A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sportszocializáció.
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
Csoport munka.
Az iskolai szociálismunka
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Civil szerepek és civil szereplők
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Család.
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Szociális munka az onkológiában
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
A személyiség.
A fogyasztói magatartás
Nevelés- és oktatásszociológia
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A tanulók társas helyzete az iskolában
Szociális tanuláselmélet
Szociális tanulás formái
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A SZOCIALIZÁCIÓ.
A gyermek erkölcsi fejlődése
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Kultúra és Szocializáció
Az emberi tanulás.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
A szocializáció zavarai, deviancia jelenségek
Az iskolai csoportok sajátosságai
Beilleszkedési zavarok
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Dr. Bolgár Judit ETIKAI DILEMMÁK MAGATARTÁS LÉLEKTANI ASPEKTUSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KULTURÁLIS SOKKJELENSÉGRE Veszprém.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Speciális gyermekvédelem
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Személyes életvitel. Mentális és csődhelyzet kialakulása 1. A társadalmi háttér negatív hatásai A mai magyar társadalomban megjelenő negatív jelenségek.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A szocializáció folyamata
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Az érzelmi és az értelmi szabályozás egyensúlya a kisgyermek fejlődésében  (Az iskolai életre való felkészülés érzelmi társas meghatározói) A játék, mint.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.

SZOCIÁLIS IDENTITÁSTUDAT A TÁRSADALMI-, KÖZÖSSÉGI-, SZOCIÁLIS STRUKTÚRÁKBA VALÓ TARTOZÁS, ILLETVE AZ ELKÜLÖNÜLÉS FELISMERÉSE SZEMÉLYES VONATKOZÁSBAN.

V ISELKEDÉS A TÁRSADALMI ÉLETBEN VALÓ RÉSZVÉTEL MEGJELENÍTÉSE. Ö NKONTROLL AZ ELVI LEHETŐSÉGEK KÖZÜL VALÓ VÁLASZTÁSBAN.

AZ EMBERI TÁRSADALOM BELÉPŐ TÁRSADALOM, AMIBŐL KÖVETKEZNEK A KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ INDIVIDUM SZÁMÁRA A SZOCIALIZÁCIÓBAN IS.

SZOCIALIZÁCIÓS KÖZÖSSÉGEK CSALÁD ISKOLA GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGEK A TELJES TÁRSADALOM

GYERMEKKORI SZOCIALIZÁCIÓ GYERMEKKORBAN ÉPÜL KI AZ IDENTITÁS TUDAT, ALAKUL KI A VISELKEDÉSI-, ERKÖLCSI NORMARNEDSZER GYERMEKKORBAN ÉPÜL KI AZ IDENTITÁS TUDAT, ALAKUL KI A VISELKEDÉSI-, ERKÖLCSI NORMARNEDSZER A SZÜLŐK VÉLEMÉNYÉNEK ELFOGADÁSA MELLETT MEGJELENIK A TÁRSAKKAL VALÓ VÉLEMÉNYEGYEZTETÉS A SZÜLŐK VÉLEMÉNYÉNEK ELFOGADÁSA MELLETT MEGJELENIK A TÁRSAKKAL VALÓ VÉLEMÉNYEGYEZTETÉS

GYERMEKKORI SZOCIALIZÁLÓDÁS A 3-6 ÉVES GYERMEK ELINDUL AZ ÖNÁLLÓSODÁS ÚTJÁN VISELKEDÉSÜK ALAPJÁN KIALAKULNAK - A MAGABIZTOS, KIVÁNCSI - FÉLÉNK, VISSZAHÚZÓDÓ - ÉRZELMILEG TAPADÓ TIPUSFORMÁK JELLEGZETES TEVÉKENYSÉGFORMÁK MESE, TANULÁS, JÁTÉK

