Szilágyi András szilagyi@elte.hu Digitális videózás Szilágyi András szilagyi@elte.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Készítette: Nagy Balázs
Az MPEG tömörítés.
Jelátalakítás és kódolás
Optikai adathordozók Történeti áttekintés
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
A mozgókép-technika alapjai
A HDTV – High Definition Television A HDTV olyan televíziós rendszer, melynek felbontása nagyobb, mint a hagyományos SD TV (PAL, SECAM, NTSC) rendszereké.
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Video.
Informatikai alapismeretek Hardver
Napjaink háttértárolói
Shannon Tétel A sávszélesség egy négy pólus jellemző, amit hertzben mérnek. A sávszélesség alapvető jelentőséggel bír több területen, legfontosabbak ezek.
Blu-ray Disc. Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai.
Optikai lemezek.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Hang- és videotechnika Bevezetés
A jövő DVD lemezei és hangformátumai Dr. Wersényi György Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszék.
DISZKréten az adathordozókról
D-Link Boxee Box (Media center). D-Link a praktikus eszközök gyártója Adatfelhő megoldások Hálózati eszközök (routerek, switchek, hálózati adapterek,
Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián
Mai Számítógép perifériák
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Készítette: Kecskés Imre
MP4 lejátszók.
Multimédiás technikák 1. kérdés Melyik diszkrét médium? a)hang b)videó c)animáció d)kép.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Készítette: Simon Anett 9.c
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
Audióállományok.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek jellemzői, típusai. Története Kiváltó ok Alapcél Katonai alkalmazás Thomson, DVA, ODC, Philips, Sony laser disc (LD)
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Különböző médiaelemek feldolgozása Összeállította: Kosztyán Zsolt Tibor honlap:
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Monitorok.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
CD,DVD,BLU-RAY Az 5. csapat munkája Mézes Norman,Gódor Dániel,Csóti Bendegúz.
Kommunikációs Rendszerek A kommunikáció Forrás kódolás Feladat: -az információ tömörítése.
Informatikai alapismeretek Hardver
Grafika alapfogalmak.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Fájlrendszer, számrendszer
Kiss Dávid KIDSAAI.ELTE Optikai lemezek jellemzői és típusai.
A számítógép felépítése
Digitális audio tömörítése, hangfájlformátumok
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Videó-szerkesztő programok és videó-formátumok
33.óra Videóformátumok.
Informatikai alapismeretek Hardver
Előadás másolata:

Szilágyi András szilagyi@elte.hu Digitális videózás Szilágyi András szilagyi@elte.hu

(Mozi)Történelem 1895: Lumiere fivérek megalkotják a mozit Párizsban Papírszalagra öntött emulzió 1917: első színes film 1922: első hangos film 1939: Elfújta a szél – első teljes színes és hangos film

Digitális technikák 1979: Sony és Philips nagy találmánya a CD (compact disc) Ekkor még csak hangtárolásra volt alkalmas 1993: Bemutatkozik a VCD 1995-1999: Megjelennek az első DVD-k. Probléma: rögtön két formátum, a „+” és a „–” DVD 2007: Blueray és HD-DVD

Alapfogalmak - felbontás Felbontás: Vegyünk egy képernyőt. A képernyőn található pontokat nevezzük pixelnek. A felbontás gyakorlatilag nem más mint ezen pixelek sűrűsége. Gyakori felbontások: 640x480,800x600,1024x768,1280x1024, stb.

Analog Tv adások és a felbontás A VHS analóg tároló volt, nem voltak rajta alacsony és magas jelek. Éppen ezért romlott a minősége. A VCD-k minősége mindig ugyanaz volt, egyformán ronda  A VCD-k felbontása 352x288 Ez a tv képernyőjén nem volt tiszta, kevés információt tárolt. (101.376.)

Analóg tv adások és a felbontás DVD: hagyományosan 720x576 képkocka Ez négyszer annyi információ mint a vcd esetében (414.720) Eredmény az hogy a kép nagyon tiszta volt a …. …. Hagyományos tv-ken. Utána viszont jöttek a plazma és LCD tv-k

LCD és Plazma tv-k Miben különböznek a hagyományos tévéktől? Ezek a készülékek már digitális kijelzővel rendelkeznek, van felbontásuk. Egy átlagos új lcd vagy plazma tv felbontása 1024x768 A dvd felbontása ennél kisebb Ráadásul az új tv-k felbontása még nagyobb lesz (1600x1200 v. 1920x1080)

LCD és plazma tv-k Ezeken a tvken a dvd filmek már nem jelennek meg olyan szépen mint a régi tv-ken, hiszen nem töltik ki a képernyőt Ezért jöttek az új szabványok HD-DVD és Blue-Ray

Blu-Ray A magas felbontású filmek 5x több helyet követelnek mint a régiek. Ezek a felbontások a HD felbontások 2 órás film 22gb a standard HD-Mpeg2 tömörítéssel Egy oldalon 25gb, két oldalon 30gbyte

HD-Dvd Toshiba és Nec A lemez egy rétegen 15Gb adatot képes tárolni Két rétegen 30Gb Van három réteges, ami rétegenként 17gb-t tud, így összesen 51gb-t. Támogatói: Toshiba, Intel, Microsoft,Warner Bross, Paramount, Universal Studio (ez itt a reklám helye)

Alapfogalmak 4:3 és 16:9 képarány:

Konverzió a képarányok között Letterboxing: Pan and Scan:

Képarányokról még A 16:9 képarányra több szabvány van: 1.85:1 (Amerika) 1.66:1 (Európa) 1.77:1 (Nagy Britannia)

A konténer formátumokról Olyan fájlformátumok amik egyszerre több dolgot tárol Ilyen lehet a kép és a hang meg sok egyéb dolog Ismertebb konténerek: AVI, MPG,WMV, OGM, Matroska

Konténer formátumok A fájl tartalmazza a képeket és a hangokat Az AVInak a legnagyobb előnye hogy bármilyen kódolást rá lehet tenni Ezeket hívják codecnak A legismertebb: videó: DIVX, XVID, Intel Indeo Hang: AC3, MP3

Képtömörítés Kulcskocka: Azok a kockák amik a teljes képet tartalmazzák

Mpeg és mpeg2 Kifejezetten mozifilmek tömörítésére találták ki. Motion Pictures environment group Több szabvány is létezik, ezek a legismertebb.

Mi az a DivX player és miért jobb (ha egyáltalán jobb) a DVD-nél? A divx (xvid) player nem más mint egy olyan lejátszó, amely képes divx-vel tömörített avi-t lejátszani. Egy átlagos két órás film 2 cd nagyságú (~1,37gb)

Divx player Minden filmnek van egy bitsűrűsége Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb lesz a méret és annál szebb a kép. Egy átlagos divx 1000kbit/s –t használ. Nagyobb bitrate nem jó, mert akkor már túl nagy méret, kisebbnél a képet nem lehet tömöríteni

X264 kódolás Hasonló mint a divx és xvid codecek, de ezt nagy felbontású filmekre fejlesztették ki

Film

Konténer fájlok Az audio tömörítést is támogatja Itt általában konstans bitrátával dolgoznak 128kbit/s vagy 144kbit/s Rengeteg kész csomag kapható pl.: ACE megacodec pack Nem javasolt használata Inkább GSpot