Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató 2009-11-05 Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő.
Advertisements

Alap Termékek.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Formula 2: Multivitamin-komplex
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges táplálkozás
Kisded táplálás irányelvei
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
Vitamin ABC(D)HE(K) Dr Tóthfalusi László
Testünk építőkövei: A vitaminok
Sporttáplálkozás.
senior product manager Wyeth Consumer Healthcare
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségboldogság Kutatás Sajtótájékoztató március 11.
Magyar Pedagógiai Társaság Szomatikus-nevelési Szakosztály
Flavon max termékcsalád
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió Kutatás Sajtótájékoztató április 23.
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Vitamin ABC(D) Dr Tóthfalusi László
Teljes Parenterális Táplálás
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Tápelemek hiánytünetei
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Szükségük van a gyerekeknek táplálék- kiegészítőkre?
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Oktatás kiemelkedő fontossága
Illóolaj Fehérjék Cukrok Köhőgés Emésztés Ánizs csoki Epe bántalmak.
Lucerna (Medicago sativa)
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
Egészséges életmód Élj így!.
A gyermek egészségének alapja. A gyermek egészség formulája a gyerekek harmonikus fejlődésében rejlik. A Vision folytatja a gyermekek részére létrehozott.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
„Vannak akik megélik az esőt, mások csak vizesek lesznek”
Aktív, egészséges életmód
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Orbán Attila, Simon Attila
10. rész :Táplálékunk összetevői
HUMIFERR kapszula.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei

„Nem az a lényeg, hogy milyen hosszú lesz életünk, hanem hogy milyen lesz hosszú életünk.” (Prof. Klentze) Miért van szükség egészséges táplálkozásra a hosszú élethez?

Egészséges táplálkozás = Kiegyensúlyozott diéta megfelelő energiabevitellel és adekvát, folyamatos mikrotápanyag (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) pótlással.

Mit nevezünk mikrotápanyagoknak? A szervezet számára nélkülözhetetlen vegyületek, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek A szervezet számára nélkülözhetetlen vegyületek, amelyeket szervezetünk nem tud előállítani: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek Fontos szerepet játszanak az élettani folyamatokban és a betegségekkel szembeni védelemben. Fontos szerepet játszanak az élettani folyamatokban és a betegségekkel szembeni védelemben. Megfelelő bevitelét szakmai javaslat határozza meg Megfelelő bevitelét szakmai javaslat határozza meg

Mit nevezünk RDA-nak? Javasolt napi bevitel (Reccommended Daily Allowance), amely ajánlást ad a mikronutriensek napi bevitelére. Javasolt napi bevitel (Reccommended Daily Allowance), amely ajánlást ad a mikronutriensek napi bevitelére végén a WHO/FAO módosítást indítványozott az RDA-ban, amely az elmúlt húsz év kutatási eredményeit vette figyelembe végén a WHO/FAO módosítást indítványozott az RDA-ban, amely az elmúlt húsz év kutatási eredményeit vette figyelembe. Az alábbi változások történtek: Az alábbi változások történtek: Alacsonyabb értéket javasolnak: B1-, B6-vitamin, biotin, pantoténsav, cink, kálium, foszfor, króm esetében Alacsonyabb értéket javasolnak: B1-, B6-vitamin, biotin, pantoténsav, cink, kálium, foszfor, króm esetében Magasabb értéket javasolnak: B 12-vitamin, C-vitamin, magnézium tekintetében Magasabb értéket javasolnak: B 12-vitamin, C-vitamin, magnézium tekintetében

Hogyan járul hozzá az egészséghez az adekvát mikrotápanyag bevitel? Egészséges táplálkozással elérhető a javasolt mikrotápanyag bevitel? Milyen következvényekhez vezethet az elégtelen mikrotápanyag bevitel? Egészséges táplálkozás

Hogyan járul hozzá az egészséghez az adekvát mikrotápanyag bevitel? Az adekvát, folyamatos mikrotápanyag bevitel az egészségmegőrzés és a betegségek prevenciójának alapja.

Egészséges táplálkozással elérhető a javasolt mikrotápanyag bevitel? IGEN RDA értékeken alapuló, folyamatos mikrotápanyag bevitel a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással is elérhető.

Hogyan étkezünk? Elegendő vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet fogyasztunk?

Harmadik Magyar Táplálkozási Felmérés A 3. Országos Táplálkozási (OLEF) vizsgálatban 1179 fő (19 év <) vett résztA 3. Országos Táplálkozási (OLEF) vizsgálatban 1179 fő (19 év <) vett részt Táplálkozás-elemzés „3x24 órás táplálkozási kérdőív” adatai alapján Nutricomp Calcul segítségével

C-vitamin bevitel a három hazai vizsgálatban (Zajkás et al. Orvosi Hetilap, 2007)

B6-vitamin bevitel a három hazai vizsgálatban (Zajkás et al. Orvosi Hetilap, 2007)

E-vitamin bevitel a három hazai vizsgálatban (Zajkás et al. Orvosi Hetilap, 2007)

Kalcium bevitel a három hazai vizsgálatban (Zajkás et al. Orvosi Hetilap, 2007)

Eredmények Az RDA 70 %-kát sem érte el a vizsgálatban szereplő férfiak: 89%-a D-vitamin 47%-a folsav 45%-a C-vitamin 21%-a B2 vitamin 25%-a E-vitamin …bevitel tekintetében

Eredmények Az RDA 70 %- át sem érte el a vizsgálatban szereplő nők: 93%-a D-vitamin 67%-a folsav 48%-a C-vitamin 28%-a B2 vitamin 23%-a E-vitamin …bevitel tekintetében

A javaslatoknál alacsonyabb mikrotápanyag bevitelnek léteznek következményei? A tartósan (éveken át) alacsony mikrotápanyag bevitel: A tartósan (éveken át) alacsony mikrotápanyag bevitel: Betegségek kialakulásához vezet (pl. vashiány, csontritkulás, etc.) Betegségek kialakulásához vezet (pl. vashiány, csontritkulás, etc.) Fokozott betegséghajlamot alakít ki az életkor előrehaladtával Fokozott betegséghajlamot alakít ki az életkor előrehaladtával

A minőségi alultápláltság a kalóriabeviteltől független! A minőségi alultápláltság a kalóriabeviteltől független! Attól, hogy nincs kimutatható vitaminhiány, az elégtelen bevitel még fennállhat. Attól, hogy nincs kimutatható vitaminhiány, az elégtelen bevitel még fennállhat. Egészséges táplálkozás

Milyen következvényekhez vezethet az elégtelen mikrotápanyag bevitel? A javasolt értékek alatti mikrotápanyag bevitel rövid távon különösebb veszélyekkel nem jár. A javasolt értékek alatti mikrotápanyag bevitel rövid távon különösebb veszélyekkel nem jár. De... Hosszú távon hozzájárul számos betegség kialakulásához, az öregedési folyamatok gyorsulásához. Hosszú távon hozzájárul számos betegség kialakulásához, az öregedési folyamatok gyorsulásához.

Hogyan járul hozzá az egészséghez az adekvát mikrotápanyag bevitel? Az egészséges táplálkozás alapja! Egészséges táplálkozással elérhető a javasolt mikrotápanyag bevitel? Igen, elérhető abban az esetben, ha az egészséges táplálkozást egész életen át fenntartjuk! Milyen következvényekhez vezethet az elégtelen mikrotápanyag bevitel? Hosszú távon az életkor előrehaladtával számos betegség kialakulásához, az öregedési folyamatok gyorsulásához járul hozzá.