Az elemek periódusos (= ismétlődő) rendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
VI. tétel.
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Elemek-atomok gyakorló feladatok
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Szilárd anyagok elektronszerkezete
Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
A csillagok fejlődése.
Orbitál tipusok.
ATOMOK ELEKTRONSZERKEZETE
ÁTMENETIIFÉMEK (a d-mező elemei)
Kémiai kötések Molekulák
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Az elemek periódusos rendszere
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Az atommag.
Szervetlen kémia Hidrogén
Redukciós-oxidációs (redox) reakciók
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
A Periódusos rendszer.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Az elektronburok szerkezete
Az atommag 7. Osztály Tk
Az óncsoport 8.Osztály Tk
Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal.
A réz-csoport I. A réz.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az anyagok részecskeszerkezete
Az elemek csoportosítása
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Az atom felépítése.
A félvezetők működése Elmélet
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
Alhéjak és orbitalok relativ energiaszintje
A tűz.
A Magyar ötvösség remekei bélyegsorozat fogazatváltozatai (MBK )
Atom - és Elektronpályák
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
A kvantum rendszer.
Környezeti elemek védelmének alkalmazott kémiája (új)
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Elemek csoportosítása
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Az atomok szerkezete.
Fémek. Az elemeket 3 csoportba osztjuk: fémek Félfémek vagy átmeneti fémek nemfémek.
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
PERIÓDUSOS RENDSZER film.
FELTÁRUL AZ ELEMEK RENDSZERE
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
Az elektronburok szerkezete
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Hiányoznak a mesterségesen előállított, rövid felezési idejű elemek (pl. Technécium)

Az elemek periódusos (= ismétlődő) rendszere Oszloponként hasonló tulajdonságok Balról jobbra (és fentről lefelé) mindig eggyel nő a rendszám (protonszám, elektronszám) Atom = atommag (benne protonok és neutronok) + elektronburok (elektronhéjakból épül fel) Elektronhéjak: K (1.), L (2.), M (3.), N (4.) stb. => a periódusos rendszer minden sorában egy újabb elektronhéj töltődik fel. Az éppen feltöltődő elektronhéj = vegyértékhéj (főcsoportbeli elemeknél ez a legkülső héj, mellékcsoportbeli elemeknél ez eggyel vagy kettővel beljebb levő héj; a rendszerben a főcsoportokat „A”, a mellékcsoportokat „B” betű jelzi)

Maximális elektronszám Amelyik elektronhéjnak Az elektronhéjak alhéjakból épülnek fel alhéj l* Maximális elektronszám Amelyik elektronhéjnak van ilyen Történeti név (angol) s 2 Minden elektronhéj  sharp p 1 6 Második héjtól felfelé  principal d 10 Harmadiktól felfelé  diffuse f 3 14 Negyediktől felfelé  fundamental g 4 18 Ötödiktől felfelé h 5 22 Hatodiktól felfelé i 26 Hetediktől felfelé * l = mellékkvantumszám

Elektronhéjak feltöltődése Elektronhéj: a héj sorszámna, betűjele és a héjon lehetséges maximális elektronszám van feltüntetve alhéjak 1K2 2L8 3M18 4N28 5O32 6P50 7Q72 8R98 Elektronhéjak feltöltődése energetikailag szabályozott, mindig a legalacsonyabb energiájú alhéj töltődik fel.

s mező elemei: s alhéj töltődik fel

p mező elemei: p alhéj töltődik fel

d mező elemei: d alhéj töltődik fel

lantanoidák f mező elemei: f alhéj töltődik fel aktinoidák

s, p mező elemei: főcsoportok, legkülső elektronhéj töltődik fel, egy perióduson (soron) belül nagy különbségek vannak az elemek közt d, f mező elemei: mellékcsoportok, nem a legkülső héj, hanem kívülről a 2., ill. 3. héj töltődik fel, ezért a perióduson belül a különböző elemek nem térnek el annyira egymástól.

Nemesgázok: lezárt külső héj, stabil, nem vesz részt reakciókban (minden más elem ilyen elektronszerkezetet szeretne...) I,II, III (IV, V, VI) főcsoportok: vegyületeiben „leadja” a külső elektronokat, hogy nemesgáz szerkezetű legyen VI, VII (IV, V) főcsoportok: vegyületeiben „felvesz” még elektronokat, hogy nemesgáz szerkezetű legyen

Nemesgázok: lezárt külső héj, stabil, nem vesz részt reakciókban (minden más elem ilyen elektronszerkezetet szeretne...) I,II, III (IV, V, VI) főcsoportok: vegyületeiben „leadja” a külső elektronokat, hogy nemesgáz szerkezetű legyen => oxidációs szám +1, +2, +3 (+4, +5, +6) VI, VII (IV, V) főcsoportok: vegyületeiben „felvesz” még elektronokat, hogy nemesgáz szerkezetű legyen => oxidációs szám –1, –2 (–3, –4) Megj.: A IV-V-VI. („A”) főcsoportban a többféle oxidációs szám abból is adódhat, hogy csak a p alhéj ürül ki elektronleadással (C2+, Sn2+, Pb2+, As3+, Sb3+, S4+), vagy az s alhéj is (C4+, Sn4+, Pb4+, As5+, Sb5+, S6+).

Oxidációs szám változással járó folyamatok Oxidáció: oxidációs szám növekedéssel járó folyamat Pl. égés, C(0) + O2 = C(+4)O2 Megjegyzés: minden reakciónál a nettó oxidációsszám változás 0. Itt az oxigén oxidációs száma 0-ról -2-re változott, két oxigénnél ez a változás összesen -4, a szén változása pedig +4, az eredő tehát 0. A szén oxidálódott, az oxigén redukálódott, a jelenség tehát a szén szempontjából oxidáció. Redukció: oxidációs szám csökkenéssel járó folyamat Pl. Cu(+2)O + H2 = Cu(0) + H2O Megjegyzés: Itt az réz oxidációs száma 2-ről -0-ra változott, ez a változás összesen -2, a hidrogén oxidációs számváltozása pedig 0-ról +1-re darabonként +1, összesen +2, az eredő tehát megint 0. A réz redukálódott, a hidrogén oxidálódott, a jelenség tehát a réz szempontjából redukció, a hidrogén szempontjából oxidáció. A folyamatban az oxigén oxidációs száma változatlan, végig -2.