Alapalakzatok Készítette: Varga Marianna Sáfrán Péter Stadler Kolos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Méretezés.
Advertisements

Síkmértani szerkesztések
Stacionárius és instacionárius áramlás
Hálózati alapismeretek
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes geometriai leíró nyelvek
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Geometriai modellezés
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Geometriai modellezés
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
Komplex számok (Matematika 1.)
Ideális kontinuumok kinematikája
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, D képszintézis 4. előadás.
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Geometriai modellezés 2. előadás.
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
Modellezés és tervezés c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mérnöki Informatikus MSc 4. Előadás.
A virtuális technológia alapjai c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar, Alkalmazott Matematikai Intézet 2. Előadás Tömör testek modellje.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Matematikai Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 2. Kontextuális.
Dr. Horváth László – PLM – CCM – 2. előadás: Határfelület-ábrázolás és Euler -i topológia A CAD/CAM modellezés alapjai Dr. Horváth László Budapesti.
Modellezés és tervezés c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Matematikai Intézet Mérnöki Informatikus MSc 4. Előadás A.
Az ACIS modellező rendszer Dr. Horváth László. Alapvető jellemzők A Spatial Technology Inc. terméke. Objektum orientált és kereskedelmi modellező alapját.
Mérés koordináta mérőgépen KMG programozásának alapjai
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A virtuális technológia alapjai
A GEOMETRIA MODELLEZÉSE
FRAKTÁLOK.
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
2D képszintézis és textúrák
A mágneses indukcióvonalak és a fluxus
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
Implementált képfeldolgozó algoritmusok
Fejmozgás alapú gesztusok felismerése Bertók Kornél, Fazekas Attila Debreceni Egyetem, Informatikai Kar Debreceni Képfeldolgozó Csoport KÉPAF 2013, Bakonybél.
Diplomamunka Geometriai invariánsokat interpoláló rekurzívan finomítható felületek Valasek Gábor ELTE IK, 2008.
Geometriai invariánsokat interpoláló rekurzívan finomítható felületek
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
B-SZPLÁJN GÖRBÉK Dr. Horváth László.
Bevezetés az alakmodellezésbe II. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 3. Előadás Felületek megmunkálásának.
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
Hőeloszlás háromszögelt síkrészeken Május, 2002 Bálint Miklós Vilmos Zsombori
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
3.3 Forgatónyomaték.
9. Előadás Killing mezők. Infinitezimális izometriák,Killing mezők.
Web-grafika II (SVG) 4. gyakorlat
Összegek, területek, térfogatok
Bevezetés a számítógépi grafikába 2. Paraméteres görbék Paraméteres görbe: 2D-ben: paraméter: általában: kikötések: legyen folytonos legyen folytonosan.
2. előadás.
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Téradatok létrehozása, szerkesztése
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Geometriai modellezés 2. előadás.
A geometriai magasságmérés
Web-grafika (VRML) 1. gyakorlat Nyitrai Erika Varga Balázs alapján Kereszty Gábor.
Algoritmusok és adatszerkezetek elemzése II.
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális kontinuumok kinematikája.
Kontinuum modellek 1.  Bevezetés a kontinuum modellekbe  Numerikus számolás alapjai.
Alapvető raszteres algoritmusok, szakasz rajzolása, DDA, MidPoint algoritmus.
Stacionárius és instacionárius áramlás
Készítette: Horváth Zoltán
Grafikus Rendszerek 6. Camera.
Stacionárius és instacionárius áramlás
Dinamikus adatszerkezetek
Görbék, felületek.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Gráfok - 1 Definíció: Irányított gráf (digráf) G=(V,E) rendezett pár.
Előadás másolata:

Alapalakzatok Készítette: Varga Marianna Sáfrán Péter Stadler Kolos

Koordináta-rendszer Jobbkezes Balkezes

Forgatás - bevezető Kér fő irány: jobbkezes, balkezes forgatás A legtöbb CAD rendszer a jobbkezest használják (hüvelyk ujj mutatja a pozitív irányt, a többi ujj a forgás irányát)

Pont Egy 3 dimenziós pontot egy számhármassal tudunk reprezentálni: P=(x,y,z) (mind a 3 tengelyen meg kell jelölni a helyét)

Globális koordinátarendszer Minden tárgynak és elemnek a pozíciója meghatározható egy kitüntetett pont segítségével (közös origo) Néha nagyon számításigényes (ezért a CAD-CAM programok lokális koordinátarendszereket (munka- koordinátarendszer) is alkalmaznak)

Vonal Vonal: Két pont között húzott legrövidebb út. Vonalsorozat: Összekapcsolt vonalak sorozata.

Körív Körív: a kör egy részíve. Meghatározásához kell egy kezdő és egy végpont, és a kettő között kell elhelyezkednie a középpontnak.

Görbe Egy mozgó pont útvonala a térben Az ív ennek a görbének egy (két pont közötti) része, f (x,y,z) = 0 g (x,y,z) = 0

Görbe megadási módjának hátrányai Nehéz pontot számolni a görbén Nehéz mozgatni, és forgatni a görbét Nehéz leszűkíteni a görbét egy ívére

CAD-CAM görbemeghatározás Paraméteres görbemegadást alkalmazunk a szerkesztő programokban Az u változó lesz a görbe paramétere. x = x (u)} úgy tudjuk megadni, y = y (u)} mint P (u) = [x(u), y(u), z(u)] z = z (u)}

Ennek előnyei Egyszerű meghatározni a görbe egy pontját, Könnyű eltolni és forgatni Könnyű egy részívet kiemelni belőle

B-Spline görbe Különböző fokúak lehetnek Két csoport: Csomópontok között a távolság egyenlő Csomópontok között a távolság nem egyenlő Jellemző, hogy alapfüggvényekből áll Ezen alapfüggvények értéke bizonyos számú szomszédos csomópont kivételével zérus

Általánosított B-Spline Görbék esetén: r i a P i pontra mutató helyvektor N i k (u) polinom k a görbe rendje 0≤u≤1 paraméter w i súlyérték

B-Spline Kezdő és a végpont nem számít bele Olyan mintha mágnesként húznánk az egyik pontot a másikba

Bézier görbék Berstein polinomokra alapozva Berstein polinomok: Görbe leírás:

Cubic Bézier görbe 1. Két kulcspont: P(0) és P(1) Két kontroll pont: C(0) és C(1) (érintő egy pontja) Vektorok: P(0)C(0) és P(1)C(1) M0 és M1 pedig hosszokat jelölnek

Cubic Bézier görbe 2. Ha C(1) és C(1) pontokat kellően messze választjuk meg, vagyis M0 és M1-t is növeljük, akkor hurok képződik

Cubic Bézier görbe 3. Ha csak M0 hosszát növeljük, és M1 hossza konstans, akkor hullám alakul ki.

Görbék egyesítése Legalább 2 részvágás szükséges, nem lehet egy görbével leírni. Az ilyen összefésült görbék segítségével történik a tényleges modellezés.

Bézier görbék összeillesztése Egyenletes összeillesztéshez a köv. 2 feltételnek kell teljesülnie: 1. Az első görbének az utolsó kontrolpontja a második görbe első kontrolpontjára kell esni (join point). 2. A közös pontnak és a közeli kontrolpontoknak egy vonalra kell illeszkedniük. +:jó formálhatóság -:az egyenletes kapcsolódás nem automatikus

B-spline görbék egyesítése A kapcsolódás egyenletes. 4 kontrollpont kell: 1-4 az görbe1-et 2-5 a görbe2 –őt „fogják le”. +kapcsolódás automatikus - kevéssé alakítható

Felület - definiálás A felületet definiálhatjuk úgy, mint egy objektum külső rétegének a darabját. A felület tartalmaz legalább egy parcellát.

Felület - parcellák oA parcellák hossz- és szélességirányú vonalak metszeteiként jönnek létre. oMinnél bonyolultabb a felület annál több parcella létrehozása válik szükségessé a részletes reprezentáláshoz

Felület – görbe párhuzam Parametrikus görbe Ívekből épül fel Egy paraméter (u) Kocka alakú ívhez 4 ellenörző pont kell Parametrikus felület Parcellákból épül fel Két paraméter (u,v)

Felület - parcella Mi is egy parcella: 4 sarokpont 4 határolóvonal és egy belső rész Ha egy határvonal megváltozik a belső rész is átalakul Egy nagy fokú parcella „hajlékonyabb” mint egy alacsony fokszámú parcella Egy nagy fokszámú parcellának több fodrozódása lehet mint egy alacsony fokszámúnak

Felület - fokszám Alacsony fokszámú felületet könyebb átlátni és könnyebb kezelni is Mindazonáltal alacsony fokszámú felületekkel nem lehet komplexebb felületeket leírni Néhány CAD rendszer egy öszetettebb felületet kevés de nagy fokszámú felületekből épít össze Némely CAD rendszer egy összetettebb felületet több alacsony fokszámú felületből épít össze

Felület / parcella összetétel Némely CAD rendszer magától összeilleszt parcellákat, míg másik rendszerek ezt a felhasználóra bízzák. Jó tudni: A legtöbb program a felületeket egyenletesen szereti összekapcsolni Egy kompozit felületben az egyik parcella alakváltoztatása megváltoztatja a kompozit felület másik résztvevőjének alakját is az egyenletes összeillesztés érdekében.