Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

Kiejtési szabályok.
Az első házasság felbomlása
Üzleti HR megoldások Az egyéni teljesítmény relatív értékelése szellemi munkakörökben Üzleti HR szeminárium 2009 november 25.
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
KOVÁCS Viktória, GÁBOR Anita, MARTOS Éva
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Kompetencia- mérés Somogyi József Általános Iskola
A főnév-főnévi összetételek feldolgozásának dekompozíciós és integrációs folyamatai Ladányi Enikő Kognitív tanulmányok MA II. évfolyam.
A szórás típusú egyenlőtlenségi mutatók
ASSZOCIÁCIÓS MÉRŐSZÁMOK
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
2007-es minőségügyi tevékenység BTK. A feladat Önértékelés készítése - szervezeti felépítés - oktatási és kutatási tevékenység személyi és infrastrukturális.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
Beszédfelismerés és beszédszintézis Spektrális módszerek a beszédfeldolgozásban Takács György 3. előadás Beszedfelism és szint
Kutatás alapja: kb.170 fős minta ebből 65% férfi, 35% nő Megkérdezett ismérvek: neme jobbkezes/balkezes előképzett/nem előképzett Jobbkezesek és balkezesek.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
SPSS leíró statisztika és kereszttábla elemzés (1-2. fejezet)
A dysarthria megjelenési formái a spontán beszédben
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
Óvodáskorú gyermekek szóaktiválásának funkcionális vizsgálata
Zöngétlenedés: beszélőfüggő paraméter? Gráczi Tekla Etelka, MTA Nyelvtudományi Intézet II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia, Budapest,
Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008.
Az Utónévkereső portál előzményei Raátz Judit raatz. mta
Egytényezős variancia-analízis
3. előadás Heterogén sokaságok Szórásnégyzet-felbontás
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Biostatisztika, MS Excel
Statisztika.
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
Kvantitatív módszerek
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Többváltozós adatelemzés
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Egyetemes értékek az egyetemen Lovasné Avató Judit A kutatás módszertana.
New View Beszámoló a tanulókkal történt interjúról.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Statisztikai alapfogalmak
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Mérési szótár, illetve útmutató
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
A számítógépes elemzés alapjai
Antenna Hungária Rt. Átalakítási Bizottság, Külső Szakértői Munkacsoport Előadás 02:52:15, június június június 26.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
Egyedi mérések összegzése
A számítógépes elemzés alapjai
Bevezetés a nyelvtudományba 3. Nyelvi szintek
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
Részekre bontott sokaság vizsgálata, gyakorló feladatok
Adatelemzési gyakorlatok
Leíró nyelvtan - adatbázisból
Bevezetés a kvantitatív kutatásba
A leíró statisztikák alapelemei
Mérési skálák, adatsorok típusai
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Előadás másolata:

Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program

Szóhangsúly és akusztikum  a hangsúly egy szótag kiemelkedése a környezetéhez képest (relatív)  szóhangsúly lehet kötött v kötetlen (szabad)  akusztikai összetevői intenzitás alaphangmagasság időtartam formánsszerkezet

Angol és magyar szóhangsúly  magyar szóhangsúly kötött, mindig az első szótagra esik, intenzitás a legfontosabb akusztikai összetevője nem velejárója a hangsúlytalan magánhangzók redukálása  angol szóhangsúly kötetlen, főnév-ige párokban jelentés megkülönböztető szerepe van, az alaphangmagasság a legfontosabb összetevő, velejárója a hangsúlytalan magánhangzók redukálása  miért gond a helytelen hangsúly: lassíthatja a feldolgozást

Szóhangsúly és akusztikum ‘s u b j e ct (fn)s u b ’j e c t (i)

Kérdésfeltevés MAGYAR NYELVTANUL Ó K ANGOL BESZ É D É BEN:  Felfedezhető-e a magyar szóhangsúly átvitele (transfer)?  Milyen korreláció van az intenzitás, F0 és időtartam között?  Használják-e az intenzitást, F0-t, vagy időtartamot a főnevek és igék megkülönböztetésére?  Megjelennek-e redukált magánhangzók a nem-hangsúlyos szótagokban?  Különböző stílusok esetén eltérő pontossággal használják a nyelvtanulók a szóhangsúlyt?

Kutatási módszer: Adatgyűjtés  résztvevők: 10 angol szakos egyetemi hallgató (4.éves és végzős) 6 nő, 4 férfi  egyéni interjúk: szövegolvasás szóolvasás minimális párok  250 szó (150 ige, 100 főnév), 500 magánhangzón végzett mérések

Kutatási módszer: Változók  akusztikai elemzés a magban található magánhangzók hordozzák a hangsúlyt mérések az első és második szótag magánhangzóján:  intenzitás, időtartam, maximális és átlagos alaphangmagasság, F1 és F2 frekvenciák relatív értékek kiszámítása:  csökkenteni az egyéni akusztikai jellemzők hatását  statisztikai elemzés SPSS statisztikai program

1. Felfedezhető-e a magyar szóhangsúly transzfere a magyar nyelvtanulók angol beszédében?  magyar szóhangsúly az első szótagon (intenzitás)  51%-ban a második magánhangzót nagyobb intenzitás jellemzi  a maximum F0 és időtartam értéke a második szótagon szignifikánsan nagyobb  Következtetés: nem viszik át a magyar hangsúly helyét és fő akusztikai jellemzőjét

1. Felfedezhető-e a magyar szóhangsúly átvitele a magyar nyelvtanulók angol beszédében?  Statisztikailag szignifikáns eltérés a nemek között: a nők mind az időtartamot, átlag és maximum F0-t használják az első és második szótag megkülönböztetésre (p<.01) a férfiak csak az időtartamot (p<.05)  egyezés: átlagosan második szótag hangsúlyos  Következtetés: a nők és férfiak egyaránt nem viszik át a magyar szóhangsúlyt, de a hangsúly megvalósításában a nők többféle akusztikai eszközt használnak fel.

2. Milyen korreláció van az intenzitás, F0 és időtartam között a magyar nyelvtanulók beszédében?  erős pozitív korreláció az átlagos F0 és a maximum F0 között (r=.920)  mérsékelt pozitív korreláció az intenzitás és az időtartam között (r=.441)  mérsékelt negatív korreláció: intenzitás és az átlagos F0, (r=-.264) intenzitás és maximum F0, (r=-.241) időtartam és az átlagos F0 között (r=-.294).  Következtetés: míg az intenzitás és az időtartam hasonló viselkedést mutat egymással, az alaphangmagasság ellentétes viselkedést mutat mindkettővel.

3. Használják-e a nyelvtanulók az intenzitást, F0-t, időtartamot a főnevek és igék megkülönböztetésére?  nincs statisztikailag szignifikáns összefüggés a szófaj és az intenzitás, átlag F0, maximum F0 és időtartam között  Következtetés: a beszélők nem használják ezeket a változókat a főnevek és igék megkülönböztetésére.

4. Megjelennek-e redukált magánhangzók a nem- hangsúlyos szótagokban?  Főnevek: hangsúly az első szótagon elöl képzett magánhangzók (ha redukált, alacsonyabb F2) a hangsúlyos és hangsúlytalan szótagban is hasonló F2 értékek-> nem tesznek különbséget hangsúlyos és nem hangsúlyos szótagok között az frekvenciák alacsonyabbak mint az anyanyelvi beszélők értékei

F1 and F2 frekvenciák 10 amerikai angol magánhangzóra, 76 beszélő (Fry 1979:112)

Főnevek F1 és F2 frekvenciaértékei

4. Megjelennek-e redukált magánhangzók a nem- hangsúlyos szótagokban?  Igék: hangsúly a második szótagon elöl képzett magánhangzók a hangsúlyos és hangsúlytalan szótagban is hasonló F2 értékek-> nem tesznek különbséget hangsúlyos és nem hangsúlyos szótagok között az frekvenciák alacsonyabbak mint az anyanyelvi beszélők értékei

Igék F1 és F2 frekvenciaértékei

5. Különböző stílusok esetén eltérő pontossággal használják a nyelvtanulók a szóhangsúlyt?  szignifikáns viszony az intenzitás és a stílus között  intenzitás: szólistaolvasás és szövegolvasás között szignifikáns különbség (p<.01) szólistaolvasás és minimális párok között szignifikáns különbség (p<.05)  időtartam: szólistaolvasás és minimális párok között szignifikáns különbség (p<.05)  a szólistaolvasás kiemelkedik a többi stílus közül: (lehetséges ok: nem kellett választani, csak alkalmazni azt a hangsúlyt,amit egyébként is túlnyomórészt alkalmaztak)

Következtetések  a magyar nyelvtanulók : nem viszik át a magyar szóhangsúlyt az angolra nem különböztetik meg a főneveket és igéket, sem az intenzitással, alaphangmagassággal, vagy időtartammal, sem magánhangzók redukálásával a nők és a férfiak a hangsúly megvalósításának különböző akusztikai eszközeit nem azonos módon használják a hangsúly használata nem mutat összefüggést a stílussal

További kutatási irányok  különböző nyelvtudású, anyanyelvi beszélők vizsgálata  a szólista stílussal kapcsolatos eredmények tisztázása, vizsgálata főnevekre is  redukált magánhangzók vizsgálata hátul képzett magánhangzókkal, több magánhangzón  percepciós vizsgálatok magyar és angol anyanyelvű beszélőkkel