…avagy mindennapi kenyerünk a csokoládé A boldogság íze …avagy mindennapi kenyerünk a csokoládé
A boldogság meghatározása „A boldogsághoz nem vezet az út. Az út maga a boldogság” (Buddha) „A boldogság forrása nem rajtunk kívűl, hanem bennünk van” (Tolsztoj)
Pszichológiai ismérvek, biológiai háttér 50 % - örökletesség, „jó gének” 10 % - környezeti hatás 40 % - saját erő
Boldogságfokozók optimizmus - humor szeretetkapcsolatok erősítése hálaérzés altruizmus - erény (Arisztotelész) hobbi - kreativitás sport kulináris élvezetek
CSOKOLÁDÉ: gyógyír a léleknek… szerotonin – a szeretet érzésének felelőse depresszió szorongásos betegségek koffein és teobromin – élénkség és nyugalom dopamin, az örömhormon
…és a testnek keringés, légzés – védő koleszterin ! civilizációs betegségek - antioxidánsok immunrendszer terhesség, szülés kozmetikai ipar
„édes” anyanyelvünk pozitív: pl. édesded, édes kettes, édes ölelés, édes csók, édesanya, édes tej negatív: pl. keserédes, édeskevés, negédes
„Az élet bizonytalan. Kezdd a desszerttel” (Ernestine Ulmer)
Köszönöm a figyelmet!