Előadó: Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Alapelvek, fogalmak, sztenderdek a humanitárius munkában
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Humanitárius szervezetek kialakulása
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A Magyar Vöröskereszt tevékenysége Pest megye népegészségügyében
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Ápolásetika.
Vöröskeresztes tabló.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Az ÚMVP intézményrendszere
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok. A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
A Magyar Vöröskereszt ben jött létre – 132 éve működik! -Kiterjedt vöröskeresztes nemzetközi kapcsolatok: 186 országban van jelen -Kiemelten közhasznú.
Segélyezési rendszer átalakítása
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
OFA Hálózat évi tevékenységei
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Velünk egy jobb világért! „Híd a jövőbe” Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén Előadó: Dr. Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Magatartási szabályok Code of conduct Nagy Tibor április 03.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Velünk egy jobb világért! I. Országos Konferencia Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Budapest, Május.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
A támogatott lakhatás kihívásai
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
AZ ÚJJÁÉPÍTÉSI MUNKACSOPORT BEMUTATÁSA Jánosi Zsolt c. tű. alez. Kolontár, október 06.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
Előadás másolata:

A segélyszervezetek szerepe, feladatai az árvízi védekezésben és a helyreállításban Előadó: Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója Pécel, 2011. október 27.

Mandátum „… A keresztyén etikán alapuló értékrendnek megfelelően hathatós segítséget nyújtson a szükséghelyzetbe került embertársainak, kivizsgálja a szükséghelyzetet eredményező okokat, és segítséget nyújtson azok mielőbbi felszámolása érdekében…” (részlet az Alapszabály Preambulumából)

Mandátum „…Célja, hogy a jelenkor társadalmi kihívásainak megfelelően erősítse az alapítók társadalmi szolgálatát, a hazai és nemzetközi humanitárius segítségnyújtás, a hazai és nemzetközi fejlesztés, a hazai szociális segítségnyújtás, valamint a kommunikáció és szemléletformálás területén. Mindezeket a legszélesebb ökumenikus összefogás alapján kívánja megvalósítani…” (részlet az Alapszabály Preambulumából)

Alapelvek Pártatlanság Függetlenség Semlegesség

missziói tevékenységet Alapelvek Nem végez missziói tevékenységet

Társadalmi beágyazottság Egy fejlett társadalom szerves része Széles körű társadalmi támogatást jelenít meg (45.000 adományozó) Nem állami költségvetési forrásból dolgozik

Nemzetközi sztenderdek „Code of Conduct” „SPHERE szabványok” PCM („Project Cycle Management”/ Projekttervezés-végrehajtás) Egyéb nemzetközi normák, szabályozások Minőség, professzionalizmus

Nemzetközi sztenderdek „Code of Conduct”

Code of Conduct 1. Elsődleges a humanitárius kötelezettség. 2. A segítségnyújtás mindenféle megkülönböztetés nélkül történik. A segítség prioritásának meghatározása kizárólag a szükségletek alapján történik. 3. A segély nem használható fel sem politikai, sem vallási célok támogatására.

Code of Conduct 4. Törekvésünk, hogy a segélyezés ne váljon kormányok külpolitikájának eszközévé. 5. A kultúra és a helyi szokások tiszteletben tartása. 6. Arra törekszünk, hogy a válságkezelést a helyi adottságok figyelembevételével valósítsuk meg.

Code of Conduct 7. Igyekszünk olyan módszereket találni, amelyek segítségével a programok végrehajtásába magukat a kedvezményezetteket is be lehet vonni. 8. A segélyezés az alapvető szükségleteket elégíti ki, ezen túlmenően pedig igyekszik támogatást nyújtani az esetleges jövőbeni katasztrófákra történő felkészülésben is.

Code of Conduct 9. Számadással tartozunk egyrészt a segélyezettek, másrészt az adományozók felé. 10. Információs és reklámtevékenységünk során a katasztrófa áldozatait nem sajnálat tárgyának, hanem emberi méltósággal rendelkező társainknak tekintjük.