AZ ERKÖLCSI TUDAT KIALAKULÁSA PREMOORÁLIS SZABÁLYOK (4-5 ÉVES KOR), nincs szabálytudat, csak igazodó viselkedés HETERONÓM ERKÖLCS (6-7 ÉVES) - következményetikai szakasz, a tetteket a következmény alapján ítélik meg, a szándékot még nem veszik figyelembe AUTONÓM ERKÖLCS (8-10 ÉVES) szándéketikai szakasz, tetteket már a szándék figyelembe vételével minősítik. A szabályok érvényesítését a társak közötti egyenlőség és kölcsönösség diktálja. SERDÜLŐKOR (11-18 ÉVES) A független, autonóm identitás kialakulása, újfajta kapcsolat a másik nemhez, a teljesítmény orientációhoz, a közösséghez.

SZOCIÁLIS TANULÁS – SZOCIÁLIS BEFOLYÁSOLÁS JELLEMZŐI UTÁNZÁS UTÁNZÁS IDENTIFIKÁCIÓ IDENTIFIKÁCIÓ EMPÁTIA EMPÁTIA MODELLVÁLASZTÁS MODELLVÁLASZTÁS STÁTUSZ STÁTUSZ SZEREP SZEREP SZEREPTANULÁS SZEREPTANULÁS

A SZOCIALIZÁCIÓ SZÍNTEREI CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ TÁRSASÁGI SZOCIALIZÁCIÓ TÁRSASÁGI SZOCIALIZÁCIÓ MUNKAHELYI SZOCIALIZÁCIÓ MUNKAHELYI SZOCIALIZÁCIÓ TÁRSADALMI SZOCIALIZÁCIÓ TÁRSADALMI SZOCIALIZÁCIÓ

CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ CSALÁD A TÁRSADALOM ALAPINTÉZMÉNYE CSALÁD A TÁRSADALOM ALAPINTÉZMÉNYE TÖRTÉNELMI MÚLTJA TÖRTÉNELMI MÚLTJA A CSALÁD SZEREPE A CSALÁD SZEREPE

A CSALÁD-RENDSZER SZOCIÁLISAN ÉRZÉKENY PONTJAI NŐK HELYZETE NŐK HELYZETE GYERMEKEK HELYZETE GYERMEKEK HELYZETE FOGYATÉKOSOK HELYZETE FOGYATÉKOSOK HELYZETE SZENVEDÉLYBETEGEK HELYZETE SZENVEDÉLYBETEGEK HELYZETE CSALÁDSZERKEZETI PROBLÉMÁK CSALÁDSZERKEZETI PROBLÉMÁK GENERÁCIÓS PROBLÉMÁK GENERÁCIÓS PROBLÉMÁK ÉLETTÉR MINŐSÉGI PROBLÉMÁK ÉLETTÉR MINŐSÉGI PROBLÉMÁK

EMBERI CSELEKVÉSI MOTIVÁCIÓK BIOLÓGIAI LÉTHEZ KÖTHETŐ ELEMEK TÁRSADALMI LÉT JELLEGHEZ KÖTHETŐ ELEMEK

BIOLÓGIAI LÉTHEZ KÖTHETŐ ELEMEK LÉTFENNTARTÁSI ÖSZTÖN FAJFENNTARTÁSI ÖSZTÖN TERJESZKEDÉSI ÖSZTÖN DOMINANCIÁRA VALÓ TÖREKVÉSI ÖSZTÖN

TÁRSADALMI LÉTHEZ KÖTHETŐ ELEMEK NYELVI ÖRÖKSÉG ISMERETI FELHALMOZÁS TÖRTÉNELMI TUDAT TÁRSADALMI SZERKEZET KÖZÖSSÉG INDIVIDUM FELETTI ÉLETE KÖZÖS ÉLETTÉR

TÁRSASÁGI SZOCIALIZÁCIÓ KÖTŐDÉS A LAKÓHELYI-, KÖTŐDÉS A LAKÓHELYI-, KÖTŐDÉS A KOROSZTÁLYI-, KÖTŐDÉS A KOROSZTÁLYI-, KÖTŐDÉS KLUB-JELLEGŰ-, KÖTŐDÉS KLUB-JELLEGŰ-, KÖTŐDÉS AZ ÉRDEKVÉDELMI-, KÖTŐDÉS AZ ÉRDEKVÉDELMI-, KÖTŐDÉS A NEMZETI-, KÖTŐDÉS A NEMZETI-, KÖTŐDÉS A NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉGEKHEZ KÖTŐDÉS A NEMZETKÖZI KÖZÖSSÉGEKHEZ

MUNKAHELYI SZOCIALIZÁCIÓ MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK: A MUNKA - TÁRSADALMI PRESZTIZSE ÉS HASZNOSSÁGA - ANYAGI ELISMERÉSE - SZAKMAI SZINT ÉS FEJLŐDÉSI LEHETŐSÉG - MUNKA- ÉS ÉLETMINŐSÉG VISZONY - ÉLETPÁLYA ALAKULÁS - KARRIER ALAKULÁS

EGYÉNI MUNKAHELYI SZOCIALIZÁCIÓS STRATÉGIÁK AZ EGYÉN ADOTTSÁGKÉNT FOGJA FEL SZEREPÉNEK KÖVETELMÉNYEIT AZ EGYÉN ELFOGADJA SZEREPCÉLJAIT, DE A CÉLOK ELÉRÉSÉNEK MÓDJÁT NAGYRÉSZT SAJÁT MAGA HATÁROZZA MEG AZ EGYÉN ÚJRADEFINIÁLJA A MUNKA CÉLJAIT ÉS EHHEZ MEGVÁLASZTJA A LEGCÉLSZERŰBB MÓDSZEREKET

SZERVEZETBE TÖRTÉNŐ BEILLESZKEDÉSMODELLJE ELŐZETES SZOCIALIZÁCIÓ (GETTING IN) ALKALMAZKODÁS (BREAKING IN) – SZEREP TISZTÁZÁSA ( ROLE CLARIFICATION) – A SZERVEZETII NORMÁK ÉS AZ EGYÉNI SZÜKSÉGLETEK ÖSSZEHANGOLÁSA (MATCHING) – BETANULÁS A MUNKÁBA (TASK MASTERY) – KULTÚRA ÁTVÉTEL (ACCULTURATION) – MEGKÜZDÉS A TÚLZOTTAN SZABÁLYZOTT RENDSZER NEHÉZSÉGÉVEL, VAGY A TÚL SOK BIZONYTALANSÁGI TÉNYEZŐVEL (UNCERTAINTIES) – TÁRSAS SZERVEZETI INTEGRÁCIÓ (SOCIAL INTEGRATION) SZEREP BETÖLTÉS ÉS STABILIZÁCIÓ (SETTING IN)

BEILLESZKEDÉSI ZAVAROK KÖVETKEZMÉNYEI ELIDEGENEDÉS ALKOHOLIZMUS KÁBÍTÓSZEREZÉS DEVIANCIA TÁRSADALMON KÍVÜL KERÜLÉS

TÁRSADALMI SZOCIALIZÁCIÓ VISZONY A TÁRSADALMI ESZME- RENDSZERHEZ VISZONY A TÁRSADALMI ESZME- RENDSZERHEZ BEILLESZEKDÉS A TÁRSADALMI ÖNIGAZGATÓ RENDSZEREKBE BEILLESZEKDÉS A TÁRSADALMI ÖNIGAZGATÓ RENDSZEREKBE VISZONYKIALAKÍTÁS A HATALOMMAL VISZONYKIALAKÍTÁS A HATALOMMAL BEILLESZKEDÉS A POLITIKAI RENDSZERBE BEILLESZKEDÉS A POLITIKAI RENDSZERBE A TÁRSADALMI ELŐNYÖK ÉS KÖTELEZETTSÉGI RENDSZEREK ELFOGADÁSA A TÁRSADALMI ELŐNYÖK ÉS KÖTELEZETTSÉGI RENDSZEREK ELFOGADÁSA