ukrajnai ukrán Összesen Az identitás alakulását milyen szinten határozza meg a határ jelenléte? (teljes lekérdezett minta) 2. Határon túli, ám a határmentén élő magyarok nemzeti (és politikai) identitása mely tényezők mentén alakul, milyen mintázatok figyelhetők meg? (határon túli magyarok mintája)

Az identitás alakulása a határ jelenlétében – a határ két arca Lakóhely, mint a társas identitás része Lakóhelyhez való érzelmi kötődés vs. határpercepció Lakóhelyhez való érzelmi kötődés vs. elégedettség

Nemzeti identitás felfogások elméleti megközelítésben Államnemzet – Kultúrnemzet dichotómia (Bibó) Münch-i modellek: polgári közösség-modell (civic model) állam-modell (statist model) az Amerikai Egyesült Államok piaci modellje (market model) – önkéntes egyesületek jog alapú modell (legalist model) Connor : etnikus - vs. állampolgári nemzet

A nemzeti identitás felfogások főkomponensei Formális nemzetfelfogás, állampolgári modell Kultúrnemzet-felfogás, szimbólikus kötődés Kulturális, de főleg nyelvi szintű azonosulás a nemzettel Származás alapú nemzeti kötődés - jogi felfogás Öndefiníción alapuló nemzeti hovatartozás Ahhoz, hogy valaki magyarnak számítson - Élete nagy részében magyarok között éljen Ahhoz, hogy valaki magyarnak számítson - Érezze magáénak a magyar kultúrát Ahhoz, hogy valaki magyarnak számítson - Anyanyelve magyar legyen Ahhoz, hogy valaki magyarnak számítson - Legalább az egyik szülője magyar legyen Ahhoz, hogy valaki magyarnak számítson - Önmagát magyarnak tartsa Ahhoz, hogy valaki magyarnak számítson - Magyar állampolgár legyen Ahhoz, hogy valaki magyarnak számítson - Tisztelje a magyar nemzeti zászlót Ahhoz, hogy valaki magyarnak számítson - Magyar szertartási nyelvű egyházhoz tartozzon Ahhoz, hogy valaki magyarnak számítson - Magyarországon szülessen

A nemzeti identitás kritériumcsoportjainak magyarázó változói

Az identitás modellek és az iskolai végzettség összefüggései

Az identitás modellek és az iskolai végzettség összefüggései – Ország függvényében

Az identitás modellek és a gazdasági aktivitás összefüggései

A nemzeti identitás modellek a kettős identitás kategóriáiban

A nemzeti identitásmodellek a politikai rendszerrel való elégedettség függvényében

A nemzeti identitás modellek és a pártpreferenciák összefüggései

Politikai azonosulás a magyarországi magyarok körében Adatok forrása: Határ kutatás 2011, ESS 2010, TÁRKI Omnibusz összevont választáskutatási adatbázisai első negyedév

Összegzés Az alacsonyabb végzettségűek és az inaktívak körében a formális identitás-elemek dominánsak, míg a magasabb végzettségűek és a szellemi foglalkozásúak esetében a kulturálisak. A politikai identitás és orientációk tekintetében a lakóország képezte a legfőbb választóvonalat a határon túli magyarok esetében. Míg a magyarországi magyarok esetében erőteljes nemzeti radikalizálódást figyeltünk meg

Köszönöm a figyelmet!