A segélyszervezet szerepvállalása Nem végez állami feladatot Kiegészítő feladatokat lát el Adományozóktól kapja a felhatalmazást Együttműködő partner Felkérésre állami feladat ellátásába is bekapcsolódhat

Árvíz – Ócsanálos – Közösségi ház felújítása

Árvíz – Humanitárius, logisztikai felzárkózási központ Szendrőn

Kolontári művelődési ház felújítása

Koordináció Hiánya súlyosan veszélyezteti a hatékony segélyezést Civil Humanitárius Koordinációs Központ létrehozása (MÖSZ kezdeményezés)

Civil Humanitárius Koordinációs Központ Feladatok világos elhatárolása – hatóság és civil szervezetek Igények, szükségletek felmérésének koordinálása A segélyezési tevékenységek összehangolása, a duplikációk elkerülése Segélyezettek szűrése

Civil Humanitárius Koordinációs Központ Segélyszállítmányok szakszerű regisztrálása, logisztikai feladatok összehangolása Koordinált programtervezés a civil szervezetek között figyelembe véve a kormányzati szerepvállalást Gyorssegélyezés lezárása után hosszú távú fejlesztési programok egyeztetése

Civil Humanitárius Koordinációs Központ Klasszikus szektoriális koordinációs megbeszélések heti rendszerességgel Élelmezés Egészségügy Oktatás Higiénia

Civil Humanitárius Koordinációs Központ Klasszikus szektoriális koordinációs megbeszélések heti rendszerességgel Lakhatás Mezőgazdaság Ingóságpótlás Rehabilitáció

Klaszter táblázat xcl-ből Munkaterület Tagok Célcsoport Segélyezési cél Helyszín Adomány típusa Mennyiség Időtartam Kontakt személy/elérhetőség   Élelmezés/Élelmiszer BSZA NOE (nagycsaládosok) Nagycsaládosok élelmiszer ellátása hetente Kolontár/Devecser Csomag 50 2010. 12. 1. Caritas Károsultak Károsultak élelmiszer ellátása heti két alkalom Devecser Devecser/Kolontár MÖS Kitelepítettek Kitelepítettek élelmiszer ellátása havonta Kolontár 40 3 hónap József Imre (30/8562570) MMSZ Kármentesítők Kármentesítésben résztvevők ellátása Adag 1000 Sáhóné Lajkó Zsuzsa (30/6335822) Károsultak élelmiszer ellátása hetente 150-200 csomag 2010.12.01-től MRSZ Károsultak élelmiszer ellátása Nem élelmiszer jellegű segélyáruk Nagycsaládosok higiéniai/tisztítószer ellátása hetente Csomag higénia Károsultak higiéniai/tisztítószer ellátása hetente 100 150 - 200 Károsultak ellátása meleg teával Teajárat Károsultak ellátása tűzifával (1 M3/család) Tűzifa 50 család 1 hónap Mindenki Károsultak ruha ellátása Ruha Szállás Átmeneti elhelyezés Ajka Albérlet akár 200 család 6 hónap Jenei Alexandra (30/9421753) jelenleg több mint 100 család elhelyezése biztosított Átmeneti rezsi támogatás Lakhatási támogatás 2010.11.15.-től Lakóházak kitakarítása Takarítógép 4 ingatlan vásárlása Ingatlan Morva Emília (30/2478541) 1 család 5 család Fél év Átmeneti elhelyezés üdülőben Teljes ellátás 200 fő Felajánlás Egészségügy Kisebb sérülések kezelése Sebgyógyítás/gyógyszerek Kolontári asztmás gyerkek/iskolások Levegőszűrő berendezés 10 gyermek/általános iskola Lelki segélyezés a helyszínen Pszichológusok Milanovich Domnika (70/3255710) Önkéntesek Takarítás, tereprendezés Önkéntes koordináció 2010. 12. 31. Pavelcze László (0670/4305960) Építkezés Sérült, de lebontásra nem ítélt házak helyreállítása Építőanyag/ingóság Felméréstől függően kb.100 ház 2010.12.01.-től Oktatás Későbbi szakaszban Ingóságpótlás Módosítás: 2010.11.25 Klaszter táblázat xcl-ből

Tanulságok Az árvízi együttműködéshez képest jelentős előrelépés a CHKK Tovább kell fejleszteni a szervezetek közötti koordinációs mechanizmust

Tanulságok A segélyszervezetek aktív bevonása az előrejelzési rendszerbe A kommunikációs csatorna azonnali kialakítása Önkormányzatok képzésébe bevonni a legtapasztaltabb segélyszervezetet Az új törvény alkalmazása

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! www.segelyszervezet.hu