Nemzetközi politikai gazdaságtan II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan IV.
Advertisements

Globalizáció Globalizáció:
A globális világgazdaság regionális átrendeződése
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági fejlődés a középkortól napjainkig
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
Tantárgyi ismertető és Termékszerkezet elemzési példák
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
A nemzetközi üzleti élet etikája
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Bevezető előadás, Pénzügyi jog 1.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Új klasszikus makroökonómia
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
Európai térszerkezet változásai 2. rész
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan I.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
A fejlődő országok a világgazdaságban
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
A világgazdaságtan helyzete és kilátásai 2012-ben Globalizáció.
avagy zavar minden szinten
Társadalomtudományi Tanszék
A számok jelentősége: a kvantitatív történetírás témái és módszerei
Kultúra-gazdaságtan Takács Dávid
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Összehasonlító gazdaságtan
A magyar gazdaság várható helyzete
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Európa városi történelme
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Tantárgyi tematika Területi gazdaságtan Nyíregyházi Főiskola, 2007/2008. II. félév Filepné dr. Nagy Éva.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
A világgazdaság kialakulása és jelenlegi térszerkezete Gazdaságföldrajz Pesti karok I. alapszakjai (BSc/BA) 2014/2015, II. félév BCE Gazdaságföldrajz és.
NOVÁK TAMÁS Világgazdasági elméletek I.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
Világgazdaság az ezredfordulón
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
Az integráció létrejöttének előzményei I.
Európa átalakuló városi terei
A világ földrajzi tagolódása, a világgazdaság elméleti kérdései
Európai Uniós Alapismeretek
Közgazdasági elmélettörténet 2.
KÖZGAZDASÁGI ELMÉLETTÖRTÉNET I.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A világgazdaság fejlődésének szakaszai
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Gazdaságpolitika 4. ea..
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Nemzetközi politikai gazdaságtan II. A világgazdasági működésének és átalakulásának eltérő magyarázatai

A világgazdaság fejlődésének főbb szakaszai A korai gyarmatosítás időszaka A gyarmati típusú nemzetközi munkamegosztás A monopolizáció és a tőkekivitel A gyarmati típusú munkamegosztás hanyatlása Reformkísérletek A felgyorsult globalizáció Szentes I. fejezet A pontja, Blahó: III. fejezet (165-174) és VI. fejezet (259-272.)

Főbb elméleti irányzatok Korai irányzatok A klasszikus iskola A neoklasszikus iskola A marxi elmélet és annak nemzetközi vonatkozásai A keynesi és poszt-keynesiánus reformista irányzatok Radikális újbaloldali és neomarxista irányzatok A neoliberális-monetarista elmélet Szentes I. fejezet B pontja

Nemzetközi kereskedelem A korai elméleti irányzatok A klasszikus és neoklasszikus iskola A keynesi elmélet A marxi elmélet A neoliberális és monetarista irányzat Néhány ellentétes elméleti koncepció Szentes II. fejezet B pontja

Nemzetközi pénzügyek, elméletek a pénz funkcióiról és a valutaárfolyamokról A korai elméleti irányzatok A klasszikus és neoklasszikus iskola A keynesi elmélet A marxi elmélet A neoliberális és monetarista irányzat Néhány ellentétes elméleti koncepció Szentes III. fejezet B pontja

Nemzetközi munkamegosztás és szakosodás I. Szakosodás a természeti különbségek, az abszolút előnyök, és a komparatív előnyök alapján Az egyéb tényezők (belső és külső gazdaságosság, termékdifferenciáció stb.) A transznacionális komparatív ill. kompetitív előnyök Az egyenlőtlenségekre vonatkozó tételek Szentes IV. fejezet A pontja

Nemzetközi munkamegosztás és szakosodás II. A korai elméleti irányzatok A klasszikus és neoklasszikus komparatív előnyök tana Néhány ellentétes elméleti koncepció A keynesi elmélet és post-keynesiánus nézetek A marxi elmélet Újbaloldali és neomarxista nézetek Szentes IV. fejezet B pontja

A nemzetközi gazdasági egyensúly Korai irányzatok A klasszikus iskola A neoklasszikus iskola A marxi elmélet és annak nemzetközi vonatkozásai A keynesi és poszt-keynesiánus reformista irányzatok Radikális újbaloldali és neomarxista irányzatok A monetarista felfogás Vegyes eredetű koncepciók: a Mundell-Fleming modell Szentes V. fejezet B pontja

A nemzetközi csere: egyenlő és egyenlőtlen csere A marxi és marxista felfogás A poszt-keynesiánus reformista irányzatok: Prebisch, Lewis, Balogh, stb. Újbaloldali és neomarxista irányzatok A neoliberális-monetarista elmélet

A nemzetközi gazdasági rend átalakulása, a XIX A nemzetközi gazdasági rend átalakulása, a XIX. század második felétől a hetvenes évek végéig Az ipari forradalom társadalmi-gazdasági hatásai. Az aranysztenderd rendszer virágzása és bukása Keynes és a nagy gazdasági válság A Bretton-Woods-i rendszer létrejötte és bukása, az olajválságok. Blahó: III. fejezet (165-174) és VI. fejezet (259-272.)

A washingtoni konszenzustól a poszt-washingtoni konszenzusig A nemzetközi adósságválság, a globális válságkezelés. Az IMF és a Világbank változó szerepe a változó világban. A szovjet blokk pénzügyi válsága és összeomlása A feltörekvő gazdaságok esélyei a globalizációban. Blahó: I. fejezet (23-71.) Andor László: Pénz beszél, 6,f.

A globalizációs folyamat tartalma, összetevői és ellentétes hatásai Globalizáció és kölcsönös függőség a világgazdaságban A globalizáció különböző értelmezései Globalizmus és amerikanizmus A világgazdaság az ezredfordulón Blahó és munkaközössége I. és II. f., Csáki-Farkas-ból Farkas és Andor tanulmánya

Nemzeti fejlődés és versenyképesség a globalizáció korában Globalizáció, transznacionális vállalatok és nemzetállam A feltörekvő, átalakuló és a fejlett ipari országok gazdasági fejlődésének, mozgásterének értékelése Blahó és munkaközössége V. f., Csáki-Farkasból Artner tanulmányai

Válság a globális világgazdaságban A modern válságok természete Válságok a periférián,ill. válságáthárítás. Az új gazdaság és válság a centrumban A mai világgazdasági válság és lehetséges kimenetelei Artner: Globalizáció alulnézetben I. f.

Magyarország a világgazdaságban A rendszerváltás öröksége Privatizáció és működőtőke beáramlás Magyar gazdaság gazdasági és pénzügyi helyzete Blahó és munkaközössége 12. f., Bernek-Farkasból Artner tanulmánya

Irodalom Szentes Tamás: Világgazdaságtan I., Elméleti és módszertani alapok (Aula 1999.) Blahó András (szerk.): Világgazdaságtan 2.: Globális fejlődés, gazdaságdiplomácia. AULA Kiadó, Budapest 2002 Blahó és munkaközössége: Világgazdaságtan (Akadémiai kiadó 2007.) Artner Annamária. Globalizáció alulnézetben Andor László: Pénz beszél. Aula 1998. Csáki-Farkas (szerk.):A globalizáció és hatásai (Napvilág 2008.) Bernek-Farkas (szerk.): Globalizáció, tőkekoncentráció, térszerkezet Az egyes témákhoz folyóiratcikkek, ill. az előző 2 könyvből tanulmányok kiselőadásnak