Az információ-technológia alapfogalmai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pék Ágnes © V4.0/2009 Adatok ábrázolása számítógépen Adatok ábrázolása számítógépen Adatok ábrázolása számítógépen.
Advertisements

A kommunikáció.
Alternatív kapcsolás Tovább Kilépés
Informatikai alapfogalmak
Kódelmélet.
Az információszerzés.
Információ és közlemény
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
Bevezetés az informatikába
Az információ és az adat alapegysége
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1.
Edényrendezés Adott az alábbi rendezetlen sorozat melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Az informatika alapjai
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
A számítástechnika és informatika tárgya
Informatikai alapfogalmak
Logikai műveletek
Bevezetés az informatikába
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
3. óra Kódok, adatok.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
A kommunikáció általános modellje
Adatábrázolás, algoritmusok
A számítógéprendszer.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Huffman Kódolás.
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Szám - számrendszer 564,2 = 5* * * *10-1
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Információtechnológiai alapismeretek
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Boole-algebra (formális logika).
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Adatok ábrázolása számítógépen
A számítógép működésének alapjai
Kommunikáció.
Adatok és információk Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Háttértárak csoportosítása
A kommunikáció.
Tárolók és háttértárak A legkisebb tárolható egység 8bit = 1byte (szó) Tárkapacitás = tárolható adatmennyiség byte-ban Szorzók: kilo-, mega-, giga-, terabyte.
Az informatika alapjai
Információ ... Számítógép: Információ:
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
Bevezetés az informatikába
A bináris jelrendszer és az ASCII kód
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Írja fel a tizes számrendszerbeli
A számítógép.
Edényrendezés PINTÉR LÁSZLÓ – FZGAF Adott az alábbi rendezetlen sorozat, melyen elvégezzük a Radix eljárást:
Alapfogalmak Bevezetés az informatikába. 2 Az információ felvilágosítás, tájékoztatás, hír, adat valami, amit még nem tudtunk, újdonság jellegű az adatnak.
Az információ (vázlat)
Számítógépek felépítése 2. előadás egyszerű gépek, adatábrázolás
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Információ.
Informatikai alapfogalmak
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
Számítógépek és eszközök
Számábrázolás.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Számítógépek és eszközök
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

Az információ-technológia alapfogalmai

Értelmezett, feldolgozott adat. MI AZ INFORMÁCIÓ?    Értelmezett, feldolgozott adat. Az információ megjelenési formái: Tartalma szerint lehet: passzív (adat) Formája szerint: aktív (utasítás) Az információ lehet beszéd, írott anyag, nyomtatott anyag, elektronikus információ, stb. numerikus – 128 egyéb - grafikus, hang

Az információ közlése közben az alábbi folyamat megy végbe: Egy adó ismeretet akar közölni a vevővel. A közlés során az adó valamilyen egyezményes rendszerben kódolja az információt, elküldi azt egy átviteli eszköz (az adó és a vevő közötti csatorna) segítségével. Az átviteli eszköz maga is több átalakítást végezhet a jeleken, majd megérkezve a vevőhöz, az visszakódolja eredeti formára a jeleket.

Néhány definícó: Jel: Az információ hordozója fizikai, kémiai vagy egyéb folyamat. A számítástechnikában ez lehet elektromos áram, mágneses impulzus, rádióhullám, vagy lézersugár.

Jelhordozó: Az a fizikai, kémiai vagy egyéb közeg, amelyben az információ továbbítása végbemegy. Információtároló eszköz: Olyan eszköz, amely az információt megőrzi és későbbi felhasználás esetén változatlan formában képes visszaadni, pl. iratszekrény, ferritgyűrű, mágneslemez stb. Kód, kódrendszer: Egyezményes jelképrendszer, amivel az információ egyértelműen feldolgozható, visszaadható.

Az információ egységei 1. Bit 2. Byte (bájt) A Bit: Az információ alapegysége (Binary Digit-ből származik). Egy bitnyi információt tartalmaz minden olyan válasz, amely igennel vagy nemmel felel egy kérdésre. A barkochba játékban a kérdező olyan kérdéseket tesz fel, amelyre a válaszoló igen/nem válaszokat adhat csak. Egy válasz ekkor egy bit információ közlése.

1 bit információ kétféle adatot hordozhat (igen, nem), de egyszerre csak egy információt jelent. Az igen-nem helyett használható az igaz-hamis vagy az 1-0 jelölés. 2 bitnyi információ 4 féle adatot hordozhat: 00, 01, 10, 11 3 bitnyi információ 8 féle adatot hordozhat. 000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111 Az eddigiekből következően tehát n bit információ 2n féle adatot hordozhat. A számítógépek felépítéséből adódóan a kettes számrendszert használjuk a számítástechnikában.

A Bájt: Nyolcbitnyi információ. Az információ mennyisége helyett szokták a memória egy minimálisan elérhető szeletére is használni a szót. Egy bájtnyi információ 256 féle értékű lehet.

A byte nagyobb egységei: KILOBYTE 1 Kbyte = 1024 byte MEGABYTE 1 Mbyte = 1024 Kbyte GIGABYTE 1 Gbyte = 1024 Mbyte TERABYTE 1 Tbyte = 1024 Gbyte

Az ASCII kódrendszer Az információkat kódrendszer segítségével tárolja a számítógép. A kódrendszer a karakterekhez számokat rendel, a legelterjedtebb (ASCII) kódrendszer 256 (28) elemű. GERGŐ SEGÍTS szöveg 71,69,82,71,153,32,83,69,71,73,84, 83 ASCII kód szerint