A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
DPR kommunikáció alapelvei
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT a Nemzeti Halászati Stratégiai Tervre és Halászati Operatív Programra Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest,
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Statisztikai információ Készítette: Győre Viktória.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Magán-erdőgazdálkodói Tesztüzemi Hálózat és erdészeti foglalkoztatási potenciál Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet Schiberna Endre 2011.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Környezeti kontrolling
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Módszertani változások a fizetésimérleg-statisztikában szeptember Durucskó Mihály vezető statisztikai tanácsadó Fizetésimérleg-statisztika
Kutatás Üzleti Információ Informatika 1081 Budapest, Csokonai u 3. Telefon: Fax: Az e-kormányzat és az elektronikus.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Felsőoktatási és akadémiai mutatószámok Dr. Fábri György PhD.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Magyar Útügyi Társaság
A magyar-szlovák program tervezésének állása Tata, február 21.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Ember és környezetének viszonya
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Magyar Útügyi Társaság
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
A mérés jövője, az eredmények intézményi felhasználása
3. osztályban.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Előadás másolata:

A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig Valkó Gábor osztályvezető KSH Környezeti és területfejlesztési statisztikai osztály

Áttekintés A kezdetektől napjainkig Bővülő feladatok Kihívások Válaszok Prioritásaink

A kezdetektől napjainkig Kommunális statisztika – ellátottság Környezetstatisztika – a környezeti szempontok megjelenése Környezeti számlák – egységes elszámolási rendszerek Mutatószámok – közérthetőség, kapcsolat a gazdaság- és társadalomstatisztikával Klímaváltozás – kiemelt környezeti fenyegetések statisztikai megközelítése

Környezeti számlák rendszere

Szénmegkötés az élőfa-készletben, 2005 (millió tonna)

Hazai kitermelés, 2000-2003 (millió tonna)

A szén-dioxid kibocsátásának alakulása ágazati bontásban (Millió tonna)

Mutatószámok Környezetterhelési indikátorok Szektorális környezeti indikátorok Fenntartható fejlődés indikátorai Az éghajlatváltozást okozó tényezőket jellemző mutatószámok – megelőzés Az éghajlatváltozás hatásait leíró mutatószámok – alkalmazkodás

Bővülő feladatok – új minőség 2008. szeptember 29-től Környezeti és területfejlesztési statisztikai osztály kibővült feladatkörrel Környezeti, terület- és vidékfejlesztési statisztika, a fenntartható fejlődésre és az éghajlatváltozásra vonatkozó statisztikák A környezeti, gazdasági, társadalmi és területi hatások és összefüggések figyelembe vétele az elemzések során

Kihívások Emelni a környezeti adatok felhasználásának mértékét Számos külső adatforrásból származó sokrétű adat Az éghajlatváltozással kapcsolatos statisztikai feladatok A terület- és vidékfejlesztés szempontjainak integrálása

A felhasználás elősegítése – válaszok Átfogó, a gazdaság és társadalom szempontrendszerét egyaránt integráló elemzések Közérthetőség Nemzeti szempontokat figyelembe vevő indikátorrendszerek kidolgozása

Számos külső adatforrás –válaszok Együttműködés a társintézményekkel és a társfőosztályokkal – KSH-KvVM együttműködési megállapodás aláírása Az adminisztratív adatforrások kiterjedtebb használata

Éghajlatváltozás – válaszok Az éghajlatváltozással kapcsolatos adatközlések és elemzések kiemelt kezelése A környezeti számlák fejlesztésének folytatása

Terület- és vidékfejlesztés – válaszok A terület- és vidékfejlesztés szempontjainak megjelenítése a környezeti elemzésekben Alacsonyabb területi szintekre vonatkozó adatközlések és átfogó elemzések

Prioritásaink Környezeti számlák fejlesztése Fenntartható fejlődés indikátorai Az éghajlatváltozással összefüggő statisztikai feladatok A környezet, a gazdaság, a társadalom és a demográfia adatait integráló elemzések készítése