Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és KOLLÉGIUM Iskolai közösségi szolgálatai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

- tájékoztató.  Szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független,
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Intézményi innováció Szociális és karitatív tevékenység a Máltai Szeretet Szolgálat kapcsolatrendszerén keresztül, és velük együttműködésben.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Preventív kifogáskezelés
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Önkéntes munka az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárban
Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Diákok Közösségi Szolgálata Az Országos Polgárőr Szövetség Programja Fogadó szervezet: ZALA MEGYEI POLGÁRŐR SZÖVETSÉG ÉS TAGEGYESÜLETEI Megyei koordinátor:
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
A jövő lakóháza Szárföld.
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÁSOK - MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS ALTERÜLET Liptákné Czakó Ildikó Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai.
Szociális regiszter publikus felület használata
CLICK TO ADVANCE SLIDES ♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers! Kapcsold be a hangszóród. Kattintásokkal lépj tovább a következő oldalakra.
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
Még kicsi ovis voltam amikor az óvónénikkel részt vettünk a szüreti felvonuláson. A nővérem már akkor a néptánc csoport tagja volt és természetesen.
Határtalanul II. MédiaMánia határon innen és túl BGA-12-HA /13 Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Karcag.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg.
Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (intézmény neve) Készítette igazgató.
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)
Iskolai közösségi szolgálat
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Határtalanul!.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
FERENCES ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Beszámoló a projekt megvalósításának tapasztalatairól.
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
Iskolám sárgafalú épülete… Mikor még megszeppent elsősként léptük át a Közgáz vaskapuját, még csak egy-egy kósza hírt hallottunk egy olyan projektről,
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
Középiskolás éveim Fekete Eszter
Személyes életvitel.
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
2015. április 24. Kissné Papp Gabriella
„Fiatalok EGYÜTT, EGYMÁSÉRT 2015”
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Óvodai és iskolai szociális segítés
Generációk találkozása Készítette: Giricz Nikolett
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Előadás másolata:

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és KOLLÉGIUM Iskolai közösségi szolgálatai

Első lépéseink…UNICEF rongybaba varrás

Kezdetben volt… Társadalmi Szolidaritás Program 2010/11-es tanév Megvalósult programok: Felkészítő beszélgetés Farsang

Ismerkedő délután. Fodrászkodás, fényképezés.

Kézműves délután (húsvéti készület), fényképfal készítése. Színházlátogatás.

Piknik a nénikkel, a program közös zárása. Tanúsítvány átvevő játékos est

Diákjaink visszajelzései: „Nálunk a családban hagyománya van, hogy ápoljuk az öregeket, most anyukám éppen a nagynénjét ápolja. Én az időseknek való segítésnek sok példáját láttam. Tetszett nekem ez a program, apró dolgokért is nagyon hálásak voltak, mint a kertben való séta, az öltözködésben való segítés”

„Olyanok, mint a kisgyerekek. Vigyázni kell rájuk, de van ebben egy ellentmondás, mert nagyon sok élettapasztalattal rendelkeznek, ami pedig tiszteletet vív ki. Kicsit ellentmondásos, mondhatni groteszk.„

„ A kedvencem az volt ebben a nénis programban, amikor fényképezkedésre készültünk, fodrászkodtunk. Akkor a nénik is vidámak voltak, és legalább 10 évvel fiatalabbnak érezték magukat, és ez látszott is rajtuk. Örülök, hogy részt vettem a programon.”

Lions pályázat Hangoskönyv, felolvasó délutánok

Születésnapi köszöntő

Cipősdoboz akciók

Múlt és jelen találkozása MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT Decemberi élelmiszer gyűjtőakciókban való részvétel.

Jelen 2012/13-as tanév újdonságai ZALAEGERSZEGI FERENCES KARITÁSZ „MINDSZENTY ISKOLÁSOK SZENT ANTAL KOSARA”

Jövőbeni lehetőségeink

Kutatás január 1-je után érettségizők körében A kérdőív segítségével azt szerettem volna kutatni, hogy az érintett középiskolás korosztály tisztában van-e a közösségi szolgálat céljával, érez-e magában motiváltságot, látja-e mindennek értelmét?

Kérdőív 1. 1, Szerinted mi ennek a közösségi tevékenységnek a célja? „Hogy felkészítse a fiatalokat arra, hogy munkát kell vállalniuk és, hogy kellő tapasztalatuk, felkészültségük legyen.” „Lehetőség, hogy belelássunk egyes munkakörökbe…”

Kérdőív 2. 2, Érzel-e minderre motiváltságot magadban, indokold válaszod! „Igen, mert akkor nemcsak „belecsöppenek” az életbe, hanem felkészült leszek.” „Igen, mert ahova jelentkezni szeretnék közösségi munkára, ha az jó célra megy.” „Igen, de a magas óraszám miatt és az elfoglaltságaim miatt nem biztos, hogy tudnám vállalni.”

Kérdőív 3. 3, Vettél-e már részt valamilyen közösségi tevékenységi szolgálaton, ha igen hol és milyenen? „Igen, kortárs segítőn.” „Igen,a lakóhelyem fesztiválján, ételt és pólót osztogattam.” „Táborokban segítettem, vigyáztam a kisebbekre.”

Kérdőív 4. 4, Gondolkodtál-e már azon, hogy milyen tevékenységeket végeznél közösségi szolgálat keretein belül? „Katasztrófavédelemnél, állatmenhelyen szívesen segítenék, de akármilyen rendezvényen is.” „Szociális tevékenység…” „Beszélgetnék az idősekkel és a rászorulóknak, ételt és ruhát osztanék.”

Kérdőív 5. 5, Látod-e értelmét mindezen tevékenységeknek, ha igen miben? „A közmunkának nincs köze a tanulmányi eredményekhez, az érettségin szerintem a tudást kellene, hogy mérje, nem pedig azt, hogy ki, mit és hol csinált.” „Azoknak hasznos, akik olyan területeken akarnak elhelyezkedni, amilyenek közül választani lehet.” „Igen, szerintem jó, hogy kötelező lett, mert ez által megerősödik kicsit mindenki felelősségtudata. A közös munka során összekovácsolódnak az emberek.”

Kérdőív 6. 6, Mit gondolsz az 50 óra teljesítése után is fogod-e keresni a lehetőségeket ezen tevékenységekre? Az igennel válaszolók száma: 27 fő. Sok esetben a tevékenység minőségéből tették függővé a folytatást. Pl. „ha tetszik, akkor igen”.

Összegzés Fiatalok a közösségi tevékenységnek azon jó reményekkel állnak neki, hogy tapasztalatokat fognak szerezni a munka világáról még mielőtt teljesen a bőrükön éreznék azt. Felelősségvállalás, közösségben való gondolkodás, elköteleződés, hűség, önbizalom növelése. Ezen képességek megváltozását maguk a fiatalok hangsúlyozták ki a kérdőíven adott válaszaikban.

Diákok motiváltsága a közösségi szolgálatra már megosztott, vannak, akik szívesen vesznek részt a tevékenységekben-főleg, ha még értelmét is látják, annak amit csinálnak-, de vannak, akiket egyáltalán nem motivál ezen tevékenység. „Gyerekbetegségek”…, kezdeti nehézségek.

Cél lehetne… A folytatás attól függ, hogy milyen élmények és hatások fogják érni a tanulóinkat. Tapasztalatszerzés lehetőségét és az önbizalmuk erősödését várják a fiatalok ezektől a programoktól. Ahol diákjaink jó reményei, vágyai találkoznak a fogadó intézmény elképzeléseivel és így mindannyiunk gazdagodására és épülésére szolgál majd középiskolások közösségi szolgálata.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!