„BAJAI-INFO-LÁNC” Két nyilvános könyvtár együttműködése szolgáltatásaik fejlesztésében, a használók nem formális és informális tudásának bővítése az élethosszig.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
 Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás  Ft támogatás (4 tagintézmény) TÁMOP /08/2. Kompetencia alapú oktatás megvalósítása Kecskemét.
A dunakeszi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szolgáltatás fejlesztése, képzési szerepének erősítése TÁMOP /1/KMR.
„Tudásbázis és disszemináció a Nyugat-magyarországi régióban az oktatás hatékonyságának javítására" TÁMOP / A projekt az Európai Unió.
TIOP /1 Haizler Lászlóné Bük, november 12. Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – „Tudásdepó Expressz”  A könyvtárak.
TÁMOP / Békés – Tudásdepó – Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
KÖSZÖNTÖM A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futásért Egyesület nevében.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Főiskolai Pályázatok Kari érintettségek jan. 31.
Tehetségpont létrehozása
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
TÁMOP A-11/ Tájékoztató a „Hálózatban a jövőnkért” TÁMOP A-11/ pályázatról.
Könyvtárhasználati verseny
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
TÁMOP / „Önkéntes (Pont) Te magad légy!”
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben - TÁJÉKOZTATÓ -
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Egyetemi Könyvtár és partnerei pályázata TÁMOP /1. CONTENTA "24 óra" - A minőségi oktatás és hozzáférés támogatása a szegedi.
PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSOK Bárczi Gusztáv Módszertani Központ.
Észak-Alföldi TIOK Kisújszállás
Hálózatban a jövőnkért. Pályázatunk Beadása: május 30. Projekt ideje: – Elnyert összeg: Ft.
Barki Katalin projektmenedzser
TÁMOP / – Tudásbázis és disszemináció a Nyugat-magyarországi régióban az oktatás hatékonyságának javítására Barki.
TÁMOP / – Tudásbázis és disszemináció a Nyugat-magyarországi régióban az oktatás hatékonyságának javítására Barki.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) ( ) Tudásdepó-Expressz.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
„BAJAI-INFO-LÁNC” Két nyilvános könyvtár együttműködése szolgáltatásaik fejlesztésében, a használók nem formális és informális tudásának bővítése az élethosszig.
Az Új Széchenyi Terv - Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt TIOP /1 kódszámú, Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
MÁS-KÉPp 60 Esély a tanulásra – csatlakozás a jövőhöz Hatvanban Hatvan Város Önkormányzata Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár Grassalkovich Oktatási.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Társadalmi Megújulás Operatív Program „Tudásdepó-Expressz”- A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
DÉMÉTER PROGRAM AZ ABA-NOVÁK KULTURÁLIS KÖZPONTBAN TÁMOP 3.2.3/09/ „Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért.
EU-s források ökoiskolák számára Takács Eszter Könczey Réka Budapest, június 6. Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Hálózatban a jövőnkért. TÁMOP A-11/ Tantestületi tájékoztató
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
TÁMOP / „Tudásdepó Expressz” Új szolgáltatások Zala megye könyvtáraiban –élethosszig tartó tanulás könyvtári környezetben február.
„Tudásdepó - „ Tájékoztató a magyarországi könyvtári rendszer fejlesztési irányairól és eredményeiről Sörény Edina vezető tanácsos Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Pályázati eredmények Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program Pályázati eredmények Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program HEF OP –Térségi.
TÁMOP /10/ Együtt-Működők Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységének támogatása szeptember.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
Cél: szövegértés fejlesztése – tanulás segítése
Előadás másolata:

„BAJAI-INFO-LÁNC” Két nyilvános könyvtár együttműködése szolgáltatásaik fejlesztésében, a használók nem formális és informális tudásának bővítése az élethosszig tartó tanulás érdekében

„Tudásdepó-Expressz ” - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében - Könyvtárhasználók igényeinek hatékonyabb kielégítését célzó szolgáltatás-fejlesztés A projekt azonosítója: TÁMOP / Beruházás helye (régió, megye, helység): Dél-Alföld, Bács-Kiskun, Baja Kedvezményezett: Eötvös József Főiskola Könyvtára 6500 Baja, Bajcsy-Zsilinszky u. 14. Konzorciumi partner: Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ 6500 Baja, Telcs Ede u. 12. A projekt futamideje: augusztus 1 – február 28. A projekt összköltsége: ,-Ft ( , ,-) Támogatás összege: ,-Ft Támogatás aránya: 100 % Támogatók: Európai Unió és a Magyar Állam Társfinanszírozó: Európai Szociális Alap

A projekt célja, fejlesztéseink Az Eötvös József Főiskola Könyvtára, valamint az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ hatékonyan támogassák a formális oktatáson kívüli önálló ismeretszerzést, a digitális írástudás fejlesztését, új tanulási stratégiák kialakítását, az óvodától a felnőttkorig, szolgálva az egész életen át tartó tanulást. Ennek érdekében fejlesztettük adatbázisainkat, állományunkat teljeskörűen feltártuk, 24 órás szolgáltatásokat és közhasznú tartalmakat biztosítottunk, többnyelvű weblapokat és portálokat alakítottunk ki, olvasásfejlesztő, könyvtárnépszerűsítő és könyvtárhasználati programokat valósítottunk meg, figyelembe véve a hátrányos helyzetűeket. Képzésekkel fejlesztettük a könyvtárosok szaktudását és a felhasználók információkeresési készségét.

Megvalósult tevékenységek Kötelezően megvalósított tevékenységek ◦Retrospektív katalogizálás ◦Interaktív honlap ◦Olvasás és könyvtárhasználatot népszerűsítő programok ◦Könyvtárszakmai képzések Választott tevékenységek ◦24 órás online könyvtári szolgáltatások ◦Könyvtárhasználatra irányuló információkeresési készséget fejlesztő program ◦Szaknyelvi képzés

Az Aleph fejlesztése és retrospektív katalogizálás Aleph integrált könyvtári rendszer ◦OPAC fejlesztés ◦Kölcsönzői modul bevezetése ◦Kurzus modul ◦Licencbővítés Retrospektív katalogizálás ◦ A teljes állományunk számítógépes nyilvántartása megvalósult ( példány) 80 ezer rekordot teljesítettünk a projekt keretén belül (új rekord ill. rekordbővítés) (szakdolgozat: db, 4570 MKK, NK) ◦Az összes példányrekordot betöltöttük az ODR-MOKKA rendszerébe

Honlapunk Honlapunkat interaktívvá tettük ◦Gyarapítási javaslatok ◦Könyvtáros válaszol ◦Kvízjáték Akadálymentesítettük Több nyelvre lefordítottuk Információ diákoknak

Olvasáskultúrát fejlesztő, könyvtárhasználatot, ill. könyvtári szolgáltatásokat népszerűsítő programok Kampányok Megbocsátás hete Ingyenes beiratkozás Türelmi idő Kisfilmek Kiadványok Könyvajánlók (10db) Szolgáltatásainkat ajánló (7db) Szolgáltatásainkat, olvasást, könyvtárunkat népszerűsítő programok (19 program), (versenyek, koncertek, rendhagyó órák, kiállítások, közönségtalálkozók, pályázatok stb.)

Ingyenes beiratkozás

Közönségtalálkozó Tóth Tamás Boldizsárral, a Harry Potter könyvek fordítójával

Rendkívüli történelemórák Deák Ferenc és a kiegyezés - Baja és térsége közlekedése

Vámpír és vérfarkas találkozó a könyvtárban

Tanfolyamok Könyvtárszakmai továbbképzés ◦Angol szaknyelvi képzés ◦A web 1.0-tól a web 2.0 felé a megváltozott internetes világban Információkeresési készséget fejlesztő tanfolyam

Eszközbeszerzések „Kiselőadó” karosszékek Beépített szekrény

Eredmények Az olvasáskultúrát fejlesztettük, a könyvtári szolgáltatásokat és könyvtárainkat népszerűsítettük, új társadalmi csoportokat vontunk be. Akkreditált tanfolyamok elvégzésével jól képzett humán erőforrást biztosítottunk. A könyvtárunk hatékony használatával, az egész életen át tartó tanulás feltételeit teremtettük meg, új tanulási lehetőségeket és formákat terjesztettünk el. 24 órás információs szolgáltatásokat nyújtunk az OPAC továbbfejlesztésével, a kurzus és a kölcsönzői modulokkal. A pályázat eredményeit a nemzetközi közönség számára megismertetjük többnyelvű honlapunk segítségével. Hátrányos helyzetű felhasználóink olvasási és digitális kompetenciáit megalapoztuk. Új lakossági rétegeket vontunk be, a szocializációs szerepet erősítettük.

A programokon résztvevő diákok, vendégek: 1569 fő 1. MNÁMK 374 fő 2. Bányai Júlia Szakképző Iskola 182 fő 3. Türr István Gazdasági Szakközépiskola 169 fő Legsikeresebb programok: 1.Deák Ferenc és a kiegyezés (rendkívüli történelemóra) 319 fő 2. Kávészünet együttes (trendhagyó irodalomóra) 233 fő 3. Rendhagyó fizikaóra 198 fő

Partnerek Támogatók: Európai Unió és a Magyar Állam Társfinanszírozó, Közreműködő szervezet: Európai Szociális Alap Országos intézmény: Országos Széchényi Könyvtár, Könyvtári Intézet Megyei intézmény: Katona József Könyvtár Kecskemét Bajai intézmények: Bács-Kiskun Megye Önkormányzat Bajai Közoktatási Intézménye és Gyermekotthona Bányai Júlia Általános Művelődési Központ Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola Bereczki Máté Szakképző Iskola Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Dél-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ Bajai Kirendeltsége Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája III. Béla Gimnázium Jelky András Általános Művelődési Központ Sugovica ÁMK és Sportiskola Lukin László Ének-Zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Szent László Általános Művelődési Központ Szentistváni Általános Művelődési Központ

Köszönet mindenkinek, aki részt vett a pályázat megvalósításában. Majorné Bodor Ilona projektmenedzser Baja